Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kje radi in dobro jeste? 57. del
30.07.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo


S ponvami pred gosta


Vsak dan me grabi večja panika. To, kar je nastajalo leto dni, je tik pred zdajci videti, kot da ničesar ni... Še dobro, da so zidarji. Pa električarji. Keramičarji. Mizarji. Hladilničarji... Drug po drugem hodijo po gradbišču, a vseeno je vsak dan več. Ravno obratno kot pri nas, ki delamo s papirjem. Jedilni list sem že vsaj stokrat spremenil. Nič čudnega, da se po Mariboru sprašujejo: "Kaj delajo še eno mehiško restavracijo?" Saj še sam ne vem več, kaj bo. Sreča, da je vsak teden Rožmarinov dnevnik v Veču. Tako vsaj pozabiti ne morem, kar sem vam že obljubil, bodoči Rožmarinovi gostje.

Pomešan vrstni red

A kaj, ko je vsak dan toliko novih skušnjav. Na primer Vapiano iz prejšnjega nadaljevanja, ki je brez natakarjev. Hkrati pa največja avtoriteta med svetovnimi kuharji Španec Ferran Adria v svoji 15. zapovedi pravi: "Izpostaviti je treba nov način strežbe, ki temelji na dokončanju krožnika pred gostom, pri čemer lahko včasih sodelujejo tudi gosti." Naj, torej, v Rožmarinu kuhar, ki bo že tako skozi stekleno steno in odprto kuhinjo viden celo z ulice, prinese vse svoje ponve do gosta, ki si naj potem izbere in zloži na krožnik, kar mu najbolj diši?

Ali pa, če sem že omenil Adrio, njegova 14. zapoved: "Razbita je stara shema sestave jedilnika: prevrat, ki je pomešal vrstni red od predjedi do sladice, izhaja iz novega sožitja med sladkim in slanim; pri glavnih jedeh ni več hierarhije osnovna surovina - omaka - priloga." Nič čudnega, da sem začel jedilni list, ko sem to prebral, sestavljati znova. Toda, kako? Dobro, to še razumem, nič več klasične delitve, hladne predjedi, tople predjedi, glavne jedi, sladice. Toda, nič več omak? Oziroma, omake v glavni vlogi in meso v njej v stranski vlogi? Ali pa: naj gostu prinesemo na mizo zgolj omako? In ga pri tem še poučimo: "To ni juha, veste, to je omaka!" Po možnosti tam, kjer je bila včasih sladica. Kajti s sladico bomo, pravzaprav, začeli. Po njej bo prišla, najbrž, solata. Če sploh še bo solata. Če ne bo le kis. V prahu, morda. Natakar bi ga lahko le pihnil in z njim oprašil svoje goste. Ali pa bi to naredil kar kuhar. Kar iz kuhinje. Saj je odprta.

Konfuzno? In komplicirano! V bistvu pa gre le za odgovor na zelo preprosto vprašanje. Dragi bralci, kje radi in dobro jeste?

Kje rad in dobro jem?

Kjer mi je všeč! Ker mi znano diši. Ker so prijazni stoli. Ker je lep nasmeh. Ker je hitro in počasi. Ker so znani obrazi. Ker vem, kaj bom naročil. Ker ne vem, kaj so pa danes pripravili. Kjer so stopnice. Ker stopnice vedno nekam pripeljejo!

Kjer ni znanstvenikov, a tudi ne čarovnikov. Kjer niso poštirkani in togi. Kjer se ne važijo in  ne zapletajo. Kjer, torej, ne loščijo srebrnine. Ker je niti nimajo. Ker dobre sestavine ne potrebujejo umetnikov, temveč le spretne kuharje, vešče natakarje in lačne goste.

Kjer je sveže! Ker poznajo letne čase in znajo našteti vse mesece leta. Kjer se ne skrivajo za vrati in zidovi. Ker kuharja vidim, kaj in kako meša. Ker se vidi noter in ven!

Kjer mi je domače! Ker diši po svežem kruhu. Ker se sušijo testenine. Ker se mešajo marmelade. Ker je kot doma, ko smo vsi zbrani in veseli!

Kjer vse pojem! Ker nič ne gleda čez rob. Ker mi po jedi ni treba (takoj) spat. Ker bi še. Toda ne danes, temveč spet - jutri!

Kjer grem na zajtrk. Ker ima dan tudi jutro in ker se po zajtrku dan (pa tudi gostilna) pozna. Kjer grem na malico. Ker nimam rad menz. Kjer grem na kosilo. Ker delam blizu. Kjer grem na poslovno kosilo. Ker želim narediti vtis. Kjer grem na sestanek. Ker me čaka poseben prostor s posebno ponudbo. Kjer grem na večerjo. Ker se drživa za roke. Kjer grem na kavo in kratek pomenek. Ker so vsi (že) tam. Kjer grem na dolgi pomenek. Ker imam mir, ko ga želim. Kjer grem mimo. Ker ne morem, da ne bi noter zavil!

Kjer je zabavno. Ker nikjer ni tako veselo. Kjer se dogaja. Ker je toliko prireditev. Kjer se praznuje. Ker je to tam vedno nekaj posebnega. Kjer so vabila. Ker vsi vabijo tja. Kjer gledam. Ker vidim in sem viden!

Kjer imajo vina  ime in priimek, očeta in mamo, rojstni kraj in pravo razpoloženje. Ker imajo lastno vinoteko z debelim vinskim listom, visokimi kozarci in domačimi (predvsem) ter tujimi vinarji. Ker svetujejo in si pustijo svetovati. Ker dobre hrane ni brez dobrih vin!

Kjer mi zavijejo. Vino, kozarce, marmelade, kise, olja, piškote, vse kar je dobro in imam rad. Ker imajo tudi trgovino. Ker se domov vračam sicer pozno, toda polnih rok!

Kjer nimajo tistega, kar imajo vsi drugi, imajo pa tisto, kar imamo vsi radi. Ker so nekatere jedi pač večne in vedno dobre, od jutra do večera, zgoraj in spodaj.

Kjer na enem mestu dobiš vse. Ker nista le hrana in vino. Ker je tudi kava. Kjer niso le stoli. Ker so tudi fotelji. Kjer ni le gostilna. Ker je tudi kavarna. Ker je tudi vinoteka. Ker je tudi trgovina. Ker je še marsikaj!

Kjer je drugače. Ker ni kot doslej in ne kot pri drugih. Kjer je slow, a tudi mimojede. Ker ni fast in ker se tudi z rokami je! Kjer po rožmarinu diši. Ker dišavnica je pri hrani vedno pika na i! Kjer nisem prvič. Še manj pa zadnjič! Ker se vedno znova in rad vračam!

Do otvoritve je le še 42 dni!

On zanjo

Zjutraj ni pazil in je vstal na levo nogo... Na srečo je to opazila in se ga raje izogibala. Izkušnje pač... "Ni dobro drezati v žerjavico," je rekla bolj sebi kot njemu. "Kaj boš pa danes skuhal," ga je vprašala, ko sta se poslavljala. "Bom že kaj," je zabrusil. "Le pazi, da ne bo preveč pekoče," je uspela še zaklicati za njim.

Peresniki arrabiata

Čas priprave 40 minut, 510 kcal/osebo.

Za 4: 1 konzerva olupljenih paradižnikov (800 g), 100 g čebule, 3 stroki česna, 2 stroka čilija, 60 g pancete, 5 vejic bazilike, 3 žlice olivnega olja, 2 žlici paradižnikove mezge, sladkor, 400 g testenin (penne rigate), 20 g masla, 50 g naribanega parmezana ali pekorino sira.

1. Paradižnike je grobo narezal. Čebulo in česen je olupil ter drobno sesekljal. Čiliju je odstrani semena in ga drobno narezal. Panceto in baziliko je narezal na trakove.

2. V posodi je segrel olje in stekleno opražil čebulo, česen in čili. Dodal je panceto in paradižnikovo mezgo, kuhal minuto in dodal paradižnik s sokom vred. Začinil je s soljo, poprom in ščepcem sladkorja. Na majhnem ognju je pustil kuhati 15 minut.

3. Medtem je v slanem kropu skuhal testenine al dente, jih dobro odcedil in vmešal v paradižnikovo omako. Dodal je maslo in narezano baziliko. Testenine je naložil v ogrete globoke krožnike, potresel s parmezanom in takoj ponudil.

Previdno je poskusila prvi grižljaj. Malo je zapeklo, toda ne preveč. Pravzaprav čisto prijetno. Pravzaprav, si je mislila in rekla na glas, "sploh ni tako slabo, če si včasih malo jezen. Le preveč ne smeš biti!"
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Polentin stolpič s špinačo in kozjim sirom
Ta jed potrebuje sonce in mizo na vrtu!
Tarte z nektarinami
Nadaljevanje vrtne zgodbe. Po njej pa v vodoravno senco...


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND