Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kuhar kot filmska zvezda 79. del
26.12.2006

O gostilni, ki vendarle je
"Radi bi posneli film o kuharju v vaši gostilni," je bil njihov predlog, ki sem ga, priznam, vzel bolj neresno. Fantje so dobili za božička video kamero in zdaj bi radi snemali, sem si mislil. A predlog je bil vztrajen. Po tretjem mailu je prišel že kar scenarij. Verzija 01122006...

Sekvenca 1. Protokolarni objekt Brdo. Video: " Zgodnje jutro. Gospod Robert Merzel sedi za računalnikom in sestavlja jedilnik. Na tiskanem listu kamera prebere dogovore Ministrstva za zunanje zadeva, imena visokih gostov. Robert Merzel se obrne stran od monitorja in pove v kamero." Avdio: "Glasba iz filma o Jamesu Bondu. Gospod Robert Merzel v enem stavku, kaj je bistvo odličnega kuharja."

Sekvenca 2. Srednja šola za turizem in gostinstvo v Celju. Video: "Mladi kuharji oblačijo uniforme, na glavo si poveznejo kuharske kape in odidejo. Raztresejo se po kuhinji. V kader stopi gospa Vojmira Leskovšek. Podrobnosti spretnosti mladih kuharjev v pripravljanju hrane (zelo spretno in hitro sekljanje - kot prehodni kader)." Avdio: "Glasba iz filma Mission Impossible. Gospa Vojmira Leskovšek pove, koliko časa poteka šolanje (kot nehotna navezava na Mrzelove besede). V enem stavku pove, kaj je namen šole!"

Sekvenca 3. Protokolarni objekt Brdo. Video: " Gospod Robert Merzel hiti skozi park. Lepote parka in protokolarnega gradu v dinamični maniri akcijskega filma." Avdio. Glasba iz filma o Jamesu Bondu."

Sekvenca 4. Maribor, restavracija Rožmarin. Video: "Kuhar v restavraciji Rožmarin stopi v kuhinjo. V restavraciji se prižgejo luči. Interjer zasije v intimni svetlobi. V kuhinji se bleščijo lonci." Avdio: "Glasba iz filma Boter."

Sekvenca 10. Maribor, restavracija Rožmarin. Video: "Najprej posnetek z ulice. Par je še vedno odtujen. Prvi grižljaj. Počasi se obraza zmehčata. Prvič se spogledata. Tudi kuhar se pomenljivo nasmehne. Pred njima je glavna jed. Izjemno lepa za pogledat. Dekle z jedi vzame vejico rožmarina in ga zapeljivo poduha." Avdio: "Glasba iz filma Boter."

Sekvenca 12. Maribor, restavracija Rožmarin. Video: "Posnetek od zunaj. Kuhar doda jagodo na smetano posladka. Dekle vzame jagodo z rokami in jo čutno ugrizne in ostanek ponudi fantu. Ljubezen je v njunih očeh. Posnetek od zunaj, kjer skozi noge ljudi slutimo njun poljub." Avdio: "Glasba iz filma Boter."

Tračnice in statisti v gostilni

Ko sem prebral scenarij, sem videl, da nista le dva fanta s kamero... A vseeno jih še nisem jemal dovolj resno. "Halo, tukaj ni nikogar, mi smo prišli!" Ura je bila pet do osem, v nedeljo. Dogovor je bil, da jih bo Mičo, Rožmarinov glavni kuhar, pričakal ob osmi uri. "Saj bo prišel, brez skrbi!"

Ko so me zbudili, sem končno uvidel, da gre zares. Celo nedeljo, ki je sicer tudi za Rožmarin božji dan, je bila restavracija polna gostov. V filmskem poslu jim pravijo statisti. "Fanta s kamero" sta se spremenila v kompletno filmsko ekipo, ki je prišla z maskerko, tračnicami, lučkarji, dežnikarji in - glavnima igralcema. Še dobro, da je bil Mičo sveže obrit. Čeprav je spal le dve uri... "Od jutra do dvanajstih zvečer je bilo polno, noge so me tako bolele od stanja pred štedilnikom, da nisem vedel, kako bom prišel domov. Pa smo še malo zavili. December je..." In je trajalo do šestih zjutraj. Brez bolečin.

Potem pa je snemanje štirih minut filma o deficitarnem poklicu kuharja trajalo ves dan. Mičo je kuhal in kuhal. Kje pa si dobil jagodo, sem ga vprašal. "Spremenili smo scenarij!" je povedal kot stari filmski maček. Glavno, da sta v Rožmarin prišla skregana, iz njega pa odšla zaljubljena!

December vse leto!

Če bi bil december vsako leto, potem bi bili gostilničarji bogati ali pa bi bilo gostiln še dosti več. Dedka Mraza in božička si je zagotovo izmislil kakšen gostilničar. Ne vem le, zakaj se ju ni izmislil vsak mesec. Če pa sta oba prijazna gospoda resnični osebi, ki čisto zares uporabljata dimnik namesto stopnic in sanke namesto avtomobila, potem ni prav, da jima delovna doba teče le od petega do enaintridesetega decembra. Zaposliti ju je potrebno za nedoločen čas, brez bolniških, penzije in prostih dni!

Čeprav (1) se mi zdi, da kuharji in natakarji niso tega mnenja. Vsi si privoščimo veseli december, samo oni morajo delati. In to vsaj petkrat bolj in več kot sicer. Potem pa moramo snemati filme o deficitarnih poklicih.

Čeprav (2) je tudi res, da je užitek delati, ko je gostilna polna. Še posebej, ker je decembra polna veselih ljudi. Tudi napitnine so decembra večje. Tudi kritičnost gostov je decembra manjša. Tudi plača je decembra višja.

Pa še pogled je lepši decembra... Zadnjič je že ob desetih zjutraj prišlo petnajst veselih gospodičen na kosilo... In začele so s penino! Decembra so ženske očitno bolj junaške. Vse leto jim (nam) kuhajo, decembra pa ugasnejo štedilnik in gredo na zabavo. Še dobro, da v glavnem v ženski družbi. Res je zanimivo, koliko več žensk kot moških je v Rožmarinu. Imate vi v drugih gostilnah tudi ta občutek? Včeraj zvečer sem v polni restavraciji preštel vse moške obraze. Bili so točno trije! So morali možje ostati doma?

On zanjo

"Zvečer sem zmenjena," je zjutraj oznanila. "S prijateljicami," je za vsak slučaj še dopolnila. "Jaz pa sem mislil danes za kosilo nekaj skuhati," je spoznal svojo priložnost. "Škoda! Zdaj pač ne bom..." A ga je prebrala. "Super! Ti kar skuhaj. Saj me ne bomo šle na večerjo, temveč v disko!"

Pečena jetrca z jabolki in grahov pire

Za 2 osebi: 300 g puranjih jetrc, nekaj vejic timijana, 3 žlice moke, 2 žlici olja, 1 srednje  veliko jabolko, 2 žlici masla, 1 žlička sladkorja, 1 žlica rdečega vinskega kisa, 70 ml jabolčnega soka, 100 ml omake  za pečenke, 2 žlici jabolčnega žganja (kalvados); grahov pire:100 g mokastega krompirja, 300 g zmrznjenega graha, 1 žlica masla, 150 ml sladke smetane, sol, poper, muškatni orešek.

1. V posodi je segrel 1 žlico masla in v njem popražil grah. Olupljeni krompir je naribal v grah, dolil smetano, začinil s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter dušil do mehkega.

2. Medtem je na manjše kose narezal očiščena jetrca, jih začinil s soljo, poprom in timijanom, povaljal v moki in opražil v vročem olju. Pečena jetrca je shranil na toplem v pečici.

3. V ponvi je raztopil še 1 žlico masla, dodal sladkor, rahlo popražil in dolil kis, jabolčni sok in omako za pečenke. Tekočino je zavrel in rahlo pokuhal. Jabolko je olupil, odstranil peške in jo narezal na 1 cm debele krhlje.

4. Kuhani grah je pretlačil s paličnim mešalnikom v pire in ga po potrebi še solil. V omako je zamešal preostalo maslo, jabolčne krhlje in kalvados. Na ogreta krožnika je naložil pire in pečena jetrca, ki jih je prelil z omako in potresel z jabolki.

Vse je pomazala, nato pa rekla: "Pa, pa!", ga cmoknila in odbrzela. "Pozna bom," je še slišal od vrat.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND