Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
O prijateljih in gostih 76. del
06.12.2006

O gostilni, ki vendarle je

Rožmarin je pravzaprav nastal iz obiskov. Oziroma vsaj midva v njem... Vedno več obiskov se je, namreč, končalo z vprašanjem: "Zakaj pa ne odpreta gostilne? Jaz bi rad tako dobro vsak dan jedel!"

Povabiti prijatelje na vrtno zabavo ali na večerjo s tartufi je eno, odpreti gostilno pa drugo. Toda to, kar veva danes, takrat še nisva... Čeprav so tudi podobnosti. V iskanju receptov. V iskanju sestavin. V dolgi pripravi. V nervozi, ko gostje pridejo. Pravzaprav je drugače le na koncu. Ko imaš svojo gostilno, imaš vsaj ta privilegij, da ti ni na koncu potrebno pomiti. Ko, namreč, zadnji gostje odidejo, se tudi kuharjem že mudi. In zato pridno ter hitro temeljito pospravijo, ko pred natakarje na servirni pult postavijo zadnjo sladico.

Izbira je najtežja

Začne se z izbiro datuma. Ki ga je velikokrat težje najti kot pa sestavine. Uskladiti najprej svoj čas. Kajti pri domači večerji za prijatelje sploh ne gre le za tisti večer in tistih nekaj ur. Začeti je potrebno vsaj dan prej. Čeprav se prava priprava začne pravzaprav že kak teden prej. Ne le z izbiro gostov, temveč še bolj z izbiro receptov. Čim prej začneš, tem dalje lahko listaš po revijah, knjigah, internetu, lastnih zapiskih in spominu.

Pri nama je takšno iskanje receptov trajalo vselej najmanj tri dni. Izbrati je potrebno gostom primerno! Kaj ona je in česar ne? Kaj ima on raje in kaj manj? Česar se bodo ustrašili, da niti poskusiti ne bodo upali. Kaj bo še ravno prav nenavadno, da jih bo naredilo radovedne namesto hrabre?

Izbrati je potrebno gostiteljem primerno! Ne (le) zaradi denarnice, temveč še bolj zaradi priprave. Če izbereš recepte, ki jih je potrebno skuhati od začetka do konca pred serviranjem, potem je prireditev že propadla! Kajti gostje bodo ves večer sami, gostitelja pa tudi. Razen, če je kuhinja dovolj velika, da sprejme celotno druščino.

Najboljši so, zato, recepti, ki se jih da pripraviti do treh četrtin vnaprej, zadnjo četrtino pa nato končati tik pred zdajci. S tem je dan prej sicer zelo naporen, toda saj noč pozdravi razbolele noge. In za vtis pred gosti je tudi poskrbljeno. "Kakšne super jedi sta pripravila! Pa tako hitro!"

Izbira sestavin je, seveda, posebno poglavje. Tega, kar piše v izbranih receptih, kot po pravilu ne najdeš ne pri najboljšem sosedu ne pri njegovih konkurentih. Iz vsakega recepta bo zagotovo manjkala vsaj ena sestavina. Seveda, tista najbolj pomembna... Če jo spustimo, potem ostane le navadna jed, ki ne bo nikogar navdušila. Torej je potrebno spet brskati po internetu, po revijah, spraševati pri znancih, gostilničarjih, potovati čez mejo.

Ni več časa za prijatelje

Ko so vse težave premagane, ko šef odobri dva dneva dopusta, ko sta živčnost "Kaj misliš, jim bo všeč?" in strah "Joj, saj ne bova pravočasno gotova!" premagana, ko še zadnji zamudniki končajo z opravičili "Oprostite, toda otroci niso hoteli zaspati...", ko skratka steče, najprej aperitiv v kozarce, potem pa tudi pogovor, ki se konča čez nekaj ur z zahvalo: "Joj, kako je bilo dobro! Kdaj nas boste spet povabili?", ga, namreč, ni večjega užitka kot si ob dveh zjutraj v kuhinji, pred goro nepomite posode, čestitati: "Spet nama je uspelo!"

Skratka, zaradi tega je nastal Rožmarin...

In zato zdaj ni dosti drugače

"Halo, za dvajset oseb bi rezervirali. Kaj nam lahko ponudite?" Zdrdraš jim jedilni list, toda oni rečejo: "Ne, ne, jedilni list poznamo. Tokrat pa bi radi nekaj posebnega!" Potem pride še hišni somelje z idejo: "Ta teden bomo imeli pokušino šampanjcev. Za spremljavo potrebujem finger food!" Ko mu daš spisek majhnih prigrizkov, ki smo jih pripravili ob zadnji pokušini, reče: "Ne, ne, to gostje že poznajo. Tokrat potrebujemo nekaj novega, nekaj posebnega!" In, nenazadnje, je tukaj že novi mesec. Kaj smo že obljubili gostom? Da bomo vsak mesec poskrbeli za novosti na jedilniku!

Nič čudnega, da ni več časa za povabila prijateljem na vrtno zabavo ali večerjo z devetimi hodi. Povabiti jih vedno v isto gostilno, se ne da. Povabiti jih v drugo gostilno, bi bilo neumno. Povabiti jih domov, je nemogoče. Kdaj pa sva še sploh doma?

Kuhar brez gostilne

"Draga prijatelja! Vljudno vabljena na kitajsko večerjo pri nas doma!" se je glasilo prijazno vabilo, ki je obetalo večer za šest oseb in psa. "Prijatelji imajo psa, ki ga vzamejo povsod s seboj. Saj vaju ne bo motil, če bo mirno ležal pod mizo, kaj?" Seveda naju ni motilo. Četudi se je njej zasolzilo, on pa je dobil cmok v grlu, ko je prislonil kosmato glavo h kolenu in pogledal navzgor. Mar ni tudi Saj imel takšnega pogleda?

"Mmm, kitajska hrana! Odlično! Nisem vedel, da sta mojstra kitajske kuhinje," sem odgovoril na prijazno vabilo. "Saj ne bova midva kuhala," se je glasil skrivnostni odgovor.

"To je Ming," so nam ga predstavili, ko smo pozvonili. V kuharski opravi se je Ming motal po kuhinji, gostitelja pa sta z gosti sproščeno sedla v dnevni sobi za dolgo pogrnjeno mizo. "Ming je gostujoči kuhar. Nima svoje gostilne, temveč se daje v najem. Vse sestavine in posodje prinese s seboj. Skuha, postreže, na koncu pa še pomije!"

Najprej je prinesel sladko-kislo juho, potem veliko skodelo riža, ob njej pa najprej hrustljavo pečeno račko. Potem govedino z gobami, piščanca z zelenjavo in še svinjino z ananasom. "Vse brez glutamata in vse pripravljeno sveže!" ga je pohvalil gostitelj, mi pa smo veselo strigli s palčkami.

Ko je ropot v kuhinji zamenjala tišina, je gostiteljica vstala. "Ming je gotov," je ugotovila in vzela s seboj denarnico. "Pa sploh ni drag," je rekla, ko se je vrnila. "In kuhinja je pospravljena!"

To slednje pravzaprav ni bilo namenjeno več Mingu, temveč gostitelju. Da on vstane... "Saj za sladico še imate prostor, kajne?!" Hm, smo si mislili, očitno je Ming pustil še kaj v zamrzovalniku... A se je iz kuhinje zaslišalo stepanje, miksanje, mešanje. "Čez dvajset minut bo pečeno," je oznanil gostitelj, ko se je z novo steklenico spet vrnil med goste. A v njej je manjkalo že kar nekaj požirkov. "Nisem jaz," se je zasmejal, kot da nam je bral misli.

Ko je pridišalo, smo dobili vsak svoj čokoladni narastek z lešniki in orehi, oblit s čokoladno in vinsko omako. Po odlični kitajski večerji še odličen finale, ki je jasno in glasno povedal: Ming je dober, toda mi tudi znamo!

"Draga prijatelja! Najlepša hvala za čudovit večer! Bilo je odlično. Tako, da imava sedaj resen problem. Kako naj vam vrneva vsaj približno tako dobro!"

Slab občutek

Dejstvo je, da v gostilni nikakor ne moreš ustvariti, pa naj se še tako trudiš, tistega prijateljskega vzdušja kot doma. Pravzaprav gostilna sploh ni za prijatelje... Zato, ker imaš zaradi nje vse manj časa zanje. Nič več jih ne povabiš domov. Ko oni tebe povabijo, ne moreš, ker je ravno takrat velika rezervacija in kuharjev ne moreš pustiti samih.

Zato, ker imajo zaradi nje oni vse manj časa zate. Eni so redni gostje, toda imajo ves čas slab občutek, da ne zahajajo dovolj pogosto. Drugi sploh še prišli niso, zato imajo zaradi tega slab občutek. In slab občutek imaš tudi sam. Zaradi prvih, ker se ti zdi, da hodijo zaradi prijateljstva, prijateljem pa se ne spodobi računati. Toda, gostom se mora! Zaradi drugih, ker jih še ni bilo? Smo se jim zamerili? So jezni? Kaj je narobe?

Zato, ker so v gostilni najboljši gostje tisti, ki jih sploh ne poznaš! Njihova reakcija je vedno pristna. "Sporočite vašemu šefu, da je s tem kruhom nekaj narobe. Naj ga povoha!" je zadnjič jezni gost natakarici izročil objedeni kos kruha in jo poslal k "šefu", ki je slučajno sedel nekaj miz stran. Povohal sem in sporočil nazaj: "Sporočite cenjenemu gostu, da je to čebulni kruh! Zato ima takšen vonj!" A videl sem, da pojasnila ni sprejel pozitivno. Ko je dobil račun, je namreč takoj vstal. Njej je prepustil, da je iskala denar, on pa je odšel kar k vratom. Jasno mi je povedal, da mu ni všeč, če ima kruh vonj.

Seveda je, na srečo, dosti več takšnih, ki z govorico telesa sporočajo zadovoljstvo. Ko poskusijo, se jim obraz sprosti in ko zajamejo ponovno, ne nesejo vilic do svojih ust, temveč do njenih. Da se še ona zasmeji in da še ona njemu ponudi svoje. Ko dobijo novo jed, se z natakarico pogovarjajo kot da bi se že dolgo poznali. Ko plačujejo, ne razmetavajo, toda tudi ne škrtarijo. In ko odhajajo, se držijo za roke ter smejijo. Pri takšnih vem, da se bodo vrnili. Pri takšnih vem, da smo prijatelji. Čeprav se sploh ne poznamo.

Štajerska vina

"Boljših vin še nisi pil!" je napovedoval Samo, ki je v vinoteki organiziral čezmejno pokušino. S prijateljema s te in one strani meje je na tej in oni strani meje zbral več kot sto štajerskih vin in s tem že desetič organiziral vinsko srečanje avstrijske Južne Štajerske in slovenske Štajerske. Nekateri avstrijski vinarji so sicer rekli, da slovenska Štajerska ne obstaja, toda večina se jih je rade volje odzvala. Skupaj več kot 60 vinarjev s te in one strani je ponudilo svoje najboljše in dokazalo, da se štajerska vina ne menijo za državne meje, ker so tu in tam vedno - boljša!

Vseeno pa je razlika bila! Prospekte sem videl le v nemščini. Jih slovenski vinarji nimajo? In okuševalci, ki so z dolgim spiskom in pisalom pred seboj nekaj ur stali pred več kot sto steklenicami in grgrali ter odlivali, so natakarjem številke izbranih vin sporočali večinoma v nemščini! Kje so ljubitelji in poznavalci vin v mestu najstarejše trte na svetu?

"Trideset kart smo prodali," je razočarano ugotovil Samo, ko je odštel tistih sto in nekaj vabljenih vinarjev. Pa vse leto so me prijatelji spraševali, kdaj bo spet štajerska vinska pokušina. Lansko leto nismo imeli časa, so govorili, letos pa pridemo zagotovo... Le kje so spet bili?"

On zanjo

 "Veš da resnično pogrešam večerje s prijatelji," je priznala kar sama od sebe. "Čeprav je bilo naporno, ko sva dva dni kuhala, nato pa do jutra pomivala, je bilo vseeno zelo prijetno. A zdaj za to ni več časa..."

Drugo jutro ji je poslal sms: "Draga prijateljica! Danes zvečer ob 19. uri te vabim na večerjo. Ne išči izgovor, da nimaš časa, ker bo Rožmarin že počakal do jutri."

Piščančja jetrca v ovoju slanine na žafranovi polenti

Za 2. osebi: 450 ml mleka, 10 g masla, žafranika, sol, muškatni orešek, 50 g koruznega zdroba, 250 g jetrc, 50 g pancete, 6 vejic rožmarina, 2 žlici olivnega olja, 50 ml prošeka, 80 ml piščančjega fonda, poper, 1 žlička jedilnega škroba.

1. Za polento je zavrel mleko, maslo, žafraniko, sol in muškatni orešek. Vmešal je zdrob in kuhal polento med mešanjem 15 minut.

2. Medtem je očistil jetrca in vsako polovico ovil s panceto. V ponvi je segrel olja in pekel ovita jetrca na vsaki strani na srednji vročini 4 minute. Nekaj minut pred koncem je v ponev dal še rožmarinove vejice.

3. Pečena jetrca je shranil na toplem v pečici in v ponev vlil prošek in fond. Vse je malce pokuhal in rahlo popral. Jedilni škrob je razmešal z malo vode in z njim zgostil omako. Na ogreta krožnika je dal najprej polento, nanjo položil pečena jetrca in rožmarinove vejice ter vse prelil z omako.

"Oprosti," je rekla, ko je obliznila še zadnje sledi polente z ustnic. "Ker nisem prinesla nobenega darila. A zato ga boš zdaj dobil," se je zasmejala in se mu tesno približala.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND