Maribor je spoznal posodobljene španske recepte iz Cervantesovih časov, Španija pa bo spoznala bučno olje … Tako uspešen je zaključek predstavitve španske kulinarike v okviru evropske prestolnice kulture v Mariboru, v restavraciji Rožmarin. ”Prvič sva v Sloveniji in sva ugodno presenečena. Pravzaprav navdušena, predvsem nad vašim bučnim oljem. Že razmišljam, kako ga bom vključil v svoje recepte,” je povedal med večerjo Okusi Španije v mariborskem Rožmarinu Samuel Cruz Arjona, ki je delal v znanih restavracijah po Španiji, v Londonu in Chicagu, zdaj pa je glavni kuhar restavracije Hosteria del Estudiantes blizu Madrida, v sklopu hotelske verige Parador. ”Ko potujeva po svetu, ne učiva le drugih, temveč se skušava tudi sama kaj novega naučiti in spoznati,” ga je dopolnil Damian Partido Ruiz, glavni kuhar v Paradorju de Antequera iz Andaluzije. Španska kuharja, ki v svojih restavracijah kuhata izrazito regionalno, toda sodobno, sta v mariborskem Rožmarinu predstavila celotno Španijo, s poudarkom na sezonskih sestavinah. ”Vse sva dobila pri vas,” je bil zadovoljen s kakovostno ponudbo mariborske tržnice in slovenskih dobaviteljev Samuel Cruz, ”le tri stvari sva prinesla s seboj: mleto papriko Pimenton de la Vera, žafran iz La Manche in sušene pekoče feferone Nora.” Španca sta polnemu Rožmarinu predstavila: iz Cordobe hladno paradižnikovo juho s španskim pršutom Jamon Iberico de Bellota, iz Galicije pito polenovke (empanada de bacalao), hobotnico s krompirjem in klapavice, iz Extremadure dušeni riž z zelenjavo in kremnim sirom Torta de la Serena, iz Katalonije ribo (morski list in brancin) na katalonski način in ragu iz morskih sadežev, iz Tudance govejo kračo (12 ur počasi pečena, izluščena, ovita z mrežico, popečena) s posušenim sadjem in jurčki, iz Segovije namočen in prelit biskvit z marcipanom, listnato testo s smetano, pečenim beljakom in mandeljni, sladoled iz citrusov. K okusom Španije so sodila tudi odlična španska vina, ki jih je predstavil novinar in vinski strokovnjak Tomaž Sršen. Okuse Španije v Rožmarinu je v okviru španske predstavitve na EPK podprlo špansko veleposlaništvo. |