3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat | 24.06.2013 | Raznolikost ulične prehrane: od drobovine do pohorske omlete, od flambiranja do espume |
 Zanimanje in radovednost pred stojnico Davida Vračka
|  David Vračko - gazpacho
|  David Vračko - tiramisu
|  Dijaki - pohorska omleta
|  Dijaki - nabodalo Pohorje beefa
|  SladoLent - množično zanimanje za kulinarični show ob Dravi
| Ulična prehrana je pestra tako kot je pestra kulinarična ponudba Festivala Lent. Na celotni dravski promenadi je razvrščenih več kot trideset stojnic s ponudbo, ki sega od giric do svežih sadnih napitkov, od čevapčičev do sušijev, od pic na trikotnike do kreativne in avtorske ulične prehrane na 3. SladoLentu
Tretji večer največje promenade vrhunskih slovenskih chefov je to pestrost dokazal s šestimi raznolikimi jedmi treh povsem različnih kuharskih stilov. Kdor se je v soboto zamudil izvirnost Robija Žibrata iz hotela Habakuk, ki je s cigaro iz svinjskih tačk in zelenjave ustvaril doslej najbolj originalno jed ulične prehrane v treh SladoLentovih letih - ocvrto, na palčki, različnost tekstur, sočnost, okus, štajerska tradicija, primernost za ulico in kopiranje -, je lahko v nedeljo to nadoknadil, vključno z raviolom telečje glave in slano sirovo gibanico. Kdor je za mladostne, nove, avantgardne ritme v kulinariki, se je postavil v vrsto pred stojnico mladega mariborskega kreativca iz Maka Davida Vračka, kdor pa je bolj za klasiko, se je posladkal z originalno in legendarno mariborsko pohorsko omleto.
Znane jedi, skrivnostne sestavine David Vračko si je izbral znani jedi, ki pa ju je nadgradil in spremenil v svojem kulinarično-rockovskem slogu. Gazpacho je hrustal s cmokom s tekočo sredico teletine, paradižnika in paprike, in hladil s peno lubenice ter pikantnostjo kapucinke. A zraven je bilo še obilje tekstur, okusov, oblik, barv in skrivnosti največjega mariborskega kuharskega kreativca, ob katerih se je le skrivnostno nasmihal. ”Pokusite!” In so šli njegovi navijači še po dva bona, saj je bil tudi Vračkov tiramisu za repete.
Pohorska govedina in omleta V hudi konkurenci takšnih dveh chefov pa so se izkazali tudi dijaki mariborske srednje gostinske šole pod mentorstvom Maksimilijana Polanca. Izbrali so lokalno prepoznavnost in za podlago najprej flambirali nabodalo iz Pohorje beefa, nato pa za sladkanje v Electroluxovi pečici spekli originalno pohorsko omleto. Prav po zaslugi dijakov in učiteljev mariborske gostinske šole bi naj jeseni to mariborska sladica, ki je pred dolgimi leti nastala na Pohorju, končno zaščitili. Seveda, spekli so jo le iz moke, sladkorja in jajc, napolnili pa le z brusnicami.
|
| |