 Piščančja koža in kapesanta
|  Postrv po Žibratovo
|  Poširano jajce in tartufi
|  Svinjska ličnica na ajdovih žgancih
|  Jelen s črnim korenom in hruško
|  Gozdni sadeži na čokoladni zemlji
|  Danilo Steyer, Robert Žibrat, Andrej Pust (od leve)
|
Že res, da je kriza, kar se pozna pri obisku gostiln in restavracij, toda težki časi naredijo tudi kaj dobrega. Premiki chefov sicer finančno še ne spominjajo transferjem nogometašev, toda zato prav tako razburkajo kulinarično sceno in zaostrijo konkurenčni boj. Zadnji najbolj odmevni prestop se je zgodil v Mariboru, ko je chef Robert Žibrat iz hotela Habakuk odšel v hotel City, ki želi s svojo restavracijo Terasa očitno še višje.
To je dokazala že prva Žibratova predstavitev v novi kuhinji - hotel City ima tudi novega direktorja Andreja Pusta, ki je prav tako prišel iz Habakuka -, ko je svoje jedi združil z vini Danila Steyerja.
Prehod na Teraso je pomemben predvsem zato, ker Habakuk (še vedno) nima a la carte restavracije, zato je v najboljšem mariborskem hotelu Ptujčan, ki je dolgo kuhal v Nemčiji, lahko dobrojedce navduševal le na posebnih kulinaričnih dogodkih ter v času Tedna restavracij.
Za začetek ranina in parfait gosjih jeter, potem pa takoj na polno, dišeča penina Vaneja, suha, in piščančja koža s kapesanto ter grahom. Kombinacija okusov, tekstur in vonjev, ob dovršeni izvedbi, v naravnem piščančjem soku zapečena pokrovača, zraven hrustljavi in modni čips piščančje kože, vse skupaj oplemeniteno z mehurčkastimi dišavami dišečega traminca. Vse skupaj skoraj provokativno, zato je moralo slediti nekaj umirjenosti, ki pa je zahtevala največ dela. Variacija potočne postrvi je pokazala Žibratov slog, ki se najboljše počuti v pestrosti predstavitve, ki jo ponuja ena sama sestavina. Potočnica v mleku, v olivnem olju z rožmarinom in ingverjem, v cigari z epruveto holandske omake, v kozarcu, dimljeno in z lečo. Mesto, ki je v največji gospodarski krizi, ima tako trenutno kar tri vrhunske chefe! Potem ko so se trije blejski chefi razselili, se nova trojka obeta Štajerski: David Vračko je vse bližje celemu petemu sončku na Pobrežju, starejši brat pravkar prenavlja družinsko gostilno v Kungoti, na Terasi pa se ogreva Robi Žibrat. Sauvignon 2012 je ob potočnici dokazal, da Steyerjevi, ki so pravkar začeli s prenovo kleti, niso le Hiša traminca.
Poširano jajce s tartufi, s snegom beljaka, poširanim rumenjakom in omako tartufov, je bilo podlaga za Steyerjevo prepoznavno cvetico suhega dišečega traminca. Tako kot svinjska ličnica na ajdovih žgancih s kislo smetano: vrhunsko, slovensko, preprosto, ličnica sous vide, brez omake, le nežno meso, zraven pa petrolejsko dišeči renski rizling.
Krepineta jelena s črnim korenom in hruško, pečeno polento z brstičnim ohrovtom in šalotko, je dokazala, da se terasi z najlepšim pogledom na Pohorje, obetajo zanimive kulinarične dogodivščine. Tako strukturirana jed je potrebovala kar dve vini, pri tem pa je še dokazala, da njeni okusi prenesejo tako belo kot rdeče - Steyer Mark cuvee, belo in rdeče!
Vinu, ki je Steyerjev prodajni hit, polsladek dišeči traminec, je Robi Žibrat namenil gozdne sadeže na čokoladni zemlji, ”sponge cake” in sladoled iz maslenega mleka. Komaj čakamo novi Terasin jedilni list!
|