Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Pire, ne pa mišelinke! 20. del
13.11.2005

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bo
Šteli smo, koliko zaposlenih bomo potrebovali, v treh nadstropjih, šestih lokalih, centralni kuhinji. "Osemnajst," sem se prestrašil lastnih besed. "Kje pa, vsaj 25," me je še bolj potolkel Saša. Petindvajset plač! Od kod bomo vzeli? Se sploh da v gostinstvu zaslužiti?

"Dovolj mi je tega!" je rekel Alain Senderens in vrnil odlikovanja, zaradi katerih bi mnogi ubijali. "Lahko pripravljam čudovito hrano, brez tra-la-la in chi-chi, tako, da dam denar na krožnik, ne drugam."

Mišelinke

Čeprav odlikovanj pravzaprav ni mogel vrniti. Mišelink se ne vrača, največje priznanje na področju gastronomije, v obliki treh zvezdic v rdečem Michelinovem kulinaričnem vodniku, se lahko le dobi. Zvezdice so Michelinove, ne kuharjeve ali patronove. Onadva lahko le rečeta, da ne želita objave v rdečem vodniku. Tako kot to počne že dolga leta Maxim. Odkar so mu vzeli 1977. leta tretjo zvezdico... Od takrat ga ni več. Obstaja sicer še, toda ker ga ni med mišelinkami, vsi mislijo, da nekoč najbolj znana gostilna na svetu sploh ne obstaja več.

Se lahko kaj podobnega zgodi tudi Senderensu in njegovemu Lucas Cartonu na Place de la Madeleine? Spomladi je oznanil, da zvezdic noče več, zaprl je gostilno in jo začel obnavljati. Pravzaprav odstranjevati lišp s kulturnega spomenika v stilu art nouveau... Prej je večerja stala 400 evrov na osebo, zdaj, obljublja, bo stala največ 100. Za Pariz zelo poceni... Prej je postregel v medu pečeno račko Apicius, zdaj pa napolni goloba z rakci in sojo, ga položi v sojino omako in postreže z modrozelenim kitajskim čajem... Prej je kuhal za mišelinke, zdaj zase. Prej te ni spustil v gostilno brez suknjiča in kravate, zdaj si dobrodošel v športnih copatih. Prej je imel več natakarjev kot gostov, zdaj pozna vse svoje uslužbence po imenu. Prej so bili gostje tako fini, da se med večerjo niso upali niti pogovarjati, zdaj ne slišijo drug drugega.

Prej so vsi hoteli mišelinke, zdaj pa Senderens sploh ni več edini, ki hoče biti brez njih. Že marca je Michelinu pisal Philippe Gaertner, lastnik in chef Aux Armes de France v Alzaciji, češ da ne želi več zvezdniškega statusa (ena mišelinka), ki ga je njegova kuharsko-gostilniška družina uživala že od 1930. leta!

Pregrešno drage francoske gostilne si ne morejo več privoščiti pregrešno dragih investicij v opremo, osebje, hrano. Čeprav Jean-Luc Naret, direktor Michelinovega kulinaričnega vodiča, zatrjuje, da ne ocenjujejo opreme in srebrnega pribora. Pa da za zvezdice ni nujno, da je na jedilniku najdražja kambala... Toda Gaertner je znižal cene skoraj za polovico ter na jedilnik uvrstil jedi, ki jih je kuhala že njegova babica. In René Bergès iz Relais Sainte-Victoire v Provensi je šel v Pariz in rekel: "Nočem zvezd!" V vodiču za leto 2005 ga ni več. Jean-Luc Naret pa mu je odgovoril: "Zvezdico bi tako in tako izgubil. Zato je raje prej oznanil, da jo vrača..."

Komu verjeti? Kuharjem, ki kljub astronomskim cenam delajo z izgubo, ali Michelinu, ki je moral celotno naklado beneluškega vodiča natisniti znova, saj je v njem pohvalil gostilno, ki še sploh ni bila odprta?

Kamrca

Naj se Francozi kar prerekajo o svojih mišelinkah. Pri nas jih tako ni. Kar je dobro! Za gostilniško mizo se lahko pogovarjamo, imena jedi nam ni treba francosko prebirati, saj jih slovensko poslušamo in na enem oknu so kvačkane zavese, na drugem pa klekljane. Tako kot v Kamrci!

A zaradi Kamrce sem jezen na vas! Zato, ker mi niste povedali! Zato, ker ste jo hranili zase! Češ, ne povem mu, jo bo dal na rad-dobrojem.si in bodo vsi hoteli tja. Nič čudnega, da sem se v sobi s krušno pečjo, ki meri le tri mize, pri prvi čudil: "Andrej! Tudi ti tukaj? Jaz sem prvič, pa ti?", in pri drugi: "Tilka! Kako dolgo se že nisva videla. Pa ravno tukaj se dobiva, kjer sem jaz prvič. Pa ti?"

Če ne bi bilo Mojce, bi bila še zdaj le vaša. Tako pa nam je pri vhodu zadišalo po tartufih, potem pa jih ves večer sploh nismo videli. In ravno to mi je bilo najbolj všeč. Kdo pa je že videl, da bi tartufi rasli v Mengšu?! Da so le malo njihovega vonja dali v domačo jetrno pašteto, pa bi jim tudi Michelin dovolil.

Kamrca je res kamrca. Kot doma pri stari mami. Vsi njeni gobelini s staro Savico vred so na stenah. V zraku pa toplota krušne peči in toplina gospodarjevih obljub. "Res je dobro," je govoril ves čas, a se ni niti enkrat zlagal. Sicer pa smo ugotovili, da ne pretirava, že takoj na začetku, ko je ponudil Frangežovo, Vipavino, Koglovo, Jazbecovo in Simčičevo penino. Izbrali smo vsak svojo, a ga ni nič zmedlo. Ne pomnim, da mi je kaj podobno raznolikega uspelo še v kakšni drugi slovenski gostilni. Če ne drugega, so ob toliko odprtih peninah vsi mehurčki že ušli. A ne v Kamrci!

Res je dobro

Pri hladnih predjedeh so si v kuhinji sicer malo pomagali s preveč opečenega kruha, a kaj če so stekleni krožniki tako veliki, da je preveč prostora. Ob res dobri jetrni pašteti, na katero bi sicer novembra lahko kaj istrskega naribali, kot pa dolili, je bil res dober še žrebičkov karpačo na motovilcu, s čičeriko in pinjolami, pa tudi solata iz hobotnice, ki jo je naredilo, pravilno, le res dobro olivno olje.

"Res so dobri," so bili tudi testeninski mošnjički z jurčki, za katere je očitno babica za trenutek odložila gobelin in zapisala njihov recept, da ga vnuk lahko sedaj tako uspešno ponavlja. Čeprav v Kamrci ne gre le za recepte, temveč tudi za roko. Tanka je, namreč, črta, ki loči črne špagete z vongolami od konfekcije. Toda v Kamrci jim dajo v omako ravno prav česna in vina, da jih posrebaš tako glasno, da si jih še pri sosednji mizi naročijo.

"Boste malo počivali ali nadaljujemo," je bil uvideven "res je dobro". Na sredo mize je postavil veliko skledo motovilca - "dovolj bo ena za vse tri," je pojasnil - z jajcem - trdo kuhanim, seveda - ter jabolčnim kisom in hrenom. "Jeseni je dobro, da nas malo počisti!" Z morskega konca nas ni posiljeval z ribami, saj jih je v okolici (Ljubljane) še preveč, temveč le s hobotnico, "res je dobra, veste!", v rdečevinski gostljati omaki, ki je bila - res dobra. Od mesa je ponudil goveji file, svinjske medaljone in žrebička. "Zdaj pa kar sami povejte, kaj in kako imate najraje!" Da misli resno, je dokazal še z jedilnim listom, ki ga je po glavni jedi postavil na ogled. "Mesna predjed, ribja predjed, zelenjavna predjed," piše. Pa: "Mala topla predjed, velika topla predjed." In cene so od do... "Mi se raje pogovarjamo," je pojasnil gospodar. "Jedi pa ves čas spreminjamo."

Polovično porcijo žrebičkovega fileja je nato v kuhinji naročil dobro natreti z gorčičnimi semeni, ki jih je ostalo še ravno dovolj, da so z njimi napolnili čolnič iz koromača, ki se je popečen bohotil na krompirjevem pireju. Četudi je bilo meso saj že veste kakšno, pa je prav ta pire povedal o Kamrci največ. Kaj mi mar za mišelinke, dokler imamo pri nas še gostilne, ki znajo pripraviti takšen krompirjev pire!
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Gobov ragu s pehtranom
Rimske njoke pa bodo imele rade tudi druge jedi.
Rimski njoki
Spremljava gobovemu raguju s pehtranom


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND