Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh | 20.10.2012 | Food & Design v okviru ljubljanskega Meseca oblikovanja je ponovno zbral vrhunske slovenske kuharje – Zmaga prekmurski lahki svinjini – Oblikovalsko-kulinarična vrhunskost dvanajstih ekip |
 JB restavracija
|  Gostilna Krištof
|  Gostilna Rajh
|
Vrhunski slovenski kuharji in oblikovalci so – mislili prihodnost! Oblikovalska okuševalnica v okviru ljubljanskega Meseca oblikovanja je vsako leto boljša in dokaz razvoja slovenske kulinarike. Kakšnih tisoč gostov, večinoma mladih oblikovalcev in ljubiteljev sodobnega designa ter vrhunske kulinarike, je v kleti Slovenijalesa na GR navdušeno okušalo vrhunske kulinarično-oblikovalske stvaritve, ki jih je tokrat pripravilo kar 12 ekip.
Lani drugi, letos prvi: zmagala je ekipa iz Gostilne Rajh v Bakovcih, s pogrinjkom Be light, be delight; oblikovalka Pika Pevec Rituper, kuharja Tanja in Damir Pintarič. ”Vsak naš ugriz, ki ga zaužijemo, nam hote ali nehote pušča za sabo slabo vest in občutek pregrehe. Ko bi se za trenutek lahko osvobodili teh okov in bi z vsem svojim telesom občutili popolnost okusa in potešili željo zadoščenja ob ekstazi užitka. Naj danes doživimo 'lahkost' hrane, ki to ni.” Tudi svinjina, od sala v sladkih kifljih do potrebušine v slastnih grižljajih z makom, je lahko tako lahka, da leti kot – balon!
Drugo mesto je pripadlo Krištofovi poti. Tomaž Bolka iz gostilne Krištof je zasnoval izvirni paket malice – juha in kruh -, primeren za prodajo na ulici in za vožnjo s kolesom.
Tretje mesto je pripadlo reki Savinji, ki teče mimo Penziona Raduha v Lučah. Oblikovalec predstavitve, ki je združila preteklost (tradicija), sedanjost (izvirnost) in prihodnost (trajnost) je bil Martin Lovrečič, valovito keramiko za postrvje jedi Martine Breznik pa je izdelala Živa Slavec. Posebno nagrado žirije je dobila kreacija rok, ki so pletle, svaljkale, rezale, oblikovale presne dobrote. Oblikovanje: Katja Burger, Tjaša Bavcon, Jasmina Ferček; izdelava: Oloop (Zavod za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje) + Mateja Ulaga; kuharice: Mateja Ulaga, Janja Žvegelj, Alenka Belič, Borka Bonetti (Zveza združenj ekoloških kmetov slovenije).
A pohvaliti velja vse ekipe!
- Pogrinjek Miznica, oblikovalec Branka Urbanija; izdelovalec Anton Urbanija; Restavracija JB, kuhar Janez Bratovž.
- Pogrinjek Zaigrej še enkrat, Sam, oblikovalec Gigodesign, izdelovalec Rimarket; Gostilna Skaručna, kuhar Slavko Žagar.
- Pogrinjek Na vrhu vsega, oblikovalec Oskar Kogoj, izdelovalec Akripol; Gostilna Rakar, kuhar Boštjan Rakar.
- Pogrinjek Ledena doba, oblikovalki Marija Jenko, Tanja Nuša Kočevar, izdelovalec Rafael Samec; Restavracija Glažuta, kuhar Benjamin Romšak.
- Pogrinjek Pozdrav iz kuhinje, oblikovalka Jasmina Weiss, izdelovalec VM Kunovar, Kamnoseški izdelki; Gostilna pri Danilu, kuharica Vesna Čarman.
- Pogrinjek J.A.J.C.E. by Unique HC,
oblikovalca Andrej Mercina, Trije arhitekti & Jagoda Jejčič, izdelovalec Nives Ratkajec Weingerl, lončarka; Lolita – Kaval Group, kuhar Gorazd Potočnik - kreator slaščic.
- Pogrinjek Pr(a)vi okusi,
oblikovalec Marica Švagelj, izdelovalec Marica Švagelj; Pod skednjem, Posestvo Pule, kuharja Iztok Krajnc, Aleš Pelc.
- Pogrinjek Koroška zimska pravljica,
oblikovalka Barbara Ješovnik, izdelovalec S.T. Opal; Hotel Korošica, kuharica Zofka Kanovnik.
|
| |