Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Joj, je bilo dobro! 66. del
25.09.2006

O gostilni, ki vendarle je

Odkar imam gostilno, sem lačen! Ko jem v kuhinji, poskušam nove jedi, ki bodo na vrsti prihodnji mesec. Okrog krožnika nas je vedno več, porcija pa le ena. "To je le za pokušino, ne pa za sitost," nas se želi čim prej znebiti iz svojega carstva chef Mičo.

Ko jem v restavraciji, sem preveč živčen, da bi se lahko najedel. Ves čas gledam naokrog, da sem postal že kot stari zakonci, ki se povabijo enkrat na leto na večerjo, potem pa nemo sedita od juhe do sladice. Kako naj se mirno pogovarjam, če pa vidim, da so pri sosednji mizi prišli že pred tremi minutami in enaindvajsetimi sekundami, natakarja pa še vedno ni od nikoder. In tam zadaj jim je zmanjkalo kruha. Pred menoj dva nekaj brskata po krožniku. Le kaj sta našla? Za mano imajo vse krožnike prazne. Je bilo tako dobro ali so imeli premalo?

"Jaz grem!" slišim nasproti sebe. "Kam greš, saj še nisva pojedla!" se začudim. "Grem, saj tebe tako ni pri moji mizi," me okrca, da sem ves rdeč. "Oprosti, saj vidiš, tam so že pred štiriintridesetimi sekundami pojedli, pa so še vedno umazani krožniki na mizi..."

Zarjavela kuhinja

Ko jem kje drugje, imam slabo vest. "Zakaj nisem raje v Rožmarinu?! Zdaj na začetku šteje vsak zaseden stol..."

Ko jem doma, pa..., tega sploh ni. Še v nedeljo, ko je zaprto, je vedno nekaj, da smo vsi tam. Ne le, da so krti napadli travo, po kateri se počasi razrašča tudi plevel. Ne le, da morski prašiček dobi svoje korenje zgodaj zjutraj in peteršilj pozno zvečer. Ne le, da se kazni zaradi napačnega parkiranja - gospod policaj, samo nekaj sem pripeljal, a ste mi vmes, ko sem raztovarjal, že nabili listek - razmnožujejo. Tudi kuhinja, ki je bila toliko let laboratorij za toliko novih receptov, s pomočjo katerih je dobrojedstvo spoznavalo toliko bralcev, je začela rjaveti. Najbrž od solz, ki ji polzijo po štedilniku. Povsem sva jo zanemarila.

Skrita želja

Že prihajajo. Ne le gostje, temveč tudi kolegi... Zdaj lahko zapišem tako. Včasih sem bil njihov kritik. Zdaj, ko smo na istem, prihajajo, da bodo kritizirali mene. Prav je tako. Oziroma: prav mi je... "Kaj pa je bilo vam tega treba?" je dejal hudomušno slovenski kuhar leta, ko je prišel na svoj prosti torek poskusit Rožmarina. "Grega, zdaj sva kolega in se lahko tikava," sem se mu skušal prikupiti, da bo boljše volje naredil prvi grižljaj. "Dolgoletna skrita želja, očitno," me je pičil na boleče mesto. "Kaj pa vem... Če zdaj pomislim, je bilo res dosti lažje in lepše priti, naročiti, napisati. A zdaj je, kar je. Kaj bosta?"

Potem sem se umaknil, toda z očmi ves čas begal k njuni mizi. Iz tega, kako je grizel in požiral, sem skušal od daleč razumeti govorico telesa. Iz tega, kako sta se gledala, sem sklepal, ali je bila govedina dovolj slana. Iz tega, koliko časa je trajalo rezanje, sem se odločal, ali ga bom na koncu upal vprašati: "Kako je bilo?"

Primaknil sem stol, ko sta imela pred seboj, na sredini, da sta se lahko dotikala z žličkama, le še zadnji čokoladni grižljaj. Toda, kaj je tam zraven v kozarcu? Nekaj je še ostalo... Ni bilo dobro?

"Sladice niso najboljše," je udaril kar naravnost. "Toda v drugem sem užival!" se je popravil po začetni "klofuti". "Poglej, želatina se čuti," mi je dal grižljaj, da še sam nisem več vedel, ali čutim breskve ali res želatino. "In nugata je preveč. Boljše bi bilo več manjših sladic na enem krožniku." Super ideja, kako da se tega sam nisem spomnil. Hvala, Grega, oktobra bo sladka trilogija pravi hit.

"Ne, ne, pohvale že sedaj. Res je bilo dobro!" je dejal za konec kuhar leta. "Zadnjič sva bila na Denkov prosti torek v eni najbolj znanih slovenskih gostiln. Pa je bilo, milo rečeno, katastrofa..."

Na tej in oni strani

Očitno pa takšnega mnenja ni bil najbolj znani avstrijski kulinarični pisec Christoph Wagner, ki ga je Rožmarinov nesojeni somelje vodil po najboljših štajerskih gostilnah. Pri Tramšku, Šikerju, Pecu in Denku je okusil in spil toliko dobrega, da bo kmalu nastala knjiga o štajerski kuhinji z obeh strani meje. Super! Kako, da se tega že sam nisem spomnil...

To kulinarično sodelovanje dveh dežel me je spomnilo ne nedavni vinarski zaplet ob meji. Ob bližnjem oktobrskem prazniku najstarejše trte na svetu so se hoteli na prireditvi med seboj pomeriti vinarji avstrijske in slovenske Štajerske. "A ne bo nič," je razočarano ugotovil pobudnik Boštjan Protner, ko je dobil z one strani namig: "Lahko, toda le, če ni organizator Vino Štajerska!" Južnoštajerski vinogradniki so prepričani, da lahko ime Štajerska, v kateremkoli jeziku uporabljajo le oni. Tako jih moti celo uradno podjetje štajerskih mušketirjev Protnerja, Gaubeja, Valdhuberja in Steyerja, ki se jim je pridružil tudi Erich Krutzler z vinsko kletjo Dveri Pax, ki ima lastnike na oni, vinograde pa na tej strani. Toda, Krutzlerja, pravzaprav ni več. Dveri Pax ima novega direktorja, že bivši kletar pa je odšel z ženo na polletni dopust. Pa potem? Morda v Bolgarijo... Tam imajo nove vinograde Polz, Tement, F.X. Pichler...

Zakaj sem od Wagnerja skrenil tako daleč iz smeri? Če pa je vse povezano! Slovenija je odkrita, zato gredo hrabri v neodkrite (bolgarske) predele. K nam pa prihajajo kulinarični pisci, ki so doma že toliko dobrega okusili, da se začenjajo ozirati k sosedom. Prav zanima me, kako bo Wagner opisal Gregov novodobni štajerski veliki meni iz svinjskega rilca, telečjih možganov, bikovih jajc, rezancev iz bučnega olja in ajdovega sladoleda, skuhan iz štajerskih sestavin, francoskega znanja in španske tehnike. Da kitajskih Denkovih vtisov niti ne omenjam.

Da pa ne bom le štajersko patriotski, je potrebno omeniti v temi o odkrivanju Slovenije tudi uspeh štirih mladih gastronomov z neštajerskega konca, saj so se Franko (Staro selo pri Kobaridu), Apolonia (Šmarje pri Sežani), Danilo (Reteče pri Škofji loki) in Lojze (Zemono) uvrstili med najboljše mlade evropske lastnike restavracij (Jeunes restaurateurs d'Europe), kar je še zadnji poziv Michelinovim in Gault Millauovim ocenjevalcem, da je čas za obisk tudi Slovenije.

Strah bliskavic. Rožmarin vse te zvezdniške podvige, seveda, skromno le opazuje in ploska - kolegom. Mi se šele učimo. Nas je še strah. Že če kak gost naredi sliko svoje lepe žene za spomin, se že oziroma naokrog, od kod se bliska. Zadnjič, ko je bilo odprto šele drugi dan, so v gostilno, ki vendarle je, zašli trije Avstrijci, ki so vneto poslikali vse, kar smo postavili prednje. Sem že tuhtal, ali so iz majhnega ali kroninega "cajtnga". Dokler nisem opazil, kako držijo kozarce v rokah. Sam nikoli nisem šel s krinko tako daleč, da bi držal kozarec namesto za pecelj za glavo...

On zanjo

"Joj," je rekla potiho, a je njega zabolelo. "Kaj je? Kaj te boli?" Zasmejala se je, da mu je odleglo. "Lepo, da te tako skrbi zame. Nič me ne boli, le lačna sem." Nič lažjega, si je mislil in pobral ključe od avtomobila. "Greva!" A mu ni sledila. "Raje bi bila doma!" Začudil se je: "Lačna si, pa bi rada vseeno sama kuhala. Dolgo bo trajalo." Spet se je zasmejala. "Ne bo! Našla sem stari recept, ki je hitro gotov." Takoj je bil za. "Bom kar mizo pripravil," se je ponudil. "Ne ti, jaz jo bom. Glede na to, da te tako skrbi zame, sem mislila, da bi mi rad pomagal. Pa ti skuhaj!"

Zrezek z gorčico in parmezanom ter dušeni fižol s čebulo

Za 2: 4 tanki zrezki svinjske ribe, 2 žlici gorčice, 4 žlice parmezana, 6 žlic drobtin, olje za pečenje, 500 g fižola, 1 velika bela čebula, 2 žlici margarine, sol, poper, sveži majaron.

1. Čebulo je olupil, prerezal na polovico in povprek narezal na tanke rezine. Fižol je očistil in ga narezal na manjše kose. V posodi je segrel margarino, stekleno opražil čebulo, dodal fižol, solil, dolil nekaj žlic vode in ga dušil na majhni vročini do mehkega. Na koncu ga je začinil s poprom in svežim majaronom.

2. Zrezke je dobro osušil, solil in popral ter na obeh straneh premazal z gorčico ter jih povaljal v mešanici drobtin in parmezana. V ponvi je segrel olje in zlato rjavo ocvrl panirane zrezke. Odcedil jih je na kuhinjskem papirju in ponudil z dušenim fižolom in kuhanim krompirjev v kosih, ki ga je zabelil z maslom in sesekljanim peteršiljem.

"Joj!" je skoraj zakričala, ko je pojedla. "Kaj je? Kaj te pa zdaj boli," se je prestrašil. "Nič me ne boli, le hotela sem reči: joj, je bilo dobro!"
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND