Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Ko navalijo turisti 55. del
18.07.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo

Rožmarin bi morali odpreti v Ljubljani. Zaradi turistov. Rožmarin je tipičen turistični lokal. Turisti so na takšne restavracije navajeni. Slovence pa bo nanje šele potrebno privabiti. Predvsem Neljubljančane...

Te poletne dni pa ni polna turistov le Ljubljana. Čeprav imajo drugi kraji korist od turističnega vala, ki se zliva predvsem proti Istri in Dalmaciji, bolj za mimogrede. Gostilne, torej, za - mimojede...

Tako mimojede pa te dni Slovenijo doživljajo tudi turisti. Le kaj si mislijo o naši lepi deželi, ko se na meji pri Šentilju postavijo v dolgo vrsto, ki se čez nekaj kilometrov ob plačilu cestnine za teh nekaj kilometrov še bolj podaljša, da nato na mariborski "obvoznici" med tezenskimi semaforji doživi popoln kolaps? Kaj če bi jim ob njihovem povratku konec avgusta, ko bo Rožmarin končno odprt, postavili ob cesto velik jumbo plakat: "Rožmarin, k(j)er rad in dobro jem! Obiščite nas!"? Mislite, da bodo prišli? Ali pa bodo še malo stisnili zobe in skozi njih siknili: "Še teh nekaj kilometrov, pa se končno rešim Slovenije!"?

Obiščite nas z drobižem!

Na črpalki je bila dolga vrsta. Še večja na veceju. A največja v restavraciji. Včasih je pripadala slovenski naftni družbi, zdaj veliki avtocestni verigi restavracij. Včasih nismo bili zadovoljni s ponudbo, zato sedaj sproti stiskajo oranžni sok in pečejo rogljiče, polnjene s čokolado, marmelado ali brez. Toda kaj, če pa je menjalno razmerje med tolarjem in evrom tako čudno... "Imate petnajst centov," je spraševal blagajnik in kazal blagajniški izpis 3,15 evra. Turisti pa so brskali po denarnici, dokler se eden ni spomnil. "V avtu imam!" Drugi smo potem čakali, da je v avtu preložil kompletno kamping opremo, da je prišel do denarnice za drobiž... Pri naslednjem je blagajna rekla: "4,20." In smo spet čakali, da so prijatelji iz treh avtomobilov šli v skupno drobižno naložbo. "Zadnji rogljiček, žal," je potem oznanil blagajnik. Kar je vrsto malo skrajšalo, saj jih je nekaj obupalo. Dve kavi sem do mize, na kateri je pisalo: "Pri mizah ne strežemo," prinesel, ko sta bili že mrzli. Pa saj je bilo zunaj že vroče. Ura je bila vendar že devet.

Po petnajstih letih

To julijsko poletno preseljevanje me je premamilo, da sem si še sam nadel kratke hlače, a krenil sem v drugo smer. Tja, kjer nisem bil že dobrih petnajst let! Nazadnje sem bil v Beogradu, ko je letalo proti Mariboru letelo dnevno ob 21. uri. Toda tako je bilo na dnevnem redu. V resnici pa precej drugače. Mariborski je bil vselej zadnji let tistega dne. In pred njim je letalo letalo po vsem svetu. Ter si nabiralo zamude. Moj zadnji mariborski let se je zgodil ob petih zjutraj. Vso noč v tranzitni coni na letališču! Ob zaprtih gostilnah in odprtih zvočnikih. Vsako uro so nam predvideni odhod pomaknili še za eno uro. Sicer bi zaspali, najbrž, in zamudili let. To je bil zadnji domači let iz Beograda v Maribor.

Po dobrih petnajstih letih, tokrat mednarodno, je JAT zamujal že iz Ljubljane. A le tri ure. Kava na letališču je bila zanič, v letalu pa so me jeznega zaradi zamude še prestrašili: "Oprostite za zamudo zaradi tehnične napake..." Potolažili so nas z jabolčnim sokom. Za sendvič je let prekratek. Čeprav zelo dolgo traja.

Včasih smo hodili v Tri šešira, tokrat so me peljali v Verdija. Pri 31 stopinjah v senci sem si naročil celoten jedilni list. Tako prijetno klimo so imeli... Na kavo smo šli potem v Opero v Nušičevo. Ne zaradi kave, temveč zaradi znamenitosti... "Reci mu nekaj po slovensko," so slovenskega turista spodbujali beograjski gostitelji, ko je svetlolasi natakar vprašal: "Želite?" Tako sem srečal slovenskega natakarja na začasnem delu v Beogradu. "Punco sem spoznal tukaj," je povedal, a ne da bi se opravičeval.

Povratek bi naj bil ob pol štirih popoldan. A so ga prestavili na večerno osmo. Prav razveselil sem se, ker spoštujejo tradicijo.

Ramstek Mirabo

Restavracija na letališču, v tranzitni coni, kamor te, tako kot pred petnajstimi leti, zaprejo preden ti povejo, da bo imelo letalo dobre štiri ure zamude, spominja na železniško postajo. Soba brez oken, toda z vonjem do kuhinje. Na jedilnem listu pa nostalgija, razen žara še sote stroganov, bečka šnicla in prečrtani šatobrijan (za dve osebi).

Ker sem imel preveč časa, sem si naročil ramstek Mirabo. To bo zagotovo dolgo trajalo, sem se motil. Za prvo lakoto pa: "Solato mi prinesite naprej, prosim!" Že čez nekaj minut se mi je natakar opravičil: "Pri sosednji mizi so tako dolgo naročali, zato nisem mogel prej. Oprostite!" Tako hitro še nikoli nisem dobil solate... In tako prijaznega natakarja že tudi dolgo nisem doživel. Pa tudi skodelice z modrim robom že dolgo nisem videl. Kar me je spomnilo na Rožmarin. Pravkar izbiramo jedilni servis. Nisem vedel, da obstaja toliko proizvajalcev. In v Sloveniji toliko njihovih zastopnikov. Ki vsi, pravzaprav, govorijo enako: "Naš servis je za gostinstvo najboljši! Konkurenca se lomi, naš pa ostaja cel..."

Niso minile še niti nadaljnje tri minute, ko je že prišel tudi Mirabo... Spodaj riž, ki se je natopil mesnega soka od na žaru hitro opečenega ramsteka, ki je bil v svoji sredici še rahlo rožnat. A la Mirabeau sicer pomeni, da so na mesu sardelni fileji, blanširane izkoščičene olive in (francoski) pehtran, prelito s stopljenim sardelnim maslom, toda kdo bi o takšnih podrobnostih v restavraciji na letališču. Zagrabil sem za nož, da se spopadem s trdo govedino, ko se je predal še pred prvim rezom. Mehko kot maslo! Okusno kot telečja jetra... Kdaj sem nazadnje jedel tako dober ramstek? Pred dobrimi petnajstimi leti?

Le kaj bodo v svoje potovalne zapiske pisali tuji turisti, ki bodo obiskali Rožmarin?

On zanjo

"Kdaj greva?" je vprašala kot vsako jutro. In on se je kot vsako jutro naredil neumnega. "Kam?" Niti pogledala ga ni več, le vprašala, kot vsako jutro, odkar radio poroča o kolonah na Šentilju. "Saj veš! Na morje, vendar!" Vzel je koledar in ji pokazal: "Do otvoritve je le še 56 dni! Saj veš, koliko dela je še. Za dopust ni časa..."

Rižota s paradižnikom in lignji

Za 2: 300 g lignjev, 1 strok česna, 70 g stebelne zelene, 50 g korenja, 4 črne olive, 1 majhna konzerva olupljenih paradižnikov, 6 žlic olivnega olja, 180 g riža, 75 ml belega vina, ca. 400 ml zelenjavne juhe, kajenski poper, 2 žlici sesekljanega peteršilja, limonin sok, nastrgani parmezan.

1. Lignje je očistil, umil, osušil in narezal na večje kose. Česen je olupil in drobno sesekljal. Zeleno in korenje je olupil in narezal na drobne kocke. Olive je narezal na krhlje. Paradižnike je dobro odcedil in drobno narezal.

2. V posodi je segrel 2 žlici olja in stekleno opražil česen, zeleno in korenje. Dodal je riž in ga malce opražil. Zalil je z vinom in ga skoraj v celoti pokuhal. Nato je dolil nekaj žlic juhe in dodal narezani paradižnik. Med stalnim mešanjem in dolivanjem preostale juhe je kuhal riž 20 do 25 minut.

3. Medtem je v ponvi segrel preostalo olje in na močni vročini pražil narezane lignje do zlato rjave barve. V rižoto je zamešal narezane olive, peteršilj  in pečene lignje, začinil s kajenskim poprom in brizgom limoninega soka. Rižoto je ponudil z nastrganim parmezanom.

"Malo morskega vzdušja, ljubica," ji je voščil dober tek. "Pa kaj ne bi mogla skočiti vsaj za tri dni," se ni dala. "Saj vidiš, kakšne kolone so," se ni pustil in ji raje dal še repete.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Koromač v vinu
Ob dobrem vinu še dober prigrizek.
Beli fižol s suhimi paradižniki
Fižolova solata po italijansko.


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND