Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del
20.12.2006

O gostilni, ki vendarle je

"Gremo na gablec?" sem v Zagrebu vprašal sodelavki iz onega drugega, ne Rožmarinovega, življenja. "Super!," sta se razveselili, da sta mi s tem še nekaj povedali. Očitno se na povabilo spomnim preredko. "Vidve izberita!" sem jima zato dal možnost, ki pa sta jo zelo varčno izkoristili. "Torej gremo v pub! Zvečer hodimo tja na zabavo, dopoldan pa na gablec."

Velik prostor v stilu irskega puba z visokimi sedeži in solatnim bifejem v klavirjevem trebuhu je bil skoraj poln ženskih kostimov in moških kravat. Naokrog je dovolj poslovnih zgradb, da je na tedenskem urniku, ki leži na mizi, vsak dan kar pet različnih malic. Izbrali smo ljubljanski zrezek (sredi Zagreba!), sataraš in penne arabiatta. Od naročila do dobave so minile le tri minute. Da so nam vmes prinesli pijačo. "Kakšno vino imate?" sem vprašal. "Istrsko malvazijo," sem dobil odgovor. A sem jo po prvem požirku pustil v kozarcu...

Peresniki so bili na nizkem in majhnem krožniku, da je bila porcija videti še večja. Testenina je bila povsem razkuhana, omaka je imela le paradižnikov okus, brez origana, česna in peteršilja, gorelo je sicer dovolj, le žerjavice niso podpihnili drobno sesekljani čiliji, temveč majhna plastenka iz bližnje samopostrežne trgovine. Sataraš je bil voden, ljubljanski zrezek pa zvit že zjutraj in fritiran z družbo. Dobili pa smo hitro, to je res.

Letalski sendviči

Čeprav nismo več ista država, so si letališča vseeno še vedno zelo podobna. Če si lačen, še največ hrane ponujajo duty freeji. Količinsko, seveda. Saj kdo pa se lahko nasiti zgolj od bonbonov in čokolad? Na ponudbo v letalu se ni zanašati, saj se je zadnjič potnik za menoj pošteno zdrl nad stevardeso: "Zjutraj so bili enaki sendviči kot zdaj popoldan!" S tem da je sendvič, četudi bi imel dopoldan šunko z ementalerjem, popoldan pa šunko z gaudo v sebi, najslabša možna izbira. Najprej presediš v avtu do letališča. Potem sediš na letališču, ko čakaš, da ti sporočijo: "Letalo ima zamudo..." Potem sediš v letalu. Potem sediš v taksiju.. Potem sediš na sestanku. Potem sediš v taksiju. Potem sediš na letališču, da ti sporočijo: "Letalo ima zamudo..." Potem sediš v letalu. In potem ti ponudijo dva debela kosa kruha s tanko plastjo nečesa vmes. Že tako si od celodnevnega sedenja napihnjen kot balon. Po tem sendviču pa si srečen, da so prepovedali vnašanje ostrih predmetov na letalo. Saj bi te sicer kdo pomotoma lahko pičil in bi poletel. Brez letala.

Ponudba na letališču pa ne vidi dalje od - toplih sendvičev. Zanimivo, da kljub različnim državam še vedno vlada tesno letališko sodelovanje na gostinskem področju. V izmenjavanju enega in istega recepta, namreč. V Skopju sem si naročil "tost" in pojedel sem ga v Zagrebu... Saj med enim in drugim opraženim kruhom s premalo servieto in tekočim sirom tako ni bilo razlike.

Osamljena solata

Resnici na ljubo pa je Ljubljana malo drugačna. Na Brniku v bifeju, kjer čakaš od ene do druge zamude, namreč, nimajo "tosta", temveč stekleni samopostrežni hladilnik. Namesto toplih sendvičev torej mrzli sendviči.

A zadnjič sem v Sarajevu opazil napredek. V bifeju v letališki avli sicer ne premorejo niti sendvičev, zato pa sem v čakalnici v prvem nadstropju v hladilni vitrini opazil osamljen primerek podolgovatega krožnika s piščančjo solato, lepo prekrito s prozorno folijo. Vitrina velika, da bi lahko nasitila celo letalo, solata pa le ena. "Lačen sem! Kaj mi lahko ponudite?" sem priznal. "Mislim, da je še ena solata," je priznala tudi natakarica. "Nič drugega?" Le malo začudeno je pogledala, češ, mar ni dovolj.

Morda pa bo kaj več sreče v čakalnici check ina, sem si mislil in si odpel pas, sezul čevlje ter varnostnikom pokazal plastično prozorno vrečko z zobno pasto.

"Lačen sem! Kaj mi lahko ponudite?" sem vprašal na drugi strani. "Mislim, da je še ena solata," je odvrnil natakar in zavrtel interno številko. "Še imaš tisto solato?" je vprašal slušalko.

In kaj bi mi preostalo drugega? Letalski sendvič ali solata, ki kdovekakodolgo ni našla kupca? Pa veste, da sploh ni bila tako zanič. Še posebej, ker se je že na polovici krožnika oglasil zvočnik: "Zadnji poziv..."

Glasen obisk

"Eno uro sem moral čakati!" se je gost pritožil natakarju, ki mu je prinesel krožnik s katerega se je kadilo. Ko ga je odložil, si je popihal prste, tako vroč je bil. "Oprostite," je dejal in hitro odšel. Če bi mu rekel kaj več, na primer to, da je naročilo prejel ob 15.12, da je gost medtem pojedel že pogrinjek v obliki sirnega namaza z domačim kruhom ter predjed v obliki terine dimljene postrvi s prelivom kisle smetane, kopra in gorčice, glavno jed v obliki vročega rostbifa s paradižnički, pinjolami in šalotko pa je dobil na mizo ob 15.54, bi se gostu lahko meso že ohladilo. Naj raje uživa, če je že tako "dolgo" čakal.

Nek drugi gost pa je bil bolj glasen. Čeprav je sprva na vprašanje, ali se jim mudi, le odvrnil: "Ne, ne, saj imamo pogovore!" Uglednim gostom so dodelili najboljšega natakarja, ki jim je pripovedoval o vinih, ki so se lepo ujela z začetnimi jedmi, in skrbno pazil, da jih v posebnem prostoru nihče ni motil. Ker so rekli, da se jim ne mudi, ker so se vneto pogovarjali v več jezikih in ker se je medtem restavracija napolnila do zadnjega stola, je kuhar z juhami še malo počakal. In zato dobil obisk... Ugledni gost je prihrumel po stopnicah navzgor, direktno v kuhinjo, kjer je nadrl vse po vrsti: "Petnajst minut že čakamo na juho! To je nesramnost! Zakaj se lotevate tega posla, če ga ne obvladate?!"

Po treh urah je ugledna mednarodna družba v posebnem prostoru končala svoje pogovore in pethodni meni. "Zelo dobro," so pohvali. A ne vsi. Gostitelj je spet odvihral. Tokrat brez besed in pozdrava. Kdove, če bo še kdaj prišel?

Neučakanost

Mar ni to čudno? Tam, kjer je logično, da čakamo, saj na vratih piše Čakalnica, po zvočniku pa se nam ves čas opravičujejo: "Oprostite za zamudo!", je ponudba hrane nečakalna, torej - fast. "Želite topel sendvič ali sendvič v papirni vrečki ali solato v prozorni foliji?"

Tam, kjer se pa gostom mudi, tam pa jim prinašamo pogrete krožnike z jedmi, ki so bile še pred nekaj sekundami v ponvi. Gostje hočejo hitro, mi pa se mučimo s pripravo a la minute in pred njihovimi očmi. Gostje se pogovarjajo, sklepajo posle ali berejo časopis, da sploh ne vidijo, kaj postavimo prednje, mi pa se trudimo z vsak mesec novimi jedmi in vsak teden novimi vini. Gostje gledajo na uro, mi pa bi radi, da se čas, ko zadiši, ustavi.

Čudno je, ja! Čudno, da se še vedno najdejo takšni, ki jim ni mar kaj jejo, temveč koliko časa jejo.

On zanjo

"Danes se mi mudi," je že zjutraj oznanila. "Zato bo kosilo na hitro. Pogrela bom le včerajšnje ostanke. Če želiš kaj sladkega, pa kupi v slaščičarni," mu je naročila in odbrzela. "Spet ji je Rožmarin bolj pomemben od mene," si je mislil, a seveda ne povedal na glas.

Skutin narastek

Čas priprave: 40 minut

Za 2: 1 jajce, 60 g skute, lupina četrtine limone, 30 g kisle smetane, 2 žlički jedilnega škroba, 20 g sladkorja.

1. Modela za pečenje (200 ml) je namazal z maslom in potresel s sladkorjem. Pečico je segrel na 200 stopinj.

2. Jajce je ločil na rumenjak in beljak. Skuto je gladko zmešal z rumenjakom, naribano limonino lupino, kislo smetano, škrobom in ščepcem soli. Beljak je s sladkorjem stepel v kremasti sneg, ki ga je dodal skutni masi.

3. Modela za pečenje je napolnil s skutno maso in ju položil v pekač, v katerega je nalil do polovice modelov vodo. Narastek je pekel na spodnji rešetki 20 minut. Na krožniku ju je okrasil s kakijevo čežano.

"Kaj si kupil v slaščičarni," je vprašala, ko je pogrevala ostanke. "Kaj ne vidiš, da v pečici že 15 minut gori luč?" jo je vprašal. "Pogrej hitro, saj souffle ne pusti čakati!"
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND