Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kdor dobro da, dobro dobi 27. del
04.01.2006

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo

Čeprav nam papež v božičnem času priporoča le veselje, brez (dragih) obdarovanj, pa je to veselje pač toliko večje, čim lepša so darila. Toda, zakaj darila le za božič? Zakaj ne bi bili veseli vse leto?

Dobra gostilna počne ravno to! Razveseljuje in obdaruje, od božiča do božiča.

Čeprav so naše gostilne bolj naklonjene italijanskemu modelu radodarnosti. Dajo ti pogrinjek, a ti ga potem zaračunajo. In nič jih ne moti, če ta pogrinjek sestavljajo le nož in vilice. Tudi pranje je potrebno plačati.

Malo bolj radodarne gostilne pa se zgledujejo po Kitajcih. Namesto slivovega vina ti ob računu postrežejo nekaj kapljic žganice. "To pa časti hiša!" V bistvu pa gre za nujno zdravilo. Da te ne zadene kap, ko vidiš račun.

A nekaj je tudi takšnih, ki se zgledujejo po Francozih. Najprej dobrodošlica, potem amuse bouche, nato amuse gueule, pred glavno jedjo nekaj mrzlega, pred sladico njena najava, ob kavi pa še petit fours. Po takšni radodarnosti ni težko plačati...

Če se bo hotel Rožmarin videti iz množice slovenskih gostiln, bo moral biti predvsem radodaren!

Novoletno darilo

Natakarica je bila res prijazna. Tudi nasmeh je darilo! V gostilnah najbrž najbolj dragoceno. Zato, ker je tako redko... Ni razvajala le slavljenke, temveč je delila nasmehe tudi njenim gostom. V takšnem vzdušju nas sploh ni zmotilo, ko so nam jurčki na uvodnem toplem krožniku sporočali, kako premalo vroča je bila kuharičina ponev. In ko je bil som v glavni jedi ovit v tako debel mokasti plašč, da se njegove beline ni ne videlo ne okusilo, se nismo nič jezili, temveč raje nazdravili, saj nam je znova napolnila kozarce. A najbolj nas je razorožila čisto na koncu. "Za sladico vas nisem nič vprašala, temveč smo vam jo kar pripravili. To je naše novoletno darilo!" Nič čudnega, da smo po njem složno ugotovili: "Najboljša šarlota, kar smo jih doslej jedli!"

Nekje drugje pa smo čakali. Predolgo čakali. Zaradi tega smo se najedli kruha, da smo bili potem, ko smo dočakali, siti že po predjedi. Gostom pa res ni nikoli prav, smo se tolažili, dokler nam ni na koncu ob kavi pod nos zadišalo še nekaj. Kaj to je travarica? "Domača! Prava iva! Zato, ker ste malo dalje čakali..."

Pa je bila, vseeno, napitnina. Četudi je imel prav oni, ki je ugotovil: "To bi dobili, četudi ne bi čakali. Potem bi bil pač kak drugi izgovor."

Morda takšen, kot ga je zadnjič imel picopek. "Joj, škoda, da ste jo že prerezali. Tako je zdaj ne morem dati več v peč. Veste, to je prava krušna za pice in se testo peče direktno na šamotni opeki." A ta opeka je bila očitno še prehladna, saj je bilo testo razmočeno, da bi se lahko kepal z njim. Pica, ki je ne moreš jesti z roko, ni prava pica! To sva povedala tudi natakarju, ki pa je imel že pripravljen odgovor: "Nekateri pa imajo radi mehke..." A je potem vseeno presenetil. V kuhinjo je odnesel poln krožnik, vrnil pa se je s praznim računom! "Saj nista jedla," se je opravičil. Tja bova še šla.

Neko povsem drugačno in posebno darilo pa smo dobili v zagrebški konobi Primošten. Vsi okravatani smo se namreč branili buzare, a je natakar le odmahnil: "Nič se ne bojte!" In potem nam je svojeročno okrog vratu zavezal velike slinčke, da smo lahko vilice in nože kar odložili ter začeli uporabljati prvinski jedilni pribor. Ko smo na koncu od računa odšteli strošek za čistilnico in jezo naših najdražjih, ko se jim vrnemo v objem z novimi vzorci na novi obleki, se nam dvokilogramski brancin na lešo sploh ni zdel več tako divji.

Škrtost namesto radodarnosti

Nove gostilne, ki jih še ni, vendar nekoč bodo, morajo v slovenskih gostilnah prepoznati predvsem - škrtost. Da se še same ne bodo tako obnašale do svojih gostov. Kako težko jim je dati ob kavi majhen keks ali čokoladico! In če že dajo, to počno natanko dva tedna, potem pa na majhno pozornost pozabijo. Ali pa rečejo: "Joj, pravkar nam je zmanjkalo." Pet metrov stran pa je pekarna, iz katere diši po svežih keksih.

Pravzaprav pa bi se že pri kavi gostilne lahko ločile med seboj. V bifejih bi, recimo, dali na krožnik k skodelici linijo najmanjšega odpora, torej tisti modri zavitek s hrustljavim keksom iz čezmejnega Metroja. Za te kekse Saj naredi dva prevala in ploska s tačkami.

Domače gostilne bi h kavi ponudile domači piškot, ki bi ga gostje prepoznali po obliki. Bolj je vsak drugačen, boljši je! Elitne gostilne pa bi tekmovale med seboj, katera bo ponudila več raznovrstnih miniaturnih kolačkov, piškotov, keksov, pralin, čokoladic in še česa. Prav vse pa bi to svojo prijaznost, seveda, vračunale v ceno kave. In verjemite, da bi bili vsi srečni, oni in mi.

Še težje kot ob kavi keks, pa jim je ponuditi kaj grizljajočega ob pijači. Pri tem bi jim bili lahko za zgled prav Italijani, ki pogrinjke sicer zaračunajo, zato pa ob alkoholni pijači ne pozabijo ponuditi prigrizka. Koliko več bi spili, mar ne, če ne bi pili na prazen želodec! V Makedoniji dobiš ob kozarcu vsaj krožnik zelene solate. Pri nas pa si srečen, če si lahko kupiš vrečko arašidov.

Kuharjev pozdrav

Najbolj trdovratno pa se slovenski gostinci upirajo kuharjevim pozdravom. Medtem ko se še lahko zgodi čudež, da gostu ponudijo dobrodošlico, četudi v obliki radičevega lista in kepice kupljene paštete, s kosom kruha odrezanega pred tremi urami, pa so naši kuharji tako sramežljivi, da si nikakor ne upajo pozdraviti svojih gostov. Ali pa ne smejo. "Nič mu ne daj, ker potem se bo že tega najedel," jim očitno žugajo patroni. Ne vedo, da brez predigre ni vrhunca...

Tako nam preostane le jedilni list, da iz njega spoznamo, kaj sploh zna kuhar, ki bi se mu naj prepustili v naslednji uri ali dveh. Glede na to, da so si slovenski gostilniški jedilni listi po vsebini podobni bolj od enojajčnih dvojčkov, očitno ne znajo dosti. Zakaj bi sicer prepisovali drug od drugega?!

Povsem drugače pa bi bilo, če bi kuhar svojemu gostu najprej ponudil okusen pozdrav v obliki miniaturne jedi, s katero bi mu pokazal svoje znanje in gostoljubje. Trije grižljaji bi zadoščali, da bi gostov nadraženi želodec začel kričati: "Naroči! Čim več! Pa hitro!"

Toda slovenski gostinci svojo radodarnost raje razkazujejo z velikostjo porcij. Raje zbašejo čim več na en krožnik, kot da bi razdelili na pet. Pač (še) ne vedo, da se je z očmi, ne pa z denarnico.

Kako je z vami? Mene mine apetit, ko vidim, da nekaj visi (ali se celo razliva, joj) čez rob krožnika. Čim več je zgoraj, tem manj pojem. In na koncu nisem prav nič srečen, če sem za tisto, kar je romalo med pomije, plačal "le" nekaj tisočakov. Prav nič jezen pa nisem, če mi za pomivanje krožnikov zaračunajo. Večkrat po malo je namreč tako dobro, da je najboljše - polizati!

On zanjo

"Kaj še ne bo konec?" ga je vprašala s povišanim tonom, ko ji je povedal na katero že po vrsti zabavo ob zaključku leta gre zvečer. "Potem pa se ne pritožuj, ker si se spet zredil!"

Zelenjavni kari

Čas priprave 45 minut, 423 kcal/osebo.

Za 4: 150 g korenja, 200 g pora, 2 žlici masla, 2 žlički gorčična semena, 1 žlička cele kumine, 1 žlica kurkume, 150 g jogurta, 150 g graha (zamrznjenega), 1 žlička koriandra v prahu, sol, 250 g basmati riža.

1. Korenje je olupil in narezal na 1 cm debele kose. Por je očistil in poševno narezal na 2 cm debele kose. V posodi je segrel 1 žlico masla in v njem pražil žličko gorčičnih semen s kumino toliko časa, da so počila. Dodal je še kurkumo, narezano zelenjavo in 250 ml zelenjavne juhe, zavrel in kuhal pokrito na majhni vročini 5 minut.

2. Nato je dodal jogurt in grah, začinil s koriandrom in soljo ter kuhal pokrito še 15 minut. Tačas je v posodi na žlici masla opražil preostala gorčična semena, zalil s 700 ml vode in zavrel. Dodal je riž in ga kuhal na majhni vročini 10 minut. Na koncu je solil. Zelenjavni kari je ponudil s kuhanim rižem in lečo.

"Pravo fitnes kosilo," ga je pohvalila. In, žal, še dodala: "Prav škoda bi ga bilo pokvariti s pozno večerjo."
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Testenine z bolonjsko omako iz gob in jajčevcev
Saj v Bolonji ne jejo le mletega mesa.
Telečji hrbet z rumeno kolerabo
Zimska zelenjavna spremljava, ki ji ni para.


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND