Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Pomladni Teden restavracij: 11. - 20. marec
19.02.2016

Vsak novi Teden restavracij poskrbi za novi rekord števila gostov. Zato je TR največja promocija slovenske kulinarike, ki pa tudi najbolj obvezuje. Vsako leto moramo biti še boljši! Pomladna priložnost za to bo od 11. do 20. marca.






Začelo se je v Mariboru z dvanajstimi restavracijami, se razširilo po Štajerski, nato po vsej Sloveniji. Danes je Teden restavracij sinonim za kulinarične užitke, ki je samo v lanskem letu razvajal več kot 76.000 gostov in uspešno definiral idejo nove slovenske kuhinje. A resnični čar projekta ni v njegovih številkah, temveč v kakovosti in visokih standardih kulinarične ponudbe sodelujočih restavracij. Izbrane sestavine lokalnega porekla in ekološke pridelave, združene z ustvarjalnostjo in modernimi kuharskimi tehnikami v edinstvene menije vsakič znova pričarajo pristen odsev vrhunskosti slovenske kulinarike. 




Tudi prihajajoča pomlad bo tako v znamenju vrhunskih kulinaričnih užitkov. Lani smo začeli z lokalnostjo sestavin in ustvarjalnostjo chefov, v letu 2016 pa dodajamo še - obliko! Ne jemo namreč samo z usti, temveč tudi z očmi. Zato je prezentacija jedi na krožniku pomembna odlika vrhunske kulinarike. Jedi v menijih Tedna restavracij tako ne bodo le dobre, temveč tudi lepe! 




Z meniji v (najmanj) treh hodih bodo svojo umetniško žilico in čut za lepoto predstavili chefi in chefinje iz več kot 80 slovenskih restavracij. In da bodo imeli malce več manevrskega prostora pri izbiri sestavin, se cena menija tudi letos dviguje z letnico - 16 evrov za najmanj tri hode, ki morajo biti zato res vrhunski! ”Ne sme se zgoditi, da bi Teden restavracij pomenil slabe sestavine in majhne porcije,” je glavna zahteva sodelujočim chefom selektorja tedna restavracij, kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja.




Sprejemanje rezervacij se začne 22. februarja. Od tega dne bodo vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih, in izbiri menijev dostopne na spletni strani Tedna restavracij: www.tedenrestavracij.si.




Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:


”Dovolj nam je listnatega peteršilja, češnjevega paradižnika in limonovih spiral! V Tednu restavracij jejo tudi oči. Zato v letu 2016 ocenjujemo tudi umetniški vtis. Slika jedi na krožniku! Jedi v menijih TR ne bodo le dobre, temveč tudi lepe! Ni pomembno, da je podlaga jedi velika in valovita, temveč da je primerna za tisto, kar je na njej! Celotna slika mora biti privlačna in to dosežejo chefi s kompozicijo jedi, ne pa z okraski, vijugami in drugimi neješčimi dodatki, ki so le izgovor za neznanje. Jemo z očmi in lepo mora biti kar bomo pojedli, ne pa le gledali.”




Tomaž Bolka, Gostilna Krištof:


“Ko sestavljam novo jed, zmeraj pazim, da je sezonska in že v barvah odraža letni čas ter poreklo. Organska ni le hrana, ampak zgodba o tem, kako poteka prehrambena veriga, od trenutka, ko seme pade v zemljo, do takrat, ko zelenjavo nabodemo na vilice. Skozi izbiro barv, oblik in tekstur lahko gostu poveš vse o zemlji, na kateri je zrasla hrana na njegovem krožniku. Vsaka sestavina ima svoj namen, svoje mesto in svojo zgodbo”




Jure Tomič, Oštarija Debeluh:


“Lepa jed je tista, kjer z očesom prepoznaš sestavine in te že na pogled izražajo svežino, okusnost in pravilno pripravo. Lepota se skriva v oblikah, teksturah in živih barvah, ki ne izoblikujejo samo prvega vtisa, temveč ostanejo prisotne v mislih še dolgo po tem, ko jed izgine iz krožnika. Moje kreacije vedno vsebujejo vsaj tri glavne sestavine, zato veliko truda vložim v to, da vsaka od njih predstavlja svoj element. Predvsem pa zagovarjam miselnost, da mora biti na krožniku vse užitno in se izogibam izključno dekorativnim sestavinam.”




Igor Jagodic, Restavracija Strelec:


“Tako kot v življenju, so tudi pri hrani pomembne vse drobne stvari in ena od teh je videz jedi. Zame je najpomembnejši okus, ampak izgled je tisti, ki lahko že na prvi pogled vzbudi apetit in pričakovanja. Lepa jed je lahko zelo pisana, s pravilnim pristopom pa so lahko privlačne tudi jedi preprostejšega videza. Pomembna je predvsem postavitev živil na krožniku in pri tem ima vsak kuhar svoj pristop, zaradi česar lahko iz enakih sestavin ustvarimo popolnoma različne kreacije.”




Luka Košir, Gostišče Grič:


“V kulinariki sta prezentacija in videz krožnikov prav tako pomembna kakor sama priprava jedi. Izgled jedi je za gosta tisti prvi vtis, ki namiguje na njen okus. ''Lepa'' jed v prvi vrsti zajema dober okus in, kot kompliment, primerno smiseln in privlačen videz. Pomembno je, da gost občuti zgodbo jedi, ki se navezuje na čas in kraj, v katerem je bila ta sestavljena. Moje jedi temeljijo na enostavnosti, saj krožnik s preveč elementi gosta samo zmede. Pri izboru surovin je enako kot pri mnogih drugih kreativnih procesih - vedno je treba stremeti k drugačnosti, saj ta vzpodbuja inovativnost in eksperimentiranje.”




Na tokratnem Tednu restavracij se bodo prvič predstavili:


  • Nejka & Uroš Klinec, Plešivo
  • Casa Nostromo, Piran
  • Restavracija Sedem, Maribor
  • Restavracija KULT 316, Ljubljana
  • Gostilna Bistra, Borovnica
  • Gostilna pri šoferski mamici, Vransko
















Preberite tudi:

Teden restavracij jesen 2015

Teden restavracij 2015, 2. del

Nekaj o kranjski klobasi

5. SladoLent na Festivalu Lent

SladoLent 2015: 27 chefov v devetih večerih

Teden restavracij: več kot 34.000 gostov!

Teden restavracij 2015 - pomlad

Teden restavracij 2015: v znamenju nove slovenske kuhinje

Slovenske gostilne so iz leta v leto boljše. Preverjeno!

Jesenski Teden restavracij: več kot 30.000 gostov!

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND