3. SladoLent: pizza, krompir, pišče | 02.07.2013 | Enajsti večer kuharskega showa ob Dravi je postregel s primorskimi idejami ulične prehrane: Ksenija Mahorčič, Uroš Fakuč in Igor Peresson |
 Igor Peresson: pizza na rez
|  Uroš Fakuč: tiramisu z espressom
|  Igor Peresson: sadno-zeliščni smoothie
|  Uroš Fakuč: krompir in tartuf
|  Ksenija Mahorčič: sladoled iz kozjega mleka s šmornom
|  Ksenija in Martin Mahorčič, gostilna Mahorčič, Rodik
|  Igor Peresson, Etna iz Divače
|  Uroš Fakuč, Dam, Nova Gorica
|  Ksenija Mahorčič: hrustljavo-sočno vipavsko pišče
| Sladolentni prispevek na Večerovi strani o Festivalu Lent, torek, 2. julija, Uroš Mencinger:
”Lani so še vsi spraševali: ”Kje pa je sladoled?” Letos pa jih zanima le še: ”Kdo pa je jutri zvečer?” SladoLent se je že v svojem tretjem letu tako super prijel na dravsko obrežje, da ima Vivi že čakalno listo chefov za naslednje leto! Vsi bi radi nastopili na največji promenadi slovenske avtorske kuhinje, ki je tako pometla s pritožbami o ”samih čevapčičih na Lentu”, da se bo po 67 kreativnih jedeh ulične prehrane, ki so jih posebej za SladoLent ustvarili najboljši slovenski kuharji, v nedeljo prav prilegla pleskavica pri Ljubiši.
Recept ”v šestnajstih dneh okrog kulinarične Slovenije” obiskovalci Festivala Lent tako pridno degustirajo vsak večer, da se je desetletnik, ko je ostal brez govejega burgerja z račjimi jetri pošteno razjezil nad svojega očeta: ”Ti si kriv, da sva zamudila in je zmanjkalo! In to že drugič!” Deklica, ki je komaj segla čez pult z boni, pa je ob nakupu kar treh, priznala: ”Če pa je tako dobro!”
To pa ugotavljajo tudi čisto vsi slovenski kuharski zvezdniki, ko uživajo na odru SladoLenta: ”Čudovita publika!” Res, če se mi včasih zazdi, da imamo na Slovenskem več dobrih gostiln kot pa je pravih dobrojedcev, ki znajo ceniti ustvarjalnost chefov, SladoLent dokazuje nasprotno. Veliko vas je, ki tudi radi (in) dobro jeste!”
Ksenija Mahorčič: hrustljava sočnost Pišče v koruzi (hrustljavo, a mehko meso s sredico ječmena, jabolka in brkinskega špeha v družbi kreme mlade koruze). Prispevek visoke regionalne kuhinje slovenski ulični prehrani! Kras’n’SladoLent (šmorn kraških zelišč s sladoledom kozjega kraškega mleka, medu in bezga). Slovenski sladoled z avstro-ogrsko tradicijo.
Uroš Fakuč: gospod krompir Kreativec novogoriškega Dama je iz vipavskega krompirja naredil gospoda, ko ga je povezal z najbolj žlahtnim gomoljem. Poletne črne gomoljike so bile večje od debelega krompirja! Vipavski krompir, polnjen s tartufovo kremo in naribanim črnim istrskim tartufom. Za posladek pa šumeči tiramisu z espresom.
Igor Peresson: pizza za škarje Edina slovenska pizzeria, ki iz pizz pripravlja degustacijske menije, Etna iz Divače, je Lentu predstavila počasno pizzo, ki se reže s škarjami. osemdeset odstotkov dobre pizze je odlično testo,” je pojasnil chef Igor Peresson. Zato je testo vzhajal najprej 24 ur, nato pa še 48 ur. ”Le tako dobi pravi okus!” Pizzo iz Etne na rez, ki jo je rezal s posebnimi škarjami, je obložil kot je za pizzo izvorno in najboljše, z domačo paradižnikovo omako in najboljšo apulijsko mocarelo. Za vitamine pa poskrbel s sadno-zeliščnim smoothiem z okusom belih vipavskih breskev in bazilike. Vsi trije nastopajo na SladoLentu tudi nocoj.
|
| |