Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Od 1:1 do vina na kozarec 70. del
26.10.2006

O gostilni, ki vendarle je

Pravzaprav smo vedno pili vino. Pravzaprav smo mu takrat rekli špricer... Prišel je petek in prišel je šofer Pero. Po tednu dni čakanja na mejah, pogrevanja pasuljev na odročnih postajališčih in abstinentskih pet tisoč kilometrih po bivši naši je naročil kot da bi prišel z nogometne tekme: "Ena - ena!" Imel je pač rad steklenice ves čas pred seboj. In ni velikokrat naročal. Le največ petkrat na večer.

Potem je sicer prišlo poletje, zato smo vročino raje gasili s pivom. A to poletje je trajalo le nekaj let. Kajti za njim smo šli na kmete. Pravzaprav so bili krivi starši. Kot da bi se dogovorili, kako se bodo radi imeli. Pa je tako naneslo, da je imel ravno vsak petek in vsako soboto kdo rojstni dan. Ker so nam v mestu začeli drago zaračunavati, pa še spati so hoteli, smo odkrili kmečke turizme. Kar sploh ni bilo lahko, saj takrat še ni bilo prospektov ne vodnikov po vinskih cestah in kmetijah odprtih vrat. Pravzaprav so to bili kmečki turizmi od ust do ust. "Povej naprej, toda ne glasno, saj veste, nimamo prijavljeno. Toda zato je vino poceni!" In nič se niso jezili, če smo v jutro potegnili.

Potem pa se je zgodil refošk

Pravzaprav se vse vinske preteklosti dobro spominjam, le kaj se je potem zgodilo, da smo s špricerjev in "rizling pij, rebule pa ne žvači", presedlali na Primorce, tega pa se ne spominjam. Najbrž smo se vmes poročili, si zavezali kravate, ponoči greli zdrob in sterilizirali dude, podnevi pa gledali drug drugemu pod pokrove avtomobilskih motorjev. Ja, najbrž smo se začeli zanimati za modo... Prišel je barik, prišel je Kristančič, prišlo je vinsko znanje, ki nas je poučilo, da je razen belega sovinjona še rdeči. Zaradi francoskega paradoksa so začele ženske piti rdeče vino in moški smo jim morali, seveda slediti. Špricerju najbližji je bil pa refošk.

Ali pa je to bilo zato, ker je bil poceni? Skratka, v tridesetih vinskih letih se ni dosti spremenilo. Še vedno o dobrih vinih vemo zelo - malo! Še vedno pijemo vina za tristo tolarjev. Liter! Med 250 vini Rožmarinovega vinskega lista pa jih je za na prste preštet, koliko jih ceni toliko za en deci. Je pač tako; kot danes avto, za katerim se je vredno obrniti - da ne vzamem kakšne druge primerjave - stane trideset tisoč evrov, tako tudi vino, za katerega si je v domači shrambi v konkurenci babičinih marmelad, sorodstvene ozimnice in malih kuhinjskih aparatov, ki jih vsi kupujemo, nihče pa jih ne potrebuje, vredno izboriti pol metra stene za vinsko "klet", stane na gospodarjevem dvorišču deset evrov.

Nič čudnega, torej, da so police veleblagovnic polne buteljk s celega sveta, vsi pa pijemo "litrce". Oziroma, malo je junakov, ki si že danes upajo za steklenico vina, ki jo odprejo ob domači večerji, plačati trideset evrov. Tisoč steklenic je vendar že en avto!

Kultura pitja vina

Najbrž je temu krivo množenje. Gostincem gre to pač bolje od rok kot seštevanje. Še posebej, ker množijo v glavnem vsi z isto številko. Trojko... Pri vinarju stane deset, torej bo pri nas stalo, vsaj, trideset. Toda, zakaj sploh stane pri vinarju deset? Zato, ker ima razen zamaška, steklenice in grozdja najbrž še kakšne druge stroške. Recimo stroške investiranja. Vedno sem se čudil, zakaj se znane gostilne po svetu hvalijo z bogastvom svojih vinskih kleti. Češ, v kleti imamo za sto tisoč evrov vin... Ali pa za milijon... Mar ste jih kupili? Seveda, se čudijo temu vprašanju, saj kupimo takšne, ki jim raste cena!

Pri nas pa so vinogradniki trgovski potniki, ki od gostilne do gostilne s karavani prevažajo svoja vina. In gostilničarje prosijo, naj jim končno plačajo tisto, kar so gostje spili pred tremi meseci.

Na ta način se pri nas o kakovosti vin, druženju, zaroki in poroki vin s hrano ter o uspešnosti Bricev ter redkih izjem iz drugih dveh slovenskih vinorodnih dežel na svetovnem gostilniškem in ocenjevalskem parketu sicer veliko piše in govori, kljub temu pa se kultura pitja vina še zelo počasi izboljšuje. Med tristo tolarji na tistih kmečkih turizmih, ki še vedno delajo na črno in nič ne komplicirajo, če se potegne do jutra, in tridesetimi evri v elitnih gostilnah, ki strežejo k vsakemu grižljaju drugi požirek, je pač prevelika razlika.

Je rešitev? Je rešitev! V vinotekah! Kjer imajo dvojne cene, za domov in za tukaj. Kjer je razlika med zavito in odprto steklenico le v natakarjevem servisu. Koliko stane, da vino primerno ohladijo? Da njegovo ime vpišejo v vinski list. Da ga prinesejo do mize, pokažejo nalepko, spregovorijo nekaj prijaznih besed. Da mu prerežejo vrat in izpulijo čep. Da ga poduhajo. Da ovinijo kozarec. Da dajo pokusiti. In da nato točijo tako dolgo, dokler v čeber ne postavijo prazne steklenice z vratom navzdol... Trikratno ceno celoletnega vinarjevega dela? Ali pa tri, štiri evre?

V vinskih barih! V večji ponudbi vin na kozarec! V vinskih promocijah in pokušinah, vinskih delavnicah in prireditvah! V vinskih cestah in vinarjevih odprtih vratih. Koliko desettisočev Slovencev roma vsako leto v Brda zgolj zato, da vidijo, ali je Marjan Simčič dogradil še kakšen stolp in ali je njegov sosed Aleš Kristančič še podaljšal svojo teraso? Ali pa pri sosedih: v teh dneh, ko v kleteh vre mošt, na dvoriščih pa se kadijo kostanji, je na južnoštajerski vinski cesti večja gneča kot poleti na festivalu Lent v Mariboru... Na naši strani pa slana in tu pa tam kak klopotec. Pred kratkim sem pri Hillingerju na Gradiščanskem v kleti, ki spominja na UFO z Marsa, kupil nekaj steklenic. In so mi zraven pomotoma zavili napačen račun. Ko sem ga doma pogledal, je bil na njem dnevni seštevek prometa. Ob 18.41 so sredi vinograda prodali za 1.529 evrov svojih steklenic! No ja, tudi vodenje po kleti in pokušine so bile v tej številki. Ni slabo, mar ne! Kdo pa pri nas vodi po kleti?

V vinogradniških zgodbah! V Rožmarinovih se ob četrtkih in petkih po osmi zvečer že zbere kakšnih petdeset ali še več vinopivcev, med katerimi kroži gostujoči vinar, brezplačno (zmerno) toči svoje vinsko bogastvo in razlaga o tem, kako je prišel do njega. In potem, ko mu zmanjka, se celo zgodi, da si najbolj žejni kakšno steklenico ali pa vsaj kozarec tudi naročijo. Nekateri pa si celo pustijo zaviti. "Če že pridem pozno, potem vsaj ne pridem praznih rok," se izgovarjajo.

Pa naj še kdo reče, da se časi ne spreminjajo. Včasih, ko smo špricerje pili na metre, smo drugo jutro šli v cvetličarno. Danes pa že domov prinesemo steklenico njenega najljubšega rdečega. In potem pri kosilu naredimo pok. Če le ni zamašek na navoj.

Ona zanj

Spet krompir

"Spet krompir?" se je začudil. "Kako spet?" se je začudila nazaj. "Prejšnji teden sem že jaz pripravil zgolj krompir," se je skušal pohvaliti s svojim dosežkom. "To je bilo prejšnji teden in to si bil ti. Sicer pa, ko boš ti pripravil kaj boljšega, bom tudi jaz..." Mu je po tem logičnem razmišljanju preostal še kakšen argument? Le tiho je bil in se spravil na svojo stran kuhinje.

Pikantni krompirjevi mufini

Za 2 osebi: 400 g mokastega krompirja, sol, 2 jajci, 35 ml mleka, 35 g ribanega parmezana, 100 g gorgonzole, poper, maslo in drobtine za model.

Krompir je do mehkega skuhala v lupini, ga olupila in stisnila skozi stiskalnico za krompir. Jajci in mleko je razžvrkljala in skupaj s parmezanom zamešala v krompirjev pire. Gorgonzolo je narezala na 5 mm velike kocke in jo zamešala v krompirjevo maso ter jo začinila s soljo in poprom.

Model za mufine je namastila z maslom, potresla z drobtinami in napolnila s krompirjevo maso. Pečico je segrela na 190 stopinj. Mufine je pekla na drugi rešetki od spodaj 35 minut in še vroče ponudila s solato.

On zanjo

Pečeni jurčki z orehi

Za 2 osebi: 100 g svežih jurčkov, pest orehovih jedrc, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 1 žlica masla, 1 žlica orehovega olja, sol, poper.

Jurčke je narezal na tanke rezine. V ponvi je najprej na močnem ognju na hitro opekel jurčke in orehe, dodal maslo in peteršilj ter solil. Pečene jurčke je naložil na krožnika, pokapljal z orehovim oljem, rahlo popral ter postregel z opečenim toastom.

"Mmmmm..." sta najprej hvalila njegovo, potem pa "mmmmmm...." še njeno. In: "Spet je bilo dobro!" družno ugotovila.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND