Trije chefi v Promenadi | 13.03.2013 | Trem blejskim chefom in jedem njihove avtorske kuhinje so asistirala vina Iaquin, Šuman in Rojac |
 Štefelin: goveji jezik
|  Jagodic: grahova juha
|  Štefelin: račja jetra
|  Jagodic: brancin in škamp v bisque
|  Volčič: goveji hrbet BBQ
|  Volčič: limonov tart
|  Trije blejski chefi: Štefelin, Jagodic, Volčič (od leve)
| Četudi je Igor Jagodic lani odšel na začasno delo v ”tujino” (restavracija Strelec na ljubljanskem Gradu), blejska chefovska trojka ni razpadla! Tokrat je v goste povabil Bine Volčič iz gourmet restavracije Promenada, ki pa je uvodno jed nove blejske avtorske kuhinje prepustil Urošu Štefelinu (restavracija 1906 v hotelu Triglav). ”Trije blejski chefi so primer, kako bi na Bledu vsi morali sodelovati,” je ugotovil gostitelj Fedja Pobegajlo iz Sava hotelov.
Terina dimljene postrvi z govejim jezikom je ob avokadovi kremi, granatnem jabolku in hrenovi omaki poskrbela še za zeliščni sorbet, ”da si očistite usta pred njima,” se je pošalil Štefelin, ki je v nadaljevanju poskrbel tudi za spremembo svojega prepoznavnega sloga. Kuhar, ki raziskuje po gorenjski tradiciji in zato avtorsko ustvarja predvsem s sestavinami preproste kuhinje, je tokrat pripravil pečena račja jetra, s kremo zelene, v omaki portovca in tartufov, na krompirjevi peni s hruško.
Igor Jagodic je ostal zvest svoji preciznosti v prefinjenosti barv, tekstur in okusov. Navdušila je predvsem kombinacija sestavin, vonjev in oblik k hladni grahovi juhi z meto, z grahovimi poganjki na hrustljavem čipsu pršuta, z gelom pinjenca in goriškim radičem. V glavni ribji jedi pa je kombiniral romba in škampove repke, v rakovi bisque (omaki), s pirejem dimljenega krompirja in česna.
Promenadin chef Bine Volčič, ki je (zaenkrat) sklenil TV kariero in spet ustvarja na Bledu, je v svojem ”divjem” slogu provociral z imeni in kombinacijami. Harlem shake je na krožniku poplesoval z blejsko predstavo ameriškega BBQ: pečen in nežno dimljen goveji hrbet, ocvrt krompir (na način Hestona Blumenthala in dvema dnevoma priprave), pak-choy s šitaki in želirana barbeque omaka kot tanko pregrinjalo mesa. V slogu Gangnam style pa je Volčič pripravil sladico z limetinim tartom, sladoledom iz listov koriandra, ingverjevo peno, pasto črnega sezama in citrusovim kaviarjem.
Seveda ob takšnih drzno-nenavadnih jedeh niso manjkala tudi podobna vina: malvazija Rojac na zimski blejski terasi, briška rebula Iaquin Uroša Jakončiča h govejemu jeziku, k hladni grahovi juhi sauvignonasse (tokaj) in k ribi cuvee istega proizvajalca. Jetra je pospremil štajerski sivi pinot z ekološke kmetije Šuman, od koder je bil tudi laški rizling, suhi jagodni izbor, ob limoninem tartu. Posebni refošk Renero Uroša Rojaca, 2007, je pospremil harlemski BBQ.
|
| |