Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del
27.05.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo

Doma imam morskega prašička – Pujs mu je ime -, pravega kosmatinca, ki ves mili dan ne počne drugega kot da je. Spredaj noter, zadaj ven... Toda, da ne boste mislili, da je gurman. Kje pa! Pujs je pravi gourmet! Ne je (le) zato, da se baše in nažira, temveč tudi zato, da pri tem uživa. Kajti naš Pujs je izbirčen morski pujs.

Zelo rad ima korenje. Toda ne vse leto. Pravzaprav le od maja do julija. Samo takrat, ko na domačih zelenjavnih vrtovih zraste novo, majhno korenje, pri katerem se loti najprej oranžnega korena, na koncu pa pospravi še njegovo zelenje. Če in ko pa mladega spomladanskega korenja ni, je le še njegovo zelenje. Korena, velikega, trdega, zimskega niti ne pogleda. Naš Pujs ve, kaj je dobro in kakovostno!

Redkvic pa ne je. Še dobro, saj tako ostanejo meni. Ni boljšega kot pravkar utrgana redkvica, podrgnjena ob hlače – ko ona ne gleda – in pohrustana. Takšna kot v Sazianiju, o katerem ste brali prejšnji teden, a sem najboljše prihranil za tokrat. Redkvico, namreč! V gostilni, ki si želi štiri Gault Millauove kape in (vsaj) dve Michelinovi zvezdici, mi je bil, namreč, ob vsem že opisanem in pohvaljenem, najbolj všeč - pogrinjek. Pa ne toliko zaradi domačega smetanovega in normandijskega slanega masla, temveč zaradi dekoracije, ki je bila ob njima. Na majhni deščici je bila le redkvica. Toda kakšna! Že na prvi pogled se ji je videlo, da je bila še pred kratkim v zemlji, njena koža je bila temno rdeča, ponekod malo načeta, saj je tisti, ki jo je utrgal, prst z nje zdrgnil kar z rokami. Prav nič ni plavala dolgo v vodi, da bi se opijanila ter zabuhla zakrila puhlost. Najbrž vode sploh videla ni, saj je bila dovolj le kuhinjska krpa ali kos papirja. Pa okus! Rahlo je zapekla, ko so zobje zahrustali in lupina je na njih pustila rdečo sled. S svežim skorjastim rženim kruhom in kot sneg belim maslom je bila jed, brez pretiravanja, za bogove. Ja, včasih je lahko majhna redkvica boljša od desetih kuharjev!

Molekularni trend

Britanska revija Restaurant je izdala svojo novo lestvico najboljših 50 svetovnih gostiln. Ne, slovenske na njej ni (še) nobene. Sicer pa je devet francoskih, osem ameriških, sedem britanskih, šest španskih, štiri italijanske. Nemški sta le dve, a belgijske kar tri. Južna Afrika in Avstralija imata po dve, na lestvico pa so se vpisale tudi Nizozemska, Danska, Finska, Indija, Švedska in Brazilija. Toda bolj od njihovih narodnosti je zanimiva njihova kuhinja. Kajti premočno je zmagala – molekularna!

Vse skupaj, kot že veste, je začel Španec Ferran Adria (El Bulli, Španija), ki je tudi na prvem mestu, pred svojim naslednikom, Angležem Hestonom Blumenthalom (Fat Duck, Anglija). Sicer pa so v ospredju skoraj sami "kemiki", tako da sta častni izjemi pravzaprav le Francoz Michele Bras in Američan Thomas Keller. Slednji ima med osmerico sicer kar obe svoji gostilni, French Laundry v Kaliforniji in Per Se v New Yorku.

Sodeč po takšnem navijaštvu za spreminjanje agregatnih stanj v kuhinji bo prihodnje leto – ko Ferran Adria zapušča El Bulli in se posveča zgolj še eksperimentom – najbrž v ospredju tudi Američan Homaro Cantu iz Chicaga, ki stejke pripravlja s pomočjo laserskih žarkov, zelenjavo polni s helijem, za dobrodošlico pa svojim gostom servira kar ješči – jedilni list. Preberi in pojej...

Lepa solata, gnila solata

Kam vse to vodi? Oziroma, zakaj nam ne dajo kar tablet? Nič čudnega, da sem ob vsem tem tako navdušen nad navadno redkvico, ki je zrasla v zemlji, ki je bila gnojena s hlevskim gnojem. Od govedi, ki se je paslo, ne pa se basalo s tabletami! In nič čudnega, da sem jo zadnjič pohvalil, kako lepo glavnato solato je kupila, saj jo je bilo veselje čistiti, tako rumena in hrustljava je bila. Toda, ko sem solato namočil v vodo, je doživela smrtonosni šok. V nekaj sekundah je zgnila! Rumena hrustljavost se je spremenila v rjavo sluz. Očitno so ji pozabili vcepiti gene za umivanje. Brrr, kam vse to vodi?

Ali pa šparglji. Domači, iz rodovitne zemlje nekdanje dravske struge, utrgani popoldan in skuhani zvečer, stanejo 1.400 tolarjev kilogram. toda ne gredo v promet. Zato, ker stanejo grški v trgovini za prvim vogalom le 800 tolarjev! Le paziti morate, kako jih umivate. Oziroma, saj šparglji se sploh ne umivajo...

In kako so vam všeč jagode? So lepe, kajne. In celo okus imajo. Pa veste, da so vse v bližnjem sorodstvu. Oziroma z iste njive. Ki je velika kar sedem tisoč hektarjev! Polovica evropske proizvodnje jagod zraste na plantažah španske Huelve. To so tiste, ki jih sploh ni potrebno umivati...

Kako lahko ob tem svetovnem trendu, ki ga diktirajo najboljši kuharji s svojo molekularno kreativnostjo in največje multinacionalke s svojim genskim manipuliranjem hrane, sploh še verjamemo tistemu, kar preberemo na jedilnem listu. Pa čeprav so jih polna usta in papir zdravja, svežine, sezonskosti, pristnosti in domačnosti.

Do otvoritve je še 105 dni!

On zanjo

Spet je bil njegov dan, zato si je opasal predpasnik. Toda zazvonil je telefon. "Oprosti, sestanek..." je sporočila zamudnica. "Najbrž bomo šli potem še na kosilo, tako da doma ne bom jedla," ga je rešila predpasnika. Tudi življenje gospodinjca je lahko čudovito. Ves popoldan je bil samo njegov. Njun, pravzaprav. Saj ga bosta preživela s televizorjem.

"Samo nekaj majhnega bi," je sporočila, ko je prišla domov in ko se je ravnokar začenjala večerna tekma. "Nimamo! Saj si rekla, da ne boš jedla," je mirno obsedel s pilotom, namesto s kuhalnico, v roki. "Rekla sem, da me ne bo na kosilo. Toda zdaj je čas za večerjo. In danes si ti kuhar. Ves dan!"

Špinača s parmezanom

Čas priprave 15 minut.

Za 2: 300 g mlade špinače, 2 rezini toasta, 30 g masla, 2 sardelna fileja, 1 šalotka, 2 stroka česna, 3 žlice olivnega olja, sol, poper, parmezan v kosu.

1. Špinačo je očistil, umil in dobro odcedil. Toast je narezal na 1/2 cm velike kocke in ga zlato rjavo opekel v vročem maslu ter odcedil na kuhinjskem papirju. Sardelna fileja je osušil in sesekljal.

2. Šalotko je olupil in narezal na kolobarje. Česen je olupil in narezal na tanke lističe. V ponvi je segrel olje in stekleno opražil šalotko. Dodal je česen in sardelna fileja, malce opražil in dodal še špinačo. Začinil jo je s soljo in poprom, pokril in dušil na majhni vročini nekaj minut, tako da je povrela skoraj vsa tekočina.

3. Dušeno špinačo je naložil na krožnika, jo potresel s kruhovimi kockami in nahobljanim parmezanom.

"Odlično," ga je pohvalila, kar je pomenilo, da je spet hitro prijel za pilota. Samo prvo četrtino košarke je izgubil. A je bila ona hitrejša. In pritisnila na tisti rdeči gumb. "Neeee," je zakričal, a je bilo prepozno, kajti rekla je: "Ves dan me ni bilo. Toliko ti imam za povedati! In ti meni?!"
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Šalotke v balzamični omaki z rožmarinom
Ne le pred pašto, tudi pred vinskim požirkom.

 


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND