Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Marketing na krožniku 5. del
26.07.2005

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč boBlu, Rovinj
"Že zjutraj, ko sem prišel v kuhinjo, je vse dišalo le po limonini travi. Imel sem občutek, da je v vsaki jedi. Hkrati pa so bile povsod knjige. Kellerjeve, Witzigmannove, Marquardove... To ni bilo zame, jaz hočem imeti svoj stil!"

Tako je pojasnil svoj pobeg iz kuhinje najbolj čislane avstrijske kuharice Johanne Maier (Hubertus v Filzmoosu) David, ki bo, če me občutek o njegovih kuharskih veščinah in filozofiji kuhanja ne moti, v tem dnevniku sčasoma dobil še pomembno vlogo. V Coburgu, najbrž najbolj elitni dunajski restavraciji (avstrijski finančni magnat Peter Puehringer je razpadajočo palačo sredi Dunaja kupil za 10 milijonov evrov in jih nato vanjo vzidal še 80!), je Davidu, ki je medtem napredoval do chefa de partie, zadolženega za priloge (chef entremettier), bolj všeč.

"Moja kuharska filozofija je klasična, nisem za avangardo na krožniku."

Dvaindvajsetletniku ne gre verjeti kar na prvo besedo, pa čeprav pravi: "Na srednji gostinski se nisem nič naučil, zato sem šel v uk v tujino, kjer se mi je šele odprl kuharski svet," smo si rekli in šli preizkusit njegove besede.

Šest v enem
Ko smo videli Steirereck, nam ena gostilna naenkrat ni bila več dovolj. Bi mlečna restavracija šla v Mariboru? V Sloveniji? Če gre v Barceloni in na Dunaju, še ni nujno, da smo tudi pri nas že (spet) zreli za mleko. Četudi v Steirerecku ob sirih, seveda, točijo tudi vina. Toda ideja mlečne restavracije nas je pravzaprav pripeljala drugam; do združitve. Šest idej, da o sedmi niti ne govorim, je naenkrat postalo uresničljivih.
Dopoldan zajtrkovalnica... Opoldan jedilnica z lahkimi jedmi in prijaznimi cenami... Popoldan siesta... Zvečer le dva menija... Spodaj vinski bar... Ob njem delikatesa... Zgoraj pa kavarna... In na vrtu bodo gostje jedli, ker sicer povsod lahko le pijejo... Ideje so kar vrele na papir. V Rožmarinu, ki zmore kar tri nadstropja, bo dovolj prostora za vse!

Kaj je pericon?
Toda Steirereck z Dunaja ima še svojo podružnico. Ki je, seveda, na Štajerskem. Kjer je, pravzaprav, vse nastalo. Kjer so, torej, korenine lastnikov. Na Poguschu (malo za Bruckom na Muri) so iz kmetije naredili najboljšo vaško gostilno Avstrije, ki je turistično in kulinarično zakrivila preporod celotne regije. Tja gor na 1057 metrov se danes vozijo dobrojedci iz cele Avstrije in tudi tujine, da vidijo, kaj je mladi Reitbauer danes skuhal. On pa jim ponudi pečen sosedov krompir, žepke polnjene z gobami iz bližnjega gozda ter surova marinirana gosja jetra iz sosednje vasi s periconom. Potem pa hitro odbrzi na Dunaj, kjer iz kuhinje nažene svojega dolgoletnega učitelja in skuha zelenjavo z dunajskega vrta s smučem iz jezera Neusiedl in periconom. Mi, združeni dobrojedci od Dunaja do Maribora, pa dol pademo... Samo zaradi okusov? Ali pa tudi zaradi odličnega marketinga?

Toda, kaj je sploh pericon? Pojma nimam! Brskali smo po krožniku, da bi ga vsaj videli, a brez uspeha. Zato smo morali pač kuharju pogledati pod prste.

Zeleno (50 g) in čebulo (50 g) je narezal na majhne kocke in jih v maslu (10 g) počasi popražil. Zalil je z belim vinom (2 cl), zelenjavno osnovo (0,25 l) in sladko smetano (0,25 l). Pustil je pokuhati, nato pretlačil ter dodal 5 vejic grobo zrezane "trave" in pustil stati 10 minut. Na koncu je precedil skozi fino cedilo, solil in popral. Pred serviranjem je še na hitro spenil z električnim mešalcem.

Pericon je mehiški estragon, pehtran, torej! Ki ga mirno lahko zamenjate s slovenskim, saj bo imel še več okusa. Le slišalo se ne bo tako učeno ter moderno. Današnji restavracijski marketing na krožniku uspešno združuje domače in moderno. Kdo pa ve, kaj je to pericon, sliši pa se dobro... S tem da ta pericon uporabi tako zgolj za penasto okrasno omako.

Pericon ali limonina trava, sodobni kuharji hočejo ugajati, zato so drobni triki dovoljeni. Krompir mora biti le violett, koleraba rumena, pire pa iz koromača, obvezno izboljšan s pernodom, kokosovim mlekom, žafranom in, seveda, koriandrom...Na Poguschu je to konkretno tako: divji krap je hrustljavo zapečen skupaj z aromatičnimi zelišči s travnika za hišo, ne manjka pa, seveda tudi bučno olje, ki sicer ni namenjeno segrevanju, a tukaj jim tudi to uspeva; som vaškega ribiča je mariniran z začimbami, postrežen pa z avokadom in zajčjo (gozdno) deteljico, ki velja sicer za strupeno, a potem tega ne bi brali; žepki iz domače testenine so polnjeni s peteršiljevim korenom in začinjeni z anisom ter cointreaujem, kajti brez francoske kuhinje pač v haute vaški gostilni pač ne gre; tatarski ni iz mesa, temveč iz lisičk in jurčkov, z izluščenim hrbtom domačega zajčka, čez katerega je prelit sirup smrekovih vršičkov.

Blu po japonsko
A zakaj bi se ogledovali le po Avstriji, če pa je zdaj dopustniški čas? V Rovinju je, na primer, Blu, čisto na obali, da se ne smeš zibati na stolu, ker se lahko zvrneš v morje. Za večerno dobrodošlico postrežejo s focaccio z rožmarinom in pogledom čez osvetljeno morje proti Rovinju, ki za zvonikom bazilike na Montealbanu skriva polno luno. To idilo pa naenkrat, v družbi brancinovega karpača na rukoli, nabodala slanih sardel s črnimi olivami in svežih ostrig, zmoti nigiri-zushi, ročno oblikovani japonski suši, iz okisanega riža, premazanega z wasabijem, zelenim japonskim hrenom, in pokritega, sicer ne s svežo ribo, temveč s svežo kumarico, ki pa ni kyuri, torej japonska, temveč kar rovinjska. In zraven, seveda, ob dodatnem kupčku wasabija, je tudi shoga, torej sveži, na tanke lističe narezani gomolj ingverja.

Na srečo pa v nadaljevanju, z izjemo ponesrečene tempure, ki je želela nadgraditi bolj primorsko običajni fritto misto, ni bilo tovrstnih daljnovzhodnih izletov. Saj je bil dovolj vizualni vtis, ki ga je oblikoval jedilni servis japonskih oblik, toda v izključni belini, s čimer je Blu povedal, da ne lista le po tujih knjigah in revijah, temveč tudi razmišlja. Kdo drugi bi, namreč, imenu v čast vse oblekel v modrino, ki pa je je pred Blujem več kot dovolj v podobi najlepšega morja.

Poletni vrt
Na Lentu so pospravljali hišice, v katerih se je peklo in jedlo 16 dni festivala, Izraelci so občudovali staro trto, po dolgem času se je pokazalo nekaj sonca, šef nove obdravske restavracije pa je prisedel k najini mizi. Kaj nama lahko priporočaš? "Vse!" Midva bi poskusila čim več. "Bom rekel v kuhinji, da vama dajo manjše porcije."

Potem sva okušala, da se je kosilo srečalo z večerjo. Točeno vino je imelo sicer vonj in okus gnilega sadja, od buteljk pa so našli celo tri (mariborski vinski marketing; Arte je prvi sosed najstarejše trte na svetu!), Bordonov refošk, Vipavski barikirani merlot in Ruffinov nepravi chianti, toda saj je bila hrana le izgovor za pogovor.

Kdaj boš odprl?

"Instalacija je že položena. Kmalu!"

In kaj točno sploh to bo?

"Poletni vrt. Solate, sladoledi, majhni prigrizki, za mimoidoče."

Bo šlo?

"Mora! Če to ne bo šlo, potem ne gre nič..."

Požrl sem kar debeli cmok. Tudi zaradi sosedov, ki jih ni bilo. V celem popoldnevu sta v novem lokalu, resda med tednom, prisedla le dva. Kje so gostje? Če niso tukaj, zakaj pri nas bodo? Sploh bodo? Strah me je! Toda vedno bolj trmast sem!
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Jakobove školjke z avokadom
Kombinacija z avokadom, ki iz znane jedi naredi nove okuse.

 


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND