Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Ona in on na oni strani 62. del
27.08.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč boUgriznil sem in po ustih se mi je razlila čokolada. Prvi grižljaj - pa (že) tako sladek! Pekač je bil sicer večji od recepta, zato je bil rob nižji od slike, in po vrhu je bilo nekaj razpok, ki pa bi jih zakril sladkor v prahu, če bi čokoladni piti, ki bo razvajala goste v Rožmarinovi kavarni, pustili, da se ohladi. "Mmmm, odlična je," smo vsi čokoladni okrog ust hvalili sami sebe, ko so delavci na oni strani plastične pregrade, ki je vsaj za silo ločila svežo kuhinjo - prvi dan ni bilo plina, drugi dan so začele točiti pipe, tretji dan smo delali popis, kaj vse je potrebno še popraviti in spremeniti - od (še) gradbišča v restavraciji.

Zaradi pite sem imel v ustih sladko čokolado, zaradi te plastične zasilne pregrade, skozi katero se je vseeno kadilo, da je pita še bolj hrustala, pa še grenek cmok... Zdaj sem na oni strani!

Če ne bi bilo izziva...

Odličnega natakarja smo tik pred zdajci izgubili, ker je začel mečkati. Dolgo smo silili vanj, da je prišel s pravo karto na dan. "Vsi komaj čakajo, da bodo lahko napadli..." Ustrašil se je petnajstih let ocenjevanja! A odlična natakarica je prav  zaradi tega prišla. Čeprav je najprej rekla: "Joj, na internetu sem si pogledala... Ne vem, če sem prava... Ne vem, če bom znala tako kot piše tam..." A to je bila le prva, ženska reakcija. Potem je, na srečo, zmagala, spet ženska, trma. "Toda, zakaj pa ne, izziv je še toliko večji!"

Če ne bi bilo izziva, Rožmarina sploh bilo ne bi. Saj je bilo dosti lepše priti, pojesti in napisati. Nič ni bilo pomembno, kaj je na oni strani; ali imajo kuharji črne ali kariraste hlače, ali se zid s tlemi stika pravokotno ali zaobljeno, ali je na pultu med ribami in zelenjavo pregrada, ali visijo kuhalnice z nape ali s strani, ali je za taljatele potrebno štiri ali petmilimetrsko rezilo... Pomembno je bilo le, kaj je na krožniku pred menoj.

Zdaj pa sem na oni strani. Zdaj je pomembno vse tisto, kar je pred krožnikom! Ko je poln, ko ga natakar odnese, ko ga predse dobijo drugi, da ga bodo ocenjevali, tako ni več kuharjev, ker on je že pri novem.

Sicer pa, ko si na oni strani tudi ješ drugače. Na sončni štajerski terasi s pogledom po goricah spredaj in zad, je bil na hladnem uvodnem krožniku kar dvojni vol! Kot karpačo in kot žolica. Toda mene je vseeno bolj zanimal majhen sufle iz jurčkov, seveda, še topel, ki je krasil. Kako jim uspe, da je vedno in na vsakem krožniku sufle videti, kot da ga je kuhar pred nekaj sekundami vzel iz pečice? S takšnimi vprašanji sem se ubadal vso kosilo, da nisem vedel, kaj sploh jem. Kako jim uspe podoben podvig, da je koža lososove postrvi, ki počiva na omaki rdeče pese, tako hrustljava, če pa jo prekriva blitva? Kako jim uspe, da je odojkova koža, prav tam na vrhu, kjer je nekajkrat zarezana, na krožniku še topla in, tudi ona, tako - hrustljava? Meso pa prav nič mastno, temveč skoraj pusto, saj mu je namenjena bogata in raznovrstna spremljava. Na primer zelje z majaronovim okusom, ki je še povsem al dente, zraven pa pretlačen krompir, v katerem hrustljajo lisičke.

Tiramisu v kozarcu

Zdaj, ko sem na oni strani, gledam na vse drugače, na tisto, kar je dobro - kako jim to uspeva? - kot na tisto, kar je slabo - joj, da tudi pri nas ne bo tako?! "Kaj boste pili?" je medtem ko sva listala po jedilnem listu navalil natakar. Potem pa (izsiljeno) naročenega ni prinesel do juhe... Na katero sva čakala 20 minut! Če sem prišel na kosilo, nisem žejen, temveč lačen.

Minestrone je bil v majhni hotelski skodelici, gostilna pa sredi lepega polja. Zelenjave za vzorec, juha pa paradižnikova. Ni vse minestrone, v čemer plava nekaj zelenjave; z melancani vred, ki nikoli v kuhani inačici niso videti lepo, v mokri in mehki podobi. Omaka na raviolih, ki so bili sicer zelo okusni in res videti domače, je bila povsem vodena. Najbrž od lisičk, ki so bile podušene, namesto na močnem ognju opečene, da bi voda povrela in bi ostale al dente. Okrasek na vsakem krožniku: rezina opečenega kruha. Za pivnanje tiste vodene omake primerno, saj žlice ni bilo. A zakaj zraven nož za stejke?

Najbolj pa me je šokiral napis pred vrati: "Tiramisu v kozarcu." Tudi na Rožmarinovem jedilnem listu piše enako. Bodo zdaj rekli, da smo pri njih prepisali? Samo da ne bodo rekli, da je tudi naš takšen kot pri njih... Vpliv Adrie? Razgradnja? Spodaj maskarpone. V njem baby piškot. Na njem kompot iz jagodičevja. Na vrhu ogromno smetane. V kozarcu sicer, toda nič od tiramisuja. Toda s svežim ribezom na vrhu.

Še en primer, iz zvezdniške gostilne, tudi s tiramisujem v kozarcu. Toda skupaj z mangom, azijskimi okusi in kreativnostjo, ki si je, ko zunaj počiva jezero, znotraj pa pljuskajo s čašami dopustniški gostje, ne želiš. Ali pa sva bila kritična, ker je bil v maslu, ki so nama ga za pogrinjek ponudili skupaj s himalajsko in hibiskusovo soljo, dolg las?

Nizka in visoka kuhinja

Zdaj sem na oni strani. Zdaj bodo drugi do mene tako kritični. A vsaj vem, kaj me čaka... Vem, namreč, da bodo prišli in da bodo iskali. Iskali bodo srebrnino. Iskali bodo cloche. Iskali bodo terine iz jeter pitanih gosi. Iskali bodo visoko kuhinjo. Našli pa bodo pašto fižol in dunajske v pinjolah s krompirjevo slamo. Bodo razumeli, da mesto, ki nima še niti "nizke" kuhinje, ne prenese kar naenkrat visoke? Bodo vedeli, da je Helmut Oesterreicher po dolgih kronanih letih zapustil najboljšo restavracijo Avstrije in nekaj ulic stran odprl gostilno s tradicionalnimi dunajskimi jedmi? Pa da ima Alain Ducasse sicer vse polno Michelinovih zvezdic, toda tudi vse polno bistrojev in celo fast food (gourmet, sicer) lokalov! In da najboljši kuhar Amerike Thomas Keller ne je v četrti najboljši restavraciji na svetu, čeprav se imenuje Francoska pralnica in pripada prav njemu, pač pa čisto zraven v Bouchonu, ki je lionski izraz za tradicionalni francoski bistro?

Iskali bodo dlako v jajcu. Vsi tisti, predvsem, ki so dolga leta govorili: "Pa kaj si sploh misli?! Saj ni eden od nas! Saj ni ne kuhar ne natakar ne vinar! Le zakaj mu dovolijo, da nas ocenjuje?"

Iskali bodo napake. In tudi našli jih bodo. Ker sem jih tudi sam dolgih petnajst let. Toda ni me strah! Ker vem, da bodo prišli (tudi) vsi tisti, ki so me dolga leta tako zvesto zasledovali. Ki so hodili po vseh tistih kulinaričnih poteh, od gostilne do gostilne, ki sta jih Rad in Dobrojed odkrivala. Pa vsi tisti, ki so komaj čakali srede, da so lahko spet nekaj dobrega skuhali. In tudi tisti, ki so poklicali in rekli: "Hvala vam! Vse ste točno napisali! Veseli smo, da ste nas pohvalili, toda še bolj smo veseli, ker ste nam povedali tudi, kar ni dobro in prav, kar moramo popraviti in izboljšati."

Ni me strah na oni strani. Pa saj je do otvoritve še 7 dni!
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND