Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Zmagovalec k Ani in Kseniji
30.12.2013

ALTA BADIA Dobrojedsko smučanje v Dolomitih


Slopefood - vrhunske jedi na snegu


Ana Roš - divjačinska krema na Arlari


Ksenija Mahorčič - piščančji pate na Santa Croce


V italijanski La Villi (Stern) v Dolomitih se zberejo decembra vsako leto najboljši alpski smučarji na svetu, da na  progi Gran Risa izberejo med seboj zmagovalca najbolj prestižnega moškega veleslaloma za svetovni pokal. Med njimi, žal, že nekaj sezon vrstnega reda najboljših ne krojijo slovenski smučarji. A tokrat so našo čast v Alta Badiji rešila – dekleta! Ne sicer Tina ali Ilka, temveč Ana in Ksenija!
 
Kam je šel prvak najbolj znane zimske prireditve v Alti Badiji – poleti je to kolesarski maraton čez šest gorskih prelazov – proslavit svojo zmago? Če se je s Piz La Ville spustil proti Corvari in se za La Brancio dvignil na Arlaro, ga je čakal dišeči traminec ob crème brûlée iz jelena, s fonduejem iz južnotirolskih jabolk, rdečim zeljem z medom rododendroma ter opečenec iz ladinskega rženega kruha. Ali pa, če se je iz cilja preko Sponate dvignil do S. Croce, sta ga na gorski koči Lee čakala zeleni veltlinec in piščančji paté s karamelizirano rdečo čebulo, domačim briošem, južnotirolskim cvetličnim medom ter hrustljavo zeleno.

Slope food na snegu

Ni več dovolj, da imaš največji smučarski krog preko štirih dvatisočmetrskih prelazov (Gardena, Sella, Campolongo, Pordoi), skozi štiri doline (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo), v treh provincah (Bolzano, Trento, Belluno) v Evropi, z maratonskimi 42 kilometri smučarskih prog presmučanimi v enem dnevu, v eni ali drugi smeri. Ni več dovolj, da imaš vse Dolomite od novembra do aprila zasnežene z neba in iz topov. Ni več dovolj, da imaš snežne parke, tekaške centre, romantična drsališča, adrenalinske izzive. In tudi ni več dovolj, da je jajčni liker vroč, viljamovka s hruško, najlepši hlev v vsaki vasi pa spremenjen v apres ski zabavo do jutra. Za popolno smučarsko zabavo danes potrebuješ tudi – najboljše kuharje na svetu! V Alta Badiji to imenujejo slope food.

Poznamo fast food in slow food, pa tudi finger food in street food. A za slope food še niste slišali, kajne?! Zamislite si smučarske koče na vrhu vsake sedežnice, pa še tiste, ki so vmes, prav vse imajo svoj stari les in prostorne terase obrnjene proti soncu, zato so smučarske proge polne le od devetih do enajstih, potem pa si je svoj sedež na dolgi in trdi klopi pred ütio (kočo) potrebno pravočasno rezervirati.

Pravi dobrojedski ”svetovni pokal” se je tako zgodil že nekaj dni pred veleslalomom z Gran Rise. Z opozorilom ”smučaj in pij odgovorno” so hotelirji in žičničarji Alta Badije organizirali smučanje med šestimi kočami in šestimi vrhunskimi chefi. Vsak chef, ovenčan z Michelinovimi zvezdicami (in Nedelovimi sončki) je pripravil ”ulično” jed, v obliki prigrizka ali finger fooda, kot aperitiv k dolgi ponudbi tradicionalnih ladinskih in smučarskih jedi vsake izmed izbranih koč. Družba je bila slavna in ugledna: Cristina Bowerman, Hostaria Glass iz Rima, trenutno chefinja št. 1 ne le v Italiji, temveč najbrž kar na svetu, Norbert Niederkofler, restavracija St. Hubertus, 2 Michelinovi zvezdici, iz St. Kassiana, najboljši ladinski chef, Nino di Costanzo, Il Mosaico, 2 Michelinovi zvezdici, kuharski umetnik z Ischie, Matteo Metullio, trenutno najmlajši chef z Michelinovo zvezdico, 24 let, restavracija Siriola, iz Armentarole, Arturo Spicocchi, 1 Michelinova zvezdica, iz egendarne dobrojedske restavracije La Stua di Michil, v hotelu La Perla v Corvari. In Ana Roš, Hiša Franko iz Kobarida (5,5 Nedelovih sončkov)!

”Kakšna organizacija! Kakšna promocija vrhunske kulinarike in smučarskega centra! Predvsem pa kakšen poklon tradicionalni kulinariki in lokalnim sestavinam,” je bila Roševa, ki sicer kot nekdanja tekmovalka velja tudi za najboljšo smučarko med svetovnimi chefinjami, vesela smučarsko-kuharskega izziva.

Smuko od jedi do jedi smo tako začeli z Anino divjačinsko kremo v kozarčku za jogurt z bližnje kmetije in nadaljevali s slope foodom drugih vrhunskih chefov, ki so osebno predstavljali svoje videnje visoke smučarske kulinarike. Mladi Matteo Metullio je na Col Altu ponudil dimljeno krompirjevo kremo, z marinirano zlatovščico in postrvjim kaviarjem. Nino di Costanzo se je na vrhu pred mrazom umaknil v Klub Moritzino, ki sicer vsak teden od četrtka do sobote ponuja dobrojedsko večerjo z diskom iz osemdesetih, po njej pa spust v dolino ob žarometih teptalcev. ”Maslo se prehitro strjuje,” se je opravičil in ponudil majhne cigare iz rženega kruha, polnjene z južnotirolskim maslom in sardelnimi fileji iz Cetare. Potem se je prileglo nekaj toplega in bolj klasičnega, Arturo Spicocchi je pred I Tablo skuhal fižolovo juho z zeljem in tradicionalnimi rženimi kruhovimi cmoki s sirom. Christina Bowerman je poskrbela za glavno jed v kozarcu, pujskovo potrebušino z zeljem, pinjoli in stebelno zeleno. Finale za dve mišelinki pa je bil v treh rženih kornetih Norberta Niederkoflerja, ki jih je napolnil s kremo iz tirolske slanine, dimljene postrvi in sira s čebulo ter drobnjakom.

Marmelada za celo zimo

Vse to pa je bil le začetek smučanja z okusom po smučarskih progah Alta Badie, med Corvaro, Colfoscom, San Cassianom, La Villo, La Valle in Pedraces. Vso zimo bodo na štirinajstih kočah gastronomsko najbolj razvitega dela Dolomiti Superski ponujali izvirne jedi štirinajstih vrhunskich chefinj in chefov, ki niso prispevali le svojih receptov, temveč so tudi osebno uvedli kuharske ekipe na kočah.

Ob Ani Roš bo slovensko kuharsko znanje v Dolomitih predstavljala tudi Ksenija Mahorčič iz gostilne Mahorčič v Rodiku (5 Nedelovih sončkov). Na smučarski bajti Lee, ki slovi po krompirjevi juhi s pečeno slanino, ajdovih cmokih z zeljem in maminem jabolčnem štrudlju, bodo tako odslej znani tudi po Ksenjinem patéju s čebulno marmelado s ščepcem ingverja in posebnim smučarskim briošem. Pa bodo znali sami ponoviti hrustljavost brioša, mehkobo patéja in harmonijo začimb marmelade? Ksenija Mahorčič ni hotela ničesar prepustiti slučaju: ”Najbolj zahtevna je marmelada, zato sem je doma naredila toliko, da je bodo imeli za vso zimo. Drugo pa smo dva dni trenirali.” Tako tudi Ana Roš: ”Recept sem poslala vnaprej, a ko sem poskusila, kaj so sami pripravili, smo začeli vse znova.”

Preostali gostujoči kuharji akcije Slope food iz restavracij z Michelinovimi zvezdicami: Giancarlo Morelli (Pomiroeu), Fabrizia Meroi (Laite), Lanshu Chen (Tajvan), Oliver Glowig (Rim), Lea Linster (Luksemburg), Emanuele Scarello (Agli Amici), Valeria Piccini (Da Caino).

Hrana in smuka

Alta Badia je že devet let prizorišče Chef’s Cupa (19. – 24. januar 2014), ki je iz smučarskega tekmovanja kuharjev prerasel v elitno srečanje vrhunskih svetovnih chefov na snegu, med katerim se sicer še vedno pomerijo tudi med veleslalomskimi vratci, a hkrati tudi na vseh kočah in v hotelih organizirajo kulinarične prireditve.

Ob disco večerjah v Klubu Moritzino so znani tudi zajtrki na koči Las Vegas. Iz doline že pred osmo smučarje z motornimi sanmi z vrvmi potegnejo po progi do koče na 2000 metrih, kjer jih po obilnem zajtrku ob sončnem vzhodu čaka smučanje po nedolžnih rebrih steptanih smučarskih prog, še preden se drugi smučarji z gondolo pripeljejo na hrib.

Cook and share se je imenovalo tekmovanje lokalnih restavracij v minuli smučarski sezoni na Facebooku. Vsaka je predstavila po en lokalni recept, prijatelji na družabnem omrežju pa so glasovali z všečki in priporočili. Zmagal je carski praženec.

Santa Croce je sicer krajša smučarska pot od Sella Ronde, a zato je bolj okusna. Osem smučarskih koč vabi na pot okusov tradicionalne ladinske kuhinje.

Poseben izziv pa ljubitelje vin čaka ob zaključku smučarske sezone 30. marca, ko bodo na snegu lahko poskušali sto najboljših južnotirolskih vin.

 Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND