Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kaj napolni naše gostilne? 51. del
15.06.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo


Kocijančič


Bužinel


Žeja


Goriška Brda so in! Tudi Princ Albert Monaški se jim ni mogel izogniti. Francosko Provanso ima pred nosom, pa je šel raje gledat, kako češnje rdečijo v slovenskih Brdih. Pravzaprav ni več pametnega slovenskega pogovora, v katerem ne zmoreš omeniti Kristančičeve terase, Simčičevega stolpa, Ščurkovih harmonika vrat, da o tem, al se piše tokaj al točaj niti ne razpredam. A ne le vino, Brda polni vse bolj tudi tamkajšnja kulinarična ponudba. Pa ne le zaradi češenj!

In smo, torej, šli pogledat, Rožmarinovci, kako oni polnijo svoje gostilne. Da jo bomo še mi... Ker pa je bil ravno dan odprtih vrat briških kleti, smo izkoristili obisk še za vinski test. Saj bo, vendar, v Rožmarinu tudi vinoteka!

Trojane so še vedno polne

Vmes smo se ustavili na Trojanah. Tamkajšnja gostilna je bila namreč dolga leta najbolje obiskana slovenska gostilna. Je še, zdaj, ko avtocesta drvi mimo? Še! Ni sicer tako polno kot nekoč, je pa vseeno - polno. Kljub avtocesti, torej! Za cestnino, ki se ji ognem, dobim že tri krofe, očitno računajo varčni vozniki, ki jih prav nič ne moti vonj po sladkanem olju v avtomobilu. Na Trojanah svoje krofe še vedno zavijajo kar v plastične vrečke. Bolj vroči so, bolj jih imamo radi. In bolj mastno ter lepljivo je na zadnjem sedežu... Glede na to, da pred Rožmarinom ne bo avtobusnega parkirišča, bomo krofe pustili Trojancem. Izmisliti si bo potrebno nekaj drugega.

Žeja za lačne

Tudi mimo Žeje so v Gorico speljali avtocesto, a gostilna ni nič manj polna. Če na Trojane privablja vonj po krofih, k Loverčičem v Ozeljan vabi vonj po morju. Četudi je do njega še vsaj 50 kilometrov. Ko nam je ta mladi začel naštevati, kaj vse je mama skuhala samo za na prvi krožnik, smo morali vmes nazdraviti  z domačim frizantejem, saj bi sicer preveč slin izgubili. Surovi škampi z olivnim oljem, surovi brancin z jagodami in surove školjke s poprom so nas prikovale na stole. Žeja? Da bi samo pili? Ne v tej gostilni! Tukaj še nobenemu ni uspelo, da bi rekel: "Nisem lačen!" Vsako kosilo traja nekaj ur in nekaj hodov (ter nekaj litrov).

Majhni njokci s škampi in divjimi beluši so bili ženska jed, zaradi katere bi Rožmarin rade volje poslal svojega kuharja za vajenca v Žejo. A kaj, ko vem, da bi pred njim skrili, kako pripravljajo svoje črne raviole. Zaradi te jedi z lignji, ki skupaj z domačimi dimljenimi skutnimi ravioli plavajo v gostem sipinem črnilu, se zavije z avtoceste nekaj sto kilometrov, ne pa le tistih nekaj sto metrov! Še dobro, da pred Žejo ni prostora za avtobuse. Oziroma, še dobro, da imajo oni - krofe.

Kakorkoli že, še preden smo prispeli v Brda, smo vedeli, da mora imeti gostilna, ki želi biti polna, svoj hit. Četudi smo po raviolnem vrhuncu z enako slastjo pomazali tudi majhen kupček kuhane smetane v omaki svežih jagod.

Vse je polno!

V Brdih so te dni hit češnje. Na vsakem koraku in ovinku jih ponujajo, drevesa pa so še vedno polna. A pohitite, kaj dalje kot do prihodnjega vikenda vseeno ne bodo zdržale. Naval je velik! Pri Belici smo, na primer, že zvečer hoteli rezervirati za kosilo. "Žal, vse je polno!" so nas odpravili, čeprav so iz majhne vinske domačije zgradili velik dvorec s stolpom za sušenje pršutov, s katerega se vidi vse od Triglava pa do Jadrana, na vrtu pod murvo je prostora za sto ljudi, notri ob mizi, obloženi z žganicami ("Kar sami si natočite!"), pa spet za toliko. In nič ni pomagalo, četudi smo prosili: "Vsaj mineštro ali joto..."

Poskusili smo še preko ceste, pri Klinecu. Uroš nas je povabil na vrt, na lep razgled in pomenek, Aleks pa je ravno zakuril v odprtem kaminu. Toda: "Žal, prijatelji, vse imamo polno!"

Odlična vina? Lep razgled? Gostoljubnost in domačnost? Zakaj so Brda tako polna? Ne le kleti, temveč enako tudi gostilne? Še pred leti se ni dalo dobiti niti tople juhe, danes pa se ne da dobiti prostega stola. Aleš Kristančič je šel s svojimi vini v svet in iz briških barikov ustvaril statusni simbol. Danes je le eden od mnogih. Pri Medotu delajo takšno penino, da so jim najboljši šampanjci nevoščljivi. Edi Simčič zahteva za svoja vina med 20 in 30 evri ter jih - dobi! Sedem desetin v tujini, po celem svetu. Radikona pa se še za to ceno ne da dobiti. Brici so, vendar, zvezde! Pa vendar je pri Franku Reji na strmem sadnem vrtu med kakiji, figami, češnjami in starimi sortami, ki jim danes še imen več ne poznamo, še vedno prijetno domače, vključno z njegovim kaberlotom. V tem je čar (in formula) Goriških Brd. Ustvarila so si svetovljanski, mondeni in zvezdniški sloves. Pri tem pa ostala trdno na rodnih tleh, v avtohtonosti in tradiciji.

Mesno spoznanje

Četudi so tudi novi časi, seveda, nekaj prinesli. Ko je bilo povsod polno, smo pristali tam, kjer so bili včasih, ko Brda še niso bila in, edini. V Medani je bil nekoč le Bužinel. In še danes je! Malo prenovljen, ne sicer po briško kot sosedi, a vseeno poln. Četudi je bil krožnik znano restavracijski, na njem okrasek uvelega solatnega lista in nebriškega češnjevca (paradižnika), so bili rezanci pršutom in jurčki ter bela polenta s pršutom okusni, da smo si upali naročiti še florentinca, enega za štiri, saj je v družbi rezati in nazdravljati bolj prijetno.

Še okusnejše mesno spoznanje pa smo doživeli v Neblu, pri Kocijačiču, ki kot pravi Bric seveda prideluje tudi vina, a še raje na žerjavici treh vrst lesa na odprtem kaminu peče debele kose mesa. Še pred njim pa nam je na vroči rešetki opekel debele rezine kruha, ki jih je tudi debelo obložil, z jurčki in parmezanom! Nato je raviole z rikoto prelil obilno z maslom in jim dodal še nekaj tartufjega vonja, ter zapovedal: "Na mizi je zelenjava, tačas pa bo file, ki ga povijemo z vrvjo, da ostane lepo krogel, že pečen." Ah, pa še to, da ne pozabim. Pogrnili so nam kar na trati pred gostilno, ker je bilo v njej vse - polno.

On zanjo

"Si videl?" je veselo vprašala in mu molila časopis pod nos. "Se je bencin pocenil ali podražil," ga je zanimalo. "Ne to!" in mu je pokazala na zadnjo stran. "Kje so se streljali?" se je ustrašil. "Vremensko napoved preberi," ji je bilo dovolj vprašanj. "Jutri bo sonce, napovedujejo. Torej pripravi nekaj za vrt!"

Mocarela z jagodami in baziliko

Čas priprave 15 minut.

Za 4: 100 ml balzamičnega kisa, 100 ml rdečega vina, 50 g sladkorja, 200 g zrelih jagod, 4 vejice sveže bazilike, 2 žlički zelenega popra iz slanice, 250 g mocarele, 4 žlice orehovega olja.

1. Zmešal je rdeče vino, kis in sladkor ter vse skupaj na majhni vročini pokuhal na tretjino. Jagode je umil, dobro osušil in narezal na majhne kose. Baziliko je narezal na trakove.

2. Mocarelo je narezal na 1 cm debele rezine ter jo naložil v krožničke. Potresel jo je z narezanimi jagodami, trakovi bazilike, sesekljanim zelenim poprom in prelil z balzamičnim sirupom, v katerega je zamešal še olje.

"Veš kaj," je začela še polnih ust. "Če bi sosedi vedeli, kako je to dobro, bi bil najin vrt nabito poln!"
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

File škarpine z olivnim fondom in bazilikinim pirejem
Zeleno črna kombinacija za rdečo ribo.
File postrvi na grahovi rižoti
Le rižota, a celotno kosilo


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND