Po triletni porodniški (rojstvo Rožmarina), ko sva hotela predvsem sebi dokazati, da znava udejanjiti tisto, o čemer piševa, se vračava na pravo stran mize in - časopisa! Od 26. oktobra bova vsako nedeljo na straneh Nedela obiskovala in ocenjevala slovenske in tuje gostilne. Znova na gostovi strani mize sva spet le zahtevna obiskovalca gostiln, ki, predvsem, rada dobro jeva (in kuhava). Po svetu hodiva odprtih oči, ušes in ust, ves čas iščeva nove jedi in nove kulinarične dobrote. Obisk gostilne za naju ni tehnično opravilo prehranjevanja, ki poteka na polavtomatski način dvigovanja vilic in žlic, temveč predvsem prijetno doživetje. Zato, da bi bilo takšnih doživetij v naših, vaših in njihovih gostilnah čim več, sva tudi sprejela Nedelov izziv! Violeta in Uroš Mencinger Kako bova ocenjevala? Veva, da bodo (tudi) jezni. Veva, da si (vsi) sončkov ne bodo obesili na steno. A le pet jih je! In to ocenjevalsko delo bo postalo šele takrat najboljša služba na svetu, ko bodo res vsi odličnjaki. V čem je sploh smisel ocenjevanja? Da vi primete v roke Nedelo in greste po najini sledi! Toda, kdaj? Le takrat, ko bo desno spodaj pripekalo od (petih) sončkov? No ja, potem odslej ne boste obiskali ravno dosti gostiln… Čeprav se premika. Tudi zaradi Tomaževih desetih let na teh straneh! Slovenske gostilne so vedno boljše. A ne še najboljše! Za pet sončkov, ko od navdušenja padeš s stola, jih je le nekaj. Toda, zato so že štirje sončki super! Sicer pa, četudi je v šoli to cvek, je na dišeči mizi že en sonček - še kar. Vsakega je potrebno osvojiti. V (skoraj) vsaki gostilni je vsaj nekaj dobro. Ravno to bova iskala. In pri tem popisala pač še tisto, kar - ni dobro. Ocenjevala bova na osnovi dolgoletne kulinarične kilometrine (Tomažev izraz!) in obiska (enega ali več) po principu: prideva nenajavljena, naročiva, pojeva, plačava in - napiševa! Najpomembnejša bo, seveda, hrana. Saj greste zaradi nje v gostilno, kajne?! Seveda pa ni dobre hrane brez dobre postrežbe, v lepem okolju in s primerno vinsko spremljavo. K čemur gre, razumljivo, tudi račun. Toda ne z nerazumno ceno. Če že ne bodo viseli sončki v jedilnici, pa bo morda visela vsaj najina slika v kuhinji. Saj to jih bo vsak dan spominjalo, da se jim ni potrebno truditi zaradi naju, temveč zaradi - vas! Nedelovi sončki 5 sončkov: nepozabno doživetje. Najboljše v Sloveniji! Izvirno. Odkriva novo, uči, kaže pot. O tem se pripoveduje. Jedi s podpisom. To ni za vsak dan. Harmonija okusov, vrhunskost sestavin, lepota predstavitve. Učinek na gosta: navdušenje in sreča. Kako lepo je (lahko) življenje! 4 sončki: za najbolj zahtevne. Odlično! Poudarek na kakovosti sestavin in njihovi tankočutni pripravi. Skoraj brez napak. Zametki izvirnosti in vrhunskosti, vendar se vidi, da vsega pa še ne znajo. Učinek na gosta: zadovoljstvo, ki traja vsaj do zajtrka. 3 sončki: ne bo vam žal. Zelo dobro! Tukaj najdete tisto, kar si želite jesti vsak dan. Pripravljeno je kakovostno, z okusom in vonjem. Skoraj tako dobro kot doma… Seveda pa takšne niso vse jedi Učinek na gosta: ko se spomniš (na tisto jed), se ti pocedijo sline. 2 sončka: našlo se bo kaj. Dobro! Če znaš prav izbrati, se lahko (skoraj) povsod najde (tudi) kaj dobrega. Recimo hišna specialiteta, zato kaj drugega niti potrebno ni. Učinek na gosta: počutim se znano, domače. 1 sonček: če ni boljšega. Še kar! Tudi en sonček je potrebno osvojiti. Slabi so tisti, ki nimajo nobenega. Učinek na gosta: poješ, a tudi hitro pozabiš. 0,5 sončka: kaže pot navzgor, do novega sončka. Tuje gostilne: od boljših se učimo! Tudi čez mejo bomo šli. V gostilne, ki so nam blizu in ki jih boste zato tudi vi obiskali. In v gostilne, ki niso blizu, zato pa sodijo med najboljše na svetu in si jih tudi vi želite obiskati. Ker je pet sončkov najboljše v Sloveniji, si bomo pri tujih gostilnah, ki bodo še boljše, pomagali z dvema dodatnima "pol-sončkoma". Prepričana sva, namreč, da so najboljše v Sloveniji, če si sposodiva najbolj znane kulinarične ocene na svetu, vredne ene "mišelinke". Tuje imajo lahko, torej, le še eno ali dve več. |