Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Glasbeni svetovalec za vino 78. del
22.12.2006

O gostilni, ki vendarle je

Vedno sem se čudil, kako uspejo kuharji v polni restavraciji kuhati po vrstnem redu hodov in gostov ter s hkratno pripravo jedi za celotno omizje. Potem pa sem v novi kuhinji avstrijskega kuharja Heinza Hannerja v Mayerlingu ugledal računalniške zaslone nad štedilniki. Roke so mešale kar na slepo in avtomatsko, pogled pa je bil uprt v zaslone pod stropom, na katerih je računalnik izpisoval vrstni red priprave.

V Rožmarinu, seveda, ni računalnikov, temveč stari dobri žebelj, na katerega kuharji nabadajo blagajniške izpiske z gotovimi naročili. Tista naročila, ki so trenutno na štedilniku, pa so razvrščena na magnetnem traku pod grelci servirnega pulta. Roke mešajo na slepo in avtomatsko, pogledi pa so uprti v te listke, ki so pravzaprav alfa in omega kuhinje. Hannerjevi računalniki so resda odpravili papir, toda sistem je ostal še vedno enak.

Listki za vrstni red

V kuhinji, ki prisega na sprotno in svežo pripravo hrane, so listki zakon. Še tako dobre zveze z natakarjem nič ne pomagajo, ko je potrebno čakati v vrsti. Glavni kuhar in njegov pomočnik sta uigrani par, ki mu pomagata še slaščičar in pomočnik za hladne jedi, vsi skupaj pa zmorejo nasititi in zadovoljiti 70 gostov v restavraciji, ki izbirajo a la carte, dvajset gostov v posebni sobi, ki imajo posebni degustacijski meni z vinsko spremljavo, goste v kavarni, ki si poleg kave želijo tudi dobre slaščice, in pivce v vinoteki, ki ne morejo okušati vinskih dobrot, če zraven ne grizljajo. Uigrani sistem lahko iz tira vrže le, ko se kakšen listek na poti iz tiskalnika do magnetnega traku skrivnostno izgubi.

Potem se pa začne dretje... Natakarji na kuharje, kuharji na natakarje. "Kaj ne veš, da smo kuharji in natakarji naravni sovražniki. Sicer sodelujemo, toda radi se pa nimamo..." so družno priznali na sestanku, ki je bil namenjen timskemu delu in duhu. Potem pa so šli skupaj na pivo. A naslednji dan so si bili spet v laseh. "Tega nisem naročil!" je trdil natakar. "Seveda si, poglej listek," mu je dokaz pod nos molel kuhar. "Piše že piše, ker sem moral blokirati po jedilnem listu, toda gost si je zaželel spremembo, zato sem ti to povedal ustno!" se ni dal natakar. "Nič mi nisi povedal!" je vztrajal tudi kuhar.

Kako šele to poteka v gostilnah, kjer ti famozni listki nastajajo s pomočjo natakarjeve umetniške žilice?! Saj jih poznate, kako nekaj kracljajo po majhnem papirnem bloku z logotipom pivovarne, kajne. In to "doktorsko" pisavo morajo potem kuharji dešifrirati!

Čeprav je dešifriranje potrebno tudi pri uporabi računalnika. Za mizo, recimo sedijo samo štirje. "Ste že izbrali?" jih vpraša natakar. In potem se vsuje. Naročajo vsi hkrati. Toda eden naroči le juho, češ, izberimo vsi, kaj bomo za začetek, potem pa bom povedal dalje. Drugi to, seveda, presliši, in naroči vse od hladne predjedi do tople sladice. Tretji se še ne more odločiti, četrti pa se je že odločil, vendar se s tem niti sam ne strinja... Četrti, torej, spreminja, tretji postavlja dodatna vprašanja, drugi se čudi, zakaj še ni dobil jedi, če pa je on že vse naročil, prvi pa si misli: "S temi tremi pa ne grem več na kosilo."

In natakar? Šele včeraj je nastopil službo, niti jedilnega lista si še ni imel časa prebrati, kaj šele, da bi se naučil, kako se tipka v dlančnik. Ko se vsi štirje gostje končno zedinijo in to tudi sporočijo, jih on milo pogleda in reče: "Kaj ste že naročili za predjed?" Pravzaprav se zdaj, ko sem na oni strani, še bolj čudim, kako iz teh listkov lahko nastanejo tako - dobre jedi?!

Glasbeni okusi gostov

Ko sem bil na oni (gostovi) strani sem se še nečemu vselej čudil. Zakaj imajo v vsaki gostilni prižgan radio! Čeprav sem vsaj osmim od desetih gostiln v dobrojedskih ocenah med minuse prištel poslušanje Želeli ste poslušajte, se stanje v petnajstih preizkuševalskih letih ni pravzaprav nič izboljšalo. Za glasbo v slovenskih gostilnah še vedno skrbijo lokalne radijske postaje.

V Rožmarinu smo zato rekli, da bo drugače. Skrbno smo izbirali glasbo, ki bo kulisa poslovnemu kosilu ali intimni večerji. Toda zdaj si gostje to glasbo tudi želijo poslušati! Pri radiu se to nikoli ne zgodi. Radio enostavno v glavi in ušesih odklopiš. Radio v gostilnah poslušajo samo natakarji in kuharji. Gostje pa ga sploh ne slišimo več, tako smo se nanj navadili.

Ko pa je v zraku izbrana glasba, jo slišijo vsi! Le da je enemu preglasno. Drugemu pretiho. Tretjemu ni všeč izvajalec, četrtemu žanr, peti bi pa rad še enkrat slišal tisto, ki jo je poslušal zadnjič. Poslovnež želi slišati sogovornika, ne želi pa slišati drugih gostov. Radovednež ne želi slišati sogovornice, želi pa slišati druge goste... Tujec se čudi: "Zakaj pa nimate nič slovenskih pesmi?" Slovenec pa si ni na jasnem, bi rad le angleške ali pa tudi hrvaške. Nisem vedel, da je v gostilni težje zadovoljiti glasbene kot pa kulinaričnem okuse gostov.

Vinski in glasbeni svetovalci. Posebno glasbeno poglavje pa je vinoteka. Po treh mesecih še vedno ne vemo, kaj je prav. Kakšno glasbo in kakšno njeno jakost prenese dobro vino? Škoda, da obstajajo le someljeji, vinski svetovalci, ki se spoznajo na druženje vina in hrane. Morda bi gostje še bolj potrebovali nasvete, kakšna glasba se prileže ravno temu vinu! Mar ni to nova tržna niša, ki bi še bolj popularizirala pitje vina? Za francoskega vinskega piščanca Coq au vin pravijo, da potrebuje dve steklenici Chambertina v jedi in eno na mizi. Zakaj pa nikjer ne piše, kakšno glasbo je potrebno ob njem poslušati? Kot da glasba ne vpliva na naše razpoloženje! Kot da od našega razpoloženja - ne le od kuharja! - ni odvisno, ali bomo dobro jedli ali ne! Kot da se hip hop prileže k topinamburjevi juhi s tartufovimi krutoni! Kot da Joannesov chardonnay letnika 2001 v magnum steklenici, ki se imenitno poda k sirovim raviolom s peteršiljevim pirejem in oljčnim maslom, prenese ob sebi še heavy metal!

Še večji problem pa nastopi, ko pri eni mizi pijejo mlado vino, pri drugi sadni sauvignon, pri tretji Sutorjev merlot letnika 2003, pri četrti pa se že sladkajo s Šekoranjevim vinskim želejem. Kako naj glasba združi tako različna vina?

Da je to nemogoče, se je lepo videlo, ko so vinoteko za svoj plesni nastop izbrali plesalci salse. "Nič hudega, kdo bi se branil mladih deklet," so rekli vinopivci, ko so videli napovednik. Do 23. ure so uživali ob Steyerjevih dišečih tramincih in ob Moirinem slovenskem bluesu, potem pa je prišel DJ s salso in se je v trenutku zgodila selitev narodov. V petih minutah v lokalu ni bilo več niti enega vinopivca, vsi plesalci salse, z lepimi dekleti vred, pa so imeli v rokah - cocktaile.

On zanjo

Prisluškoval je tako dolgo, da je zaslišal vrata garaže. Potem je vzel njen najljubši cede in nastavil glasnost še ravno prav, da bo lahko slišal, kako ga bo hvalila. Ko je odprla vrata, je imel v rokah mousse, zato je važno oznanil: "Miza je pripravljena!"

Mousse dimljene postrvi z vinskim želejem

Za 6 oseb: 300 g prekajene postrvi (brez kože in kosti), 3 listi želatine, 40 g (ali 2) šalotk, 15 g (1 žlica) masla, 50 ml belega vina, 125 g creme fraiche, 125 ml sladke smetane; žele: 3 listi želatine, 60 ml belega vina, 60 ml čiste zelenjavne juhe, 2 žlici narezanega svežega kopra.

1. Modelčke je oplaknil z mrzlo vodo in postavil v hladilnik. Želatino je namočil v mrzli vodi. Šalotke je drobno sesekljal in rahlo opražil na maslu. Vse je zalil z vinom, odstavil z ognja in v njem raztopil ožeto želatino.

2. Postrv je narezal na koščke in jo skupaj s šalotko in creme fraiche gladko zmiksal. Maso je začinil s soljo, poprom in limoninim sokom ter vanjo na koncu zamešal trdo stepeno smetano. Z maso je napolnil majhne kozarčke, pokril s folijo in postavil v hladilnik za 5 ur.

3. Za žele je želatino namočil v mrzli vodi. Zavrel je vino in juho ter v tem raztopil ožeto želatino. Pustil jo je rahlo ohladiti, nato je vmešal koper in prelil mousse ter postavil v hladilnik še za 1 uro.

Ona zanj

"Res si me presenetil," je priznala. "Zato bom zdaj še jaz tebe," in je skrivnostna vstala od mize. Potem je iz kuhinje zavohal plinski gorilnik, za njim pa karamelni sladkor. Njen cede je zamenjal njegov, postrvjo peno pa opečena jajčna krema.

Creme brulee in suho sadje v kompotu s sadjevcem

Za 6 oseb: 160 ml mleka, 300 g smetane, 80 g sladkorja, 4 rumenjaki, 1 vaniljev strok, 6 žlic rjavega sladkorja.

1. Mleko, smetano, sladkor in rumenjake je dobro zmešala in v maso nastrgala sredico vaniljevega stroka. Pustila je  stati pokrito v hladilniku preko noči.

2. Pečico je segrela na 100 stopinj. Maso je precedila in z njo napolnila modelčke ter jih postavila v ogreto pečico za 1 uro. Kremo je nato ohladila in postavila v hladilnik za 3 ure. Pred serviranjem je kremo potresla  s sladkorjem in karamelizirala s plinskim gorilnikom (ali v pečici pod grilom).

Suho sadje v kompotu s sadjevcem

Za 6 oseb: 250 g mešanega suhega sadja, 50 ml sadjevca, 250 ml jabolčnega soka.

1. Suho sadje je narezala na majhne kocke in ga s sadjevcem in jabolčnim sokom kuhala do gostega kompota.

"Tvoja je vedno zadnja," je ugotovil, ko je po dnu lovil še zadnje vaniljeve sledi. "Toda tokrat je res slastna!"
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND