Vaša ocena gostilne "Pri Lojzetu" Zemono, v Nedelu z dne 28.12.08 je popolen udarec mimo. Do sedaj sem nekaj dal na vaše ocene, sedaj pa popolnoma nič več. Ne morem razumeti da se pustite tako farbati. Preverite še enkrat. Poznam gostilno "Pri Lojzetu" več kot trideset let. Nisem več njihov gost, odkar so mi postregli z cvrtim pršutom in polento (tipična briška hrana) posuto s tartufi. Bilo nas je okrog 10, vsi smo pustili hrano na krožnikih in odšli za vselej. Će ste dojemljivi za kupovanje megle in pravljic pa bog pomagaj. Lepo pozdravljeni! Spoštovani! Pri Lojzetui ni (bilo) vse le dobro, sploh ne, toda kljub temu absolutno (še vedno) stojim za svojo tokratno oceno! Ta sloni tudi na prejšnjih obiskih (enkrat letno), ko zadnje dvakrat nisem bil tako zadovoljen. Ravno zaradi »megle«. Tega se mi je zdelo preveč. Tokrat tudi to, seveda, ni manjkalo, a je Tomi vseeno predstavil tudi veliko izvirnih idej in jedi, ki so imele v sebi precej več lepih okusov kot le megle. Prav Lojzetove (Tomijeve) ideje pa so tudi glavni razlog visoke ocene. Nobena gostilna ni popolna! Tudi v tistih s tremi mišelinkami, v katerih sem bil, ni bilo vse le super. In tudi tam je bilo nekaj (manj ali več) »megle«. Toda vseeno so to najboljše gostilne! Zato, ker drugim kažejo pot! Če ne bi bilo njihovih idej, bi vsi drugi tavali v – megli. Nekateri so pač avantgarda, drugi pa so le posnemovalci. V Sloveniji je Lojze tisti, ki ga drugi gledajo navzgor. Tako kot, seveda, Tomi Kavčič gleda navzgor svoje vzornike v tujini. Toda, njegovi nastopi v tujini, na prestižnih kulinaričnih festivalih in prireditvah, skupaj s svetovno znanimi kuharji, niso slučajnost. Potrjujejo, da ga je ta kulinarična avantgarda sprejela medse, kot sebi enakovrednega. Seveda pa skušam pozorno poslušati tudi vaše pripombe. Vem, da vsi Lojzeta ne doživljajo le pozitivno. Vem, da so bili mnogi tudi razočarani. Vem, da sem sam v privilegiranem položaju, saj v takšni gostilni pač nisem anonimen gost. Tomiju sem to skušal tudi povedati, ko sem napisal: »Slišim kritike, ki niso vedno le dobre, predvsem ko gostov ne streže gospodar.« A ocena se nanaša na konkreten obisk. Tako kot se je nanašala vaša ocena, ob vašem zadnjem obisku. Tudi to je ena od dobrih strani gostiln. Da si vsak gost (lahko) misli svoje. Res sem vesel vaše kritike in spoštujem vaše mnenje. Čim bolj se krešejo mnenja, tem bolj se bodo morali gostinci truditi. In tem bolj bomo gostje razgledani. Z odličnim spoštovanjem uroš
PS Zaradi dolžine sem dve jedi moral celo izpustiti. Dovolite mi, da še njiju pritaknem. Jurčki z lardom, mladim kozjim sirom in vodno krešo. Glavna odlika jedi, pravzaprav, zmaga nad (slabo) letino. Sveži in celi jurčki so bili takoj zamrznjeni. Pred uporabo nato na hitro namočeni v topli (60 stopinj) in slani (kilogram na deset litrov) vodi. Preliti z nekipečo vodo (90 stopinj) in takoj potunkani v led, da so se v hladilniku počasi odtajali. Vsi tako radi uporabljajo zamrznjene jurčke. A ti so tako redko užitni… Blažič, sauvignon, 2006. Kratko (1 dan) s kožicami, potem v inoxu. Ohranil je svežino, v vonju izrazito cvetico, v okusu pa se je značilnost sorte spremenila v jetrca, pražena, s čebulo, zalita z njim. Solni žar, na njem pa divji brancin. O njem pišejo drugi, po vsem svetu… Zraven je bila tudi kakšna luska. Toda, ali ni bila zraven nalašč? Da je bila riba še bolj - riba! Ki je sploh ne poznate, če ne jeste tega. |