Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Preprosto se daleč pride 56. del
25.07.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo

Takšnih sporočil se očitno več ne izgovarja, temveč le napiše. Prišel je sms: "Zaradi zasebnih težav žal ne morem sprejeti službe pri vas. Se opravičujem in zahvaljujem za zaupanje!" Do otvoritve pa je le še 49 dni. Dragi bralci, poznate kakšnega dobrega someljeja in vodjo strežbe?

Nič čudnega, da je Vapiano to naredil povsem drugače. V vse drugo so investirali, le v postrežbo ne. In očitno zadeli pravo stvar. Vapiano, ki "ima vse to, kar ima konkurenca, le cen ne," je gastronomski koncept prihodnosti, kot so prepričani njegovi nemški ustvarjalci. Zaenkrat jim uspeva. V poldrugem letu so v Nemčiji odprli že restavracije v Berlinu (2), Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu (2), Muenchenu, Nürnbergu, Stuttgartu, Wiesbadnu. Do konca tega leta pa jih bodo še v Antwerpnu, Augsburgu, Bonnu, Budimpešti, Den Haagu, Dortmundu, Frankfurtu, Hannovru, Istanbulu, Koelnu, Mannheimu, Rotterdamu, Trieru, na Dunaju in kar tri v Washingtonu!

Gostilna brez natakarjev

Seveda sem jih moral obiskati. Najbližji Vapiano je, zaenkrat, - franšizo ponujajo že tudi Sloveniji! - v Muenchenu, v strogem središču mesta (Pet dvorišč). Spodaj je kavarna s čokoladno torto, da umreš v njej (death in chocolate se imenuje) in blagajno, pri kateri ti v roke potisnejo plačilno kartico. Vapiano namreč nima natakarjev, zato ti kuharji ali barmani pri vsakem naročilu v spomin kartice zapišejo naročilo. Plačaš ob izhodu. Podoben sistem, se spomnim še gimnazijskih let, je imela dobrih 30 let nazaj mariborska Emona. Le da so oni kartice luknjali kot kondukterji. Zdelo se nam je tako moderno, da so nas profesorji spraševali kar tam. Tudi njim se je zdelo, zato smo špricali skupaj.

In zdaj je spet moderno... Sicer pa si Vapiano ničesar ni sam izmislil. Zraven muenchenskega Vapiana je v pasaži Salvator že tri leta tajska restavracija Kaimug. S prav takšno odprto kuhinjo, prav takšnim konceptom priprave pred gostom in tudi brez natakarjev.

Le da je Vapiano Italijan. Zato se je specializiral na pice, pasto in solate, pa še nekaj sladic ter vin. Skromno, kajne, toda v restavraciji, ki lahko na visoke barske stole za mize, na katerih so v lončkih dišavnice in zelišča, posede dobrih 500 ljudi, so vrste! Že poldrugo leto! Očitno slogan deluje. Chi va piano, va sano e va lontano. Počasi je zdravo pa še daleč se pride...

Štiri kategorije cen

Da sva skrajšala čakanje, se je eden postavil v testeninsko, drugo pa v pica vrsto. Glede čakanja je bila pica boljša izbira, saj kuhar pobere naročilo in ti v zameno v roke pomoli posebno budilko, ki zavibrira, ko je pica gotova. Medtem lahko greš v bar po pijačo. Zanimivo: vino je na kozarce, toda le, četudi so v ponudbi povsem spodobni Toskanci, po 2 deci. Le mehurčke vdove Clicquot točijo tudi po deci.

Testenine pripravljajo pred teboj v indukcijskem voku. Vse testenine delajo sami in sproti. Pakirajo jih v plastične porcijske posode, iz katerih jih kuhar strese v vrelo vodo. Medtem ko se dve minuti kuhajo, pripravi pred tvojimi očmi svežo omako. Pred mojimi je za zvončke opražil zelenjavo, dodal olive in sveže lisičke ter nato še omako bolognese, s česnom in pekočimi čiliji. "Boste parmezan?" in mi je že potegnil plačilno kartico skozi blagajno (7 evrov).

Z računanjem se nasploh preveč ne obremenjujejo v restavraciji Vapiano. Jedi so razdeljene v skupine, A je po 5, B po 6, C po 7 in D po 8 evrov, tako pice kot paste. Tudi krožnika imajo le dva, okroglega za pice, in skodelo (zato pa villeroy & boch) za testenine ter solate. Če bi rad še zelišča, si jih pri mizi utrgaš kar sam, če si predolgo gledal v vrsti kuharju pod roke, si lahko sveže testenine kupiš za domov, da jih še sam pripraviš.

Restavracija, ki ni draga, toda prinaša dobiček. Kako? Tako, da ne varčuje pri lokaciji (centralna lega v velikem mestu), ambientu, opremi pa tudi pri kakovosti produktov in osebja. In tako, da varčuje pri strežnem osebju, saj ga nima, logistiki nabave, saj se skoncentrira le na tri jedi, ter pri kadrih. Za mešanje omak pač ne potrebuješ kuharskega doktorata... Moj kuhar je, na primer, med mešanjem ves čas škilil na recept, ki ga je imel prilepljenega pod pultom.

Fast food prihodnosti?

Pa okus? Campanelle saporite je pisalo, torej so morale biti okusne... Vapiano je pač fast food restavracija, toda fast food prihodnosti. Tako sveže jedi (zato va sano) lahko dobite le redkokje. Oziroma, le še pri sosedu Tajcu... Tudi pici ni bilo kaj očitati, tanka, dišeča, dobro zapečena in z oblogo, ki je ohranila svoj okus tudi po peki. Ob jedilnem listu, ki ima celoten spisek italijanskih klasikov (pomodoro, arrabbiata, pesto, aglio e olio, bolognese, pomodoro e rucola, carbonara; insalata caprese, vitello tonnato, carpaccio) in s številčnimi oznakami razkriva, v kateri jedi so antioksidanti, barvila, pospeševalci okusa in podobni E dodatki, so tudi mesečne posebnosti, da ja ne bi stalnim gostom postalo preveč dolgčas.

Gastronomski koncept prihodnosti? Zagotovo zanimiva domislica, vendar predvsem za velika mesta. Natakarji, ne boste še povsem izumrli! Nenazadnje, vsaj Rožmarin se vam (še) ne more odreči.

On zanjo

"Kaj naj danes skuham?" jo je za nasvet poprosil pri zajtrku. "Kaj ti meni kdaj poveš?" mu je odgovorila z vprašanjem. "Če pa ti vedno veš..." se ni dal. "Ti pa nikoli," mu je vrnila. Pravzaprav bi lahko šel ta ping pong še dalje, če ne bi bilo zraven časopisa. In v njem je bil članek o zdravi prehrani. "Naj ti bo," se je zato spomnila, "ti bom povedala: skuhaj nekaj - zdravega..." A njemu to, seveda ni bilo dovolj: "Že, že, toda kaj?!" Zato se je še dopolnila: "Zdravo in primerno tej poletni vročini!"

Poletna solata z zeleno piro

Čas priprave 20 minut.

Za 2: 100 g kuhane zelene pire, 1 majhna bučka, 10 paradižničkov, rumena paprika, 2 tanki mladi čebuli, kis, olje, 1 žlica sesekljanega peteršilja. sol, poper.

1. Bučko in papriko je narezal na majhne kocke. Čebulo je očistil in narezal na tanke kolobarje. Paradižničke je narezal na četrtine.

2. Zmešal je kis, olje, sol, poper in peteršilj. V posodi je zmešal piro, vso narezano zelenjavo in solatni preliv. Solato je ponudil s čebulno bageto.

"To pa si hitro pripravil," je ugotovila, ko je v nekaj minutah dobila pisano solato na mizo. "Zato pa pazi, da boš počasi jedla. Tako je bolj zdravo," je bila tokrat, izjemoma, njegova zadnja.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Puranji grižljajčki
Sveže in vroče je odlično. A tudi potem je še dobro!
Rižota s koromačem in rikoto
Rižota in rikota sta okusen par.


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND