3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje | 04.07.2013 | Na dravski promenadi Festivala Lent so se trinajsti večer množici dobrojedcev predstavili Ana Roš, Damjan Fink in Marko Pavčnik |
 Marko Pavčnik
|  Ana Roš
|  Ana Roš: hrustljave prsi
|  Damjan Fink: hrustljave perutničke
|  Marko Pavčnik: breskova pita
|  Damjan Fink: belokranjska pizza
|  Damjan Fink s pomočnikom
|  Ana Roš: pizza v kornetu
| 
|
Obiskovalci Festivala Lent se ne nasitijo SladoLenta! Vsak večer jih je več, stari se vračajo, novi se pridružujejo. Trinajsti večer je bila lakota rekordna, a kako bo šele nocoj, ko na sosednji, glavni, oder prihajajo Uriah Heep!
Pizza & pir Po svetu najbolj znana slovenska chefinja Ana Roš iz Kobarida (Hiša Franko) je s svojim executive chefom v ljubljanski podružnici, Gostilni na Gradu, Damjanom Finkom izvedla okusen kulinarični duet. Enaki nalogi, različne ideje … Za prvo nalogo je bila klasična ulična jed, pizza, združena z njenim klasičnim spremljevalcem, pivom. Ana Roš je s svoje najljubše pizze vzela njene okuse in jih zložila v – kornet. V plasteh so se tako srečali v pivu namočeni in opečeni jajčevci, buffala in planinska skuta. Damjan Fink si je testo za pizzo sposodil kar doma, saj je tradicionalno belokranjsko pogačo po dolgem prerezal na pol in jo zapekel z najboljšim iz svoje shrambe: staranim planinskim sirom, domačo šunko, svežimi jurčki in vloženimi počasi pečenimi paradižniki z lastne novomeške njive. Zraven se je prilegel kozarec svežega ekološkega piva Vizir iz Črnomlja.
Njun piščanec Za drugo nalogo je bil piščanec. Damjan Fink je vzel le perutničke in jih hrustljavo opečene ponudil na preprost način, z mladim pečenim krompirjem, gorčično majonezo in morsko soljo. Ana Roš je uporabila prsi, ki jih je povaljala v mešanici drobtin, od najbolj finih panko, do polnozrnatih, ter jim dodala kremo črnih poletnih tartufov.
Ocvrta tlačenka Marko Pavčnik, graščak z Laškega (Pavus), je tradicionalni okus tlačenke – ”bolj mesnate kot običajno” – ovil v hrustljavo panado in ga ocvrl, zraven pa ponudil krompirjevo solato, začinjeno z ingverjem, in hrenovo peno. Za sladkanje na SladoLentu je Pavčnik razgradil klasično breskovo pito, ki jo je opekel oblečeno v tanko filo testo, ter ji dodal espumo tonke.
Nocoj Ana Roš in Damjan Fink ponavljata duet, pridružila pa se jima bo še Miriam Novak z dolenjske domačije Novak (5 Nedelovih sončkov).
|
| |