Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Nismo samo mi dobrojedci! 59. del
09.08.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo

"Daj tačko!" V roki držim majhen pasji bonbon. Tačka se sproži, kot da bi bila avtomatska. "Prosi!" V roki imam drugi bonbon. Obe tački dvigne in začne delati valove kot nogometni navijači. "Hrbet!" Tretji bonbon... Vse štiri noge molijo v zrak. "Prostor! Četrti... S hrbta se v trenutku prevali na trebuh. "Saj, dovolj imaš!" Noče slišati. Kar sam ponavlja svoje umetnine. "Štiri si dobil..." A on kar ponavlja. "Ena cirkuška bo že vžgala," si misli. "Kregana bova!" mu dam še petega. Zdaj razume. Mirno gre do svoje sklede in se - uleže vanjo. "Bom kar tukaj počakal," mu piše na smrčku.

Prekršeno pravilo

Če ne bi bil novinar - in če se ne bi odpiral Rožmarina -, bi bil tiskar. Tiskal bi nalepke. Tiste, ki so na vseh vratih. Neizčrpno tržišče... Super posel... Povsod so nalepljeni sladoledi. Prečrtani, seveda. Povsod so nalepljene rolke. Prečrtane, seveda. In povsod so nalepljeni kužki. Prečrtani, seveda. Tudi vas moti, če pod sosednjo mizo nekdo leži?

Prvi mesec, torej njegov četrti, je bilo hudo. Sosedi so bili prijazni, midva pa neprijazna. "Od kosila nam je ostalo. Nič ni mastno..." Njemu so se oči zasvetile, midva pa sva odgovorila namesto njega: "Saj je samo svojo hrano!" Spet je pozvonilo. "Kosti za Saja! Iz goveje juhe!" Pomahal je z repom, midva pa sva mu ga uplahnila. "Saj je samo svojo hrano!" S sosednjega vrta je zadišalo po žaru. Skočil je na ograjo, da bi boljše videl. "Saj, pridi!" A midva sva vrata še bolj trdno zapahnila. "Saj je samo svojo hrano!" Prvi mesec bi se naju sosedi skoraj odrekli. Ali vsaj prijavili društvu za varstvo živali. Zaradi mučenja.

Pravilo sva prekršila sama. Če pa je tako milo gledal. Stal je ob mizi in samo kazal svojo lepoto. Zdaj enemu. Potem je šel okrog mize in še drugemu. "Poglejta me, kako lepo in milo gledam!" Vsako žlico, vsak gib z nožem. Samo gledal je in pometal z repom. "Samo majhen košček," je rekla prva ona. Ali pa je bil on? Kdo bi se spomnil. Odtlej smo jedli vedno trije.

Bolj učeni pravijo, da lahko psi jejo vsak dan isto hrano. Vse življenje! Še huje od tistih, ki v gostilni naročijo vedno isto... Vse življenje, v vseh gostilnah! Pomembno je, da dobijo dovolj vitaminov, kalorij, hranilnih snovi, skratka. Oboji!

Praskanje zaradi reklam

Naredil sem eksperiment. V levo roko sem dal pasji briket. V desno pa pasji bonbon. Za hrbtom, seveda, da ni videl... Spredaj sem ju nekajkrat prekrižal, da sem ga zmedel. Tako smo se včasih igrali. "V kateri roki?" Nikoli se ni zmotil! Najprej desno roko. Potem pa še levo.

Začeli smo s fast foodom. Mladi starši, skratka... Nevedni... Če pa je na televiziji tolikokrat reklama. Najprej si je začel lizati tačke. Potem se je začel praskati. Potem pa sploh ni več nehal. "Tisto, kar najbolj reklamirajo, je najslabše," naju je poučil zdravnik. "Praska se zaradi slabe hrane." Ko sva končno našla pravo, brez reklam, se je nehal praskati.

"Kosilo bo čez pet minut. Odpri mu konzervo!" Zastriže z ušesi in me spremlja - da ne bi slučajno kam drugam zavil - do prostora, kjer so njegove dobrote. Vzameva eno, zato me odpelje nazaj do svoje posode. Ves čas pridno pometa. Začnem odpirati konzervo, on pa začne cviliti. "Prepočasen si!" Na srečo niso sardine s priloženim nožem za odpiranje. Na pokrovu je priročen obroč, ki ga je potrebno le potegniti. "Daj že hitro!" Ko primem njegovo posodo, da jo napolnim, že cepeta. "Hov, hov!" Ko jo spustim predenj, se drenjava, kot da bom tudi sam jedel. "Pojdi že! Pes ima rad pri jedi mir!" Svojo posodo poliže, ko se zasliši: "Kosilo je na mizi!" Spet mu je uspelo. Pravočasno je pojedel. "Pojejta že hitro, da bom dobil še - desert!"

Ali je psom vstop v slovenske gostilne tako strogo prepovedan zato, ker gostilničarji vedo, da se začno psi ob nepravilni prehrani praskati? Ali pa zato, ker pisci zakona (v katerem sploh piše, da so tiste nalepke s prečrtanim kužkom na vhodnih vratih obvezne?) vedo, da lahko psi jedo vsak dan, vse življenje isto hrano?

V Avstriji, na primer, so psi dobrodošli v vsaki gostilni. Mirno ležijo pod mizami in čakajo svoje gospodarje, ki mirno uživajo ob hrani. Noben gost brez psa se ne pritožuje. In tudi še nisem doživel, da bi kak pes ugriznil kuharja.

Račun je previsok

Saj spi. Vsaj smrči tako. "Gremo na kavo?" Kot iz topa je pri vrvici. Laja, skače, cepeta, priganja. "Obuj se že! Na kavo gremo!" Do kavarne vleče, kot da za njim ne bi bilo naju, temveč težek voz. Ne levo, ne desno. Nič ga ne zanima. "Nogo bom že nazaj grede dvigoval!" Midva sedeva, on pa skoči. "Prosim!" in dela valove. Ker sem prepočasen, še zalaja. Vsi gostje naju že opazujejo. Kje je že njegov piškot? Ko ga najdem v levem žepu, je srečen. Leže k nogam in čaka. "Saj smo šli na kavo, mar ne!" Za naju mali beli kavi z vodo, zanj pa... Gleda jo kot boga. Njo ali njen servirni pladenj? "Zakaj je tako zavihan, da ne vidim vanj?" Gleda, požira sline in čaka. "Malo valov, gospodična?" Njena roko se spusti za rob pladnja in izza se prikaže znana podoba. Eden od gostov bo dobil na sadni kupi pač le enega, namesto dveh. "Hrust, hrust, hrust," zadovoljno grize polip.

"Račun, prosim!" Ves čas je mirno ležal pod mizo, pri sosednji mizi, sem slišal, so se celo pogovarjali: "Kako priden pes!", ob besedi račun pa zastriže. Rep štrli, hrbet je usločen, ušesa so dvignjena. "Miiiirno!" Natakar sešteva. "Tri tisoč..." Ne uspe dokončati, ko Saj skoči. Pa še zalaja! Vsi gostje se obrnejo. Natakar prebledi. Še dobro, da vem. Vrvica je napeta, nikamor ne more skočiti. Le prvič je bilo drugače. V Premanturi mi natakar še vedno, vsako leto znova, kaže prst na nogi. "Glej, tukaj me je! Če ne bi pravočasno umaknil, bi bil zdaj brez!" Od takrat ne moreva nikamor drugam na kavo. Natakar to ve. Zato naju vedno znova spomni na najin dolg... "Oprostite," se opravičujem ob Sajevih grožnjah pri plačevanju. "Pa doslej je bil tako miren," ugotavljajo prav vsi. "Račun se mu zdi vselej previsok," jim pojasnim.

On zanjo

Naenkrat je v kuhinji toliko prostora. Ni se potrebno prestopati. Noben rep se ne mota med nogami. Pečica se da brez težav odpreti, saj nihče ne leži pred njo. Pri pomivanju ni potrebno stati na eni nogi. S pulta ni potrebno čisto do stene umakniti vsega, kar diši. Ko odpre hladilnik, nihče ne sedi pod roko. Majhna kuhinja, v kateri so se drenjali trije, je naenkrat prevelika.

"Ne morem kuhati!" Solze ji tečejo po licu.

"Jaz tudi ne!" jo poskuša tolažiti.

"Kaj bova?" ga sprašuje.

"Ne vem..." jo objema.

"Vse smo delali skupaj...", se spominja.

"Vem. Jočiva skupaj!"

Do otvoritve je še 28 dni. Toda Saja ni več.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:


 
Goveji file s paradižnički, pinjolami in česnom
Pika na i je origanovo olje.


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND