Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Impressum
Rad Dobrojem
Kdo je Rad Dobrojem in kako lahko to postanete tudi vi?

Ni ne kuhar ne natakar. Je le zahteven gost slovenskih in tujih gostiln, ki, predvsem, rad dobro je. Po svetu hodi odprtih oči, ušes in ust, ves čas išče nove jedi in nove kulinarične dobrote. Obisk gostilne zanj ni tehnično opravilo prehranjevanja, ki poteka na polavtomatski način dvigovanja vilic in žlic, ob hkratnem branju časopisa, opazovanju okolice, mobilnem telefoniranju in tlenju cigarete v pepelniku, temveč predvsem prijetno doživetje. Zato, da bi bilo takšnih doživetij v naših, vaših in njihovih gostilnah čim več, je tudi nastala ta dobrojedska in spletna gostilna. Čim bolj pogosto boste zašli vanjo, čim bolj boste izbirali iz njenega jedilnega, pardon, bralnega, lista, tem bolj boste tudi vi postajali - Rad Dobrojem!

Rojstvo
Nekje 1992. leta sem postal urednik Večerove mariborske redakcije, zato sem na straneh 7, 8 in 9, ki jim pravimo Mariborska kronika, uvedel nekaj novih rubrik. Bralci imajo radi stalnice, ki jim ob istih dnevih in na istem mestu ponujajo istega avtorja. Ko sem razdelil rubrike, je ena ostala nezasedena. Kdo bo pisal Mariborski jedilnik? Priznam, s tem vprašanjem nisem bil preveč glasen. Navsezadnje sem pred tem že nekaj let ocenjeval gostilne v okviru Kulinaričnega 7-dnevnika v tedniku 7D. Pa tudi jedel sem rad dobro. In tako sem postal Rad Dobrojem.
Psevdonim zato, ker mi je bilo že od začetka jasno, da bo rubrika zanimiva le, če bo objektivna in avtentična. Takšna pa je lahko le, če gostilničarji ocenjevalca ne poznajo. Seveda, lahko bi se najavil, pojedel, kar bi mi najboljšega pripravili, se zahvalil in napisal slavospev. A kdo od vas bi mi potem verjel? Zato sem raje postal Rad Dobrojem, ki vedno plača, kar poje in popije. Za oglase je prostor drugje!

Ekipa
Toda tisti, ki je podpisan pod tem besedilom, je vrgel le črke na papir. Rad Dobrojem je namreč - ekipa! Z Vivi skupaj hodiva iz gostilne v gostilno, skupaj poskušava in ocenjujeva jedi, predvsem pa ves čas skupaj raziskujeva. Ne le z listanjem po številnih kulinaričnih revijah in knjigah, ne le na številnih kulinaričnih potepanjih po svetu, temveč predvsem za domačim štedilnikom (čeprav priznam, da večkrat skuha ona zanj kot on zanjo).
Brez prakse ne bi bilo nikoli te teorije. In brez družbe tudi ni užitka pri jedi! Zato so Rad Dobrojem tudi vsi prijatelji, ki so že leta dobrodošli in zvesti spremljevalci na obiskih v gostilnah. Če bi moral sam pojesti vse to, kar je opisano na teh spletnih straneh, bi bil Rad Dobrojem že dolgo le spomin. Hvala vam! Predvsem za tiste, žal ne ravno redke obiske, ko smo po službeni dolžnosti namesto dobrojedci - slabojedci.
S to spletno gostilno pa sta Rad Dobrojem postala tudi Maria in Aleš (in z njima celoten TeND). Brez njiju bi bile vse ocene in vsi recepti le zbledel časopisni papir in skladovnica disket ter cedejev. Hvala! Predvsem za veliko, veliko, veliko potrpljenja.

Dobrojedstvo
Rad Dobrojem? V slovenščini žal ni izraza, ki bi opisal to, čemur Francozi pravijo - gourmet. V francoščini, z njo pa tudi v kulinarični teoriji, je namreč velika (in bistvena) razlika med gourmandom in gourmetom. Prvi je sicer tudi ljubitelj jedače in pijače, toda pri njem gre bolj za količino, za razliko od gourmeta, ki je sladokusec, v njegovi ljubezni do jedače in pijače je poudarek zgolj in izključno na kakovosti.
Sicer pa se ta razlika med radojedci in dobrojedci vidi tudi navzven. "Kako si lahko tako suh, če pa samo ješ?" je vprašanje, proti kateremu imam že debelo kožo. Saj ravno zato rad jem dobro, da mi ni treba po svetu nositi nahrbtnika na sprednji strani! Kdor rad dobro je, ne more biti debel, ker ve, da še tako dobra jed, ko je je enkrat preveč, ni več dobra.
Prvotno so bili gourmeti sicer vinski preizkuševalci, potem pa je izraz obveljal za vse, ki z občutljivim jezikom in čutili zaznajo posamezne imenitne sestavine v jedi, ki cenijo njihovo harmonijo in ki prav tako miže uganejo lego in letnik dobrega vina.
Slovar slovenskega knjižnega jezika je pri tem veliko bolj skromen. Pozna le gurmana, pri katerem dovoljuje naglas na u ali a. Za SSKJ je gurman kdor ima rad dobre, izbrane jedi in pijače, sladokusec.
Prav zaradi te ozkosti slovenskega jezika (navsezadnje pa slovar slovenskega knjižnega jezika le odraža uporabo jezika v praksi; torej pri nas še ne znamo ločiti med gourmeti in gourmandi, med kvaliteto in kvantiteto) sem "izumil" izraz rad dobro jem in rad-dobro-jedec. Nenazadnje - mar ni Rad Dobrojem dosti boljše kot, recimo, Janez Sladokusec...?

Uroš Mencinger

Spletna gostilna Rad Dobrojem je skupni projekt VIVI d.o.o. in org. TeND d.o.o.

Teksti, fotografije in blagovna znamka Rad Dobrojem
VIVI d.o.o.
Vesnaverjeva 6, Maribor
Telefon: +386 2 613 6050
rad.dobrojem@siol.com
www.vivi.si

avtor besedil in urednik
Uroš Mencinger

recepti
Violeta Mencinger

Računalniška izvedba in grafično oblikovanje
org. TeND d.o.o.
Kraljeviča Marka ulica 19, Maribor
Telefon : +386 2 250 5750
info@tend.si
www.tend.si


 
Kava in mandlji
Kavna panna cotta z mandljevim krokantom
Izberite recept            
 
 
Ali poznate akcijo Teden restavracij?
Poznam, saj sem v času Tedna restavracij obiskal več sodelujočih restavracij.  
Poznam, saj sem v času Tedna restavracij obiskal eno restavracijo.  
Poznam, vendar nisem obiskal nobene restavracije.  
Teden restavracij? Še nikoli slišal ...  
 
 
Od mišelink do vampov


Obiskali smo: Petz im Gusshaus, Dunaj
   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND