Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del
12.11.2006

O gostilni, ki vendarle jeNajslabše, kar se lahko hrani (in tistemu, ki mu je namenjena) zgodi, je - dolgočasnost. Bereš žolica iz jagnjetine s kislo smetano in sladkimi feferoni in na velikem steklenem krožniku dobiš tanko belo podlago smetane, med katero se prelivajo barve majhnih zelenih kolobarjev feferonov, drobnega rdečega paradižnikove konkaseja in zeleno-vijoličnih sledi bučnega olja, na sredini pa kraljuje majhna timbala žolice iz drobno zrezanega jagnječjega mesa. Super kombinacija, pravzaprav, si misliš, ko gledaš. Toda, v ustih je nato dolgočasno razočaranje...

Ayur veda

Ob prihodu v hotel so le prijazno rekli: "Če mi daste ključe avtomobila, bomo mi vse uredili, vas pa vabimo medtem na aperitiv v naš bar!" Ko sva potem prišla v sobo, so bile obleke že lepo zložene v omarah, ob majhni makovi tortici pa je ležal še prijazen pisni pozdrav z večernim menijem. "Odojkova žolica s čebulnim vinaigrettom in motovilcem; krepka goveja juha z mesnim zavitkom; svinjski medaljoni v poprovi skorji s krompirjevim pecivom in sezonsko zelenjavo; čokoladni narastek s kavnim sladoledom; izbrani siri." Se vam zdi preveč za večerjo? Nič hudega, saj je bila spodaj še krajša feel well dinner različica: "Veloute iz vrtne kreše; dušeni volovski rep na pisani zelenjavi; poširan zdrobov zavitek s svežim jagodičevjem." Še niste zadovoljni? Bi radi še nekaj bolj posebnega? Morda ajurveda večerjo, toda po francosko: "Creme brulee iz zelene; špinačni quiche na rdeči pesi in sladkornem grahu, zeliščni lassi, poširana hruška z medeno peno."

Toda kaj, ko sva bila pred tem pri Didiju Dornerju. In po njem je bil še tako prijazen in domiseln poskus videti kot lanski sneg. Dolgočasno, skratka.

Oranžna faza

Blizu 900 let starega gradu, ki sodi med najlepše golf hotele na svetu, ponaša pa se tudi s prenovljenim spa centrom, v katerem razvajajo takšne, ki si vse leto ne znajo utrgati nekaj dopustniških dni, ko so že čisto na koncu, pa v strahu pred zdravnikom pobegnejo v takšno antistres oazo, je tudi vila, ki jo je graščak nekoč uporabljal za lovsko koča, nato zadnjih pet let pozabljena samevala, dokler je ni prenovil najbrž najbolj nedolgočasni štajerski chef. Ne sicer slovenski, temveč avstrijski. Nedolgočasen zato, ker dela izključno po intuiciji. In kakršna je ta danes, tako bo. Pa naj se vsi drugi postavijo na glavo.

V belem kuharskem suknjiču se je po oranžnem aperitivu pri mizi oglasil sam chef Dorner. "Ste že izbrali," je pokazal na jedilni list v obliki velikega prospekta, z naslovom "Oranžna faza", slikami Dornerjevih jedi in njegovimi intuitivnimi mislimi. "Cuisine intuitive je strastna uresničitev neke vizije, z namenom in znanjem osrečiti in zadovoljiti vsakega posameznega gosta." Prostora za današnji meni je bilo dovolj le za kratek spisek osmih jedi, med katerimi so bili na izbiro štirje hodi (59 evrov), pet (69) ali vse (89), z vinsko spremljavo (28, 35, 42 evrov).

Ko si je vse želje lepo zapisal, se je poslovil: "Tako, zdaj pa vama grem kuhat!" In midva sva videla, kako so z belim kuharskim suknjičem odfrčale tudi oranžne hlače do kolen, oranžne nogavice in oranžni športni copati.

Didi Dorner je najboljše ocenjeni kuhar avstrijske Štajerske. Zato sva ga tudi obiskala. Kajti, tudi slovenska Štajerska, kjer je Rožmarin doma, bo nekoč tam. Kajti tudi avstrijska je bila pred leti le kulinarično nerazvita lepa pokrajina, polna vinogradov in slabih vin, gostiln in dolgočasnih jedi, danes pa jo celo Avstrijci od drugod imenujejo že kar naša Toskana.

Chef Dorner je bil še pred slabim letom dni na začetku vasi Irdning, v stari gostilni s petimi mizami, ki je spominjala na vaško krčmo s stalnim kvartopirskim omizjem, a je že tam in takrat iz svoje majhne kuhinje gostom od blizu in še bolj od daleč nosil na mizo jedi vrhunske kuhinje. V vili Falkenstein, ki s hriba nadzira ves Irdning, ne počne, pravzaprav, nič drugega. Spet ima le pet miz.

Perfekten rokodelec

Prvi pozdrav iz kuhinje je bil v jajčni lupini. Ledeno umešano jajce s postrvjim kaviarjem. Mrzla jajčna krema, pravzaprav pena, harmonična, prav nič jajčno težka, se je odlično ujela z velikimi ikrami lososove postrvi, ki tam niso bile le zaradi svoje oranžne barve.

A bil je še en pozdrav. Majhna bela pivska klobasa - "naš sosed jih dela zgolj za nas, vsak dan sveže" - z domačo gorčico in svetlečo štručko iz lužine. Škoda, da pri nas ne znajo več peči takšnih prest! Potem bi tudi pri nas za pogrinjek s takšnima pozdravoma, z vodo iz lastnega izvira in aperitivom, lahko zaračunali po 5 evrov.

Marmornati kolač iz jurčkov je bil položen na nežno kruhovo omako, ki ji je nasprotje nudilo štajersko bučno olje na motovilčevi solati. Pogrešal sem močnejši okus jurčkov, ki so skorajda bolj spominjali na ostrigarje, toda saj Didi Dorner zase pravi, da ni kuharski umetnik, temveč le perfekten rokodelec. In res, jedi ustvarja filigransko in arhitekturno, pri čemer pazi na najmanjše podrobnosti. Tartarec iz lososa in lisičk, spet zelo nežen, kar več ne more biti slučaj, temveč namera, ki na začetku ne prenese močnejših okusov, saj so obeti še veliki in dolgi, je položil v tri plasti na krompirjev čips, da je nastal visok stolpič, ki so ga okronali najbolj nežni konci kodraste endivije.

Kot intuitiven produkt Dornerjevega razmisleka, sanj, idej in čustev sta nastali topli predjedi , tako različni v strukturi, pa tako podobni v dokončni izoblikovanosti. Glazirana gosja jetra je namreč položil v omako iz ohrovta in buče, ki bi tudi brez foie gras kjer koli zapekla dlani. Za podlago jakobinkam, ki jih je nalistal in zložil v timbalo, pa je izbral belo bazilikino omako, v katero je zamešal svežo nashi hruško. Poširana jakobinka je spominjala v svojem surovem neokusu, na kitajski dim sum, toda ko si jo združil s hruško, ki jo tako radi režejo Japonci, je nastala - štajerska intuicija.

Mojster, pri katerem ti ne more biti dolgčas, jo je uporabil tudi pri glavni ribji jedi. Rdečega soma je pripravil po štajersko tako, da ga je pokril z drobno zrezano zelenjavo in hrenom, podložil pa s tekočim pirejem, ki ga je obarval z bučnim oljem.

Mesna jed je bila iz klasike francoske haute cuisine, toda intepretirana po cuisine intuitive... Goveji file cafe de Paris je postregel z novim tekočim pirejem, ki ga je zalil s svojo inačico skrivnostne omake majhne švicarske gostilne, v kateri pa zagotovo ni bilo pehtrana. Intuitivno je potem po francosko nadaljeval, ko je pred sladico postregel - sladico, majhen creme brulee z malino, najbrž le zato, da je še hitro povedal, da mu tudi klasika ni tuja.

Ne, prav nič dolgočasno ni bilo! A to je bil šele začetek poti presenečenj, ki jo je po oranžnem Dornerju zaznamoval - rdeči bik. Prihodnjič!

Ona zanj

Mlado vino

"Si za delitev dela," je vprašala, da je postal takoj sumljiv. Ko je nazadnje prikimal ob tem vprašanju, je moral pomiti posodo. "Kakšno?" je previdno vprašal. "Jaz poskrbim za hrano, ti pa za pijačo!" Zdelo se mu je, da ni slišal prav. Za takšno delitev je, seveda, vedno. "Logično! Že grem v shrambo," je veselo pristal. "Počasi, počasi," ga je ustavila. "V shrambi imaš le stara vina, ta jed pa potrebuje novo!"

Pečene račje prsi

Za 2 osebi: 400 g račjih prsi, sol, poper, olje.

1. Kožo na račjih prsih je križasto zarezala in meso solila ter poprala. Teflonsko ponev je močno segrela, vanjo položila račje prsi s kožo navzdol in jih pekla tri minute. Nato jih je obrnila, pekla še tri minute in jih postavila v ogreto pečico na 180 stopinj za 10 do 12 minut. Pečene prsi je narezala na centimeter debele rezine.

Ohrovtov pire

Za 2 osebi: 400 g ohrovta, 40 g šalotke, 20 g masla, 100 ml sladke smetane, sol, poper, muškatni orešek.

1. Drobno narezani ohrovt je blanširala v vreli vodi 8 minut in ga dobro odcedila. Sesekljano šalotko je stekleno opražila  na maslu, dodala blanširani ohrovt in ga dušila 8 minut. Zalila je s smetano, začinila s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter zmiksala.

2. Na krožniku je naložila pire, nanj rezine račjih prsi in oblila z madeira omako.

Omaka madeira

Za 2 osebo: 20 ml madeire, 240 ml piščančjega fonda, 20 g mrzlega masla.

1. V posodi je zavrela madeiro, zalila s fondom in pokuhala na polovico ter na koncu zgostila z maslom.

"Odlična račka," jo je pohvalil. "Odličen mladenič," mu je odgovorila. "Le koga je mislila," se je spraševal.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND