Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija
28.02.2012

Laboratorij v garaži, restavracija na strehi


Tradicionalna turška bučina sladica - v modernistični Miklini izvedbi


Hamsi, turška nacionalna riba – kot hrustljava skulptura v kamnu


Karpačo kirnje – okusna umetniška slika Mehmeta Gürse


Mehmet Gürs – kuhar prihodnosti švedsko-finskih korenin iz mesta na dveh kontinetnih


Levo in desno, v treh dolgih vrstah med stanovanjskimi bloki največjega evropskega mesta, so v nizkih garažah, ki jih je nekaj sto, avtomobilske delavnice. Temu primerno je okolje, polno rjaste in zmečkane pločevine, majhnih trgovinic z rezervnimi deli in avtomobilskimi dodatki, oljnih madežev in umazanih delovnih kombinezonov. Le iz ene garaže ne smrdi po nafti. Ker diši po kuhinji. Laboratorijski!

Na drugem koncu mesta, ki ju povezuje edina linija podzemne železnice petnjastmilijonskega mesta, ki se duši v prometu, je čudovit razgled na dva kontinenta in Zlati rog. Na vrhu, pravzaprav na strehi ob hotelskem bazenu, je v 18. nadstropju Marmara Pera hotela restavracija Mikla. V njej kuhajo tisto, kar preizkušajo v ”garaži”. V njej je chef Mehmet Gürs, najboljši kuhar Istanbula.

Rene Redzepi Bosporske ožine

Hamsi je turška nacionalna riba iz Črnega morja, naša girica, ki pa je v Mikli umetniška skulptura. Pečena na maslu in zlepljena s tankim filo testom, zataknjena v utor kamna. Kombinacijo z limonovo penasto majonezo bi grizljal ob turškem vinu iz vzhodne Anatolije, sadnem, svežem, z močno cvetico sauvignona in breskev, ves večer. Če ne bi bila le dva hamsija in če ne bi Turki imeli najvišjega alkoholnega davka (ob najdražjem bencinu) v Evropi.

Na enem koncu garažnega laboratorija, v katerem Mehmet Gürs testira nove okuse in stare sestavine, skupaj s svojim pomočnikom Cihanom Cetinkayo in prehranskim antropologom Tangörjem Tanom, chefom z doktoratom, ki zdaj za Gürsa potuje po Turčiji, raziskuje in odkriva, je moderna kuhinja, na drugem pa obešalnik s surfarskimi oblekami. Carigrad je most med vzhodom in zahodom, Mehmet Gürs (42 let), rojen na Švedskem, očetu Turku in mami Finki, izšolan v ZDA, najbolj znani chef v Istanbulu, kuharski TV zvezdnik, ki gostuje po celem svetu (govori švedsko, francosko, angleško, turško), razen Mikle pa ima v Carigradu še osem družinskih, amerikaniziranih in komercialnih restavracij Numnum, pa je most med tradicijo in sodobnostjo.

Mikla je moderna, velika in polna. Bele mize, črni stoli, luči velemesta okrog in okrog, beli natakarji in v črnem usnju mlada in dinamična Miklina menedžerka Sabiha Apaydin. Visoka kuhinja, ne le zaradi 18. nadstropja, toda jedi niso luksuzne, prej turško preproste in skandinavsko dizajnirane. Chef temu pravi ”nova anatolska kuhinja”. Ker: ”Če rečeš turško, je takoj tudi politično. Zato mi je geografska označba bolj všeč.” Avantgardna? ”Seveda uporabljamo nove tehnike, toda nobene kemije. Hočemo zelo naravno hrano, preprosto in okusno. To je značilnost teh ljudi in zgodovine.” Zato njegov antropolog ne potuje in raziskuje le po Turčiji, temveč tudi po Armeniji, Siriji, Iranu, Iraku, Grčiji, Bolgariji. Kaj pa po Skandinaviji? ”To niso skandinavske jedi! Je pa skandinavski vpliv, v čistosti, preprostosti oblike. Me je pa nova skandinavska kuhinja, priznam, navdahnila.” Rene Redzepi vzhoda? ”V nečem je velika razlika. Turki jejo doma zelo dobro, dosti boljše od Skandinavcev. Zato tudi jaz ne morem biti preveč kreativen, saj tega ne bi sprejeli. In velika razlika je v sestavinah. Tukaj jih imamo na voljo ogromno in res najboljše. Tudi zato je kreativnost drugačna.”

Skandinavska oblika turških okusov

Kirnja kot karpačo. Kot dih tanko meso, pokapljano in potreseno; olivno olje, kalamata olive, koper, drobnjak, limona. Predvsem pa filigranska izvedba s pinceto. Umetniška slika! Le preveč drobnjaka, ki je ribo porinil na drugo mesto.

”Najprej raziskujemo, potem rišemo, se pogovarjamo in načrtujemo logistiko jedi. Šele nato začnemo kuhati.” Tanka rezina govedine, ki diši sušeno. Turška in Miklina različica govejega pršuta. Deset dni marinirano v rdečem vinu, nato posušeno v hladilniku. ”Rad imam preproste jedi s svežimi sestavinami. Najpomembnejše pa je, da poznam tistega, ki jih je pridelal.”

Jagnječji file. Ob vinu iz amfore, polnem in velikem chardonnayu, ki zbudi željo po bolj poglobljenem raziskovanju nam premalo znanih turških vin, Gürsova jed s podpisom. Zgolj tri rezine mezinčeve debeline mesa in za čopičev gib fižolovega pireja ter orehove kreme. Preprosta skandinavska oblika in preprosta turška jed z nežno noto dima in konsistenco še nikoli boljšega jagenjčkovega mesa. Kombinacija orehov, fižola, dima in nežnosti fileja, ki pojasni, zakaj je potrebno ob vsakem grižljaju pri jedi razmišljati in uživati.

Prepoznavni okusi, presenetljive oblike

Marca bo Mikla dobila novo kuhinjo. ”Najsodobnejši high-tec, toda združen s tradicionalnimi tehnikami, s starim žarom, pečenjem v žerjavici in kuhanjem v glini.” Oziroma, ko Gürs načrtuje novo kuhinjo, njegov antropolog na najvišji gori Turčije Araratu išče divja zelišča in raziskuje, kako sveža pripeljati v Istanbul.

”Ker opažam, da se nekateri ustrašijo, zaradi neznanja ali zaradi cene, in zato naročijo le eno jed, pa še to vedno isto, torej ne okušajo in spoznavajo, bom spremenil jedilni list. Imeli bomo le še fiksni meni, s tremi ali štiri hodi. Več bo priprave, dela, toda gost bo imel na koncu več od tega.”

Zadnja jed najbolj navduši, ker najbolj preseneti. Mar ni to kabak tatlisi, ki naju je navdušil prejšnji večer v tradicionalni turški restavraciji v azijskem delu mesta Ciya Sofrasi, ki jo ima slow food šef Carlo Petrini za ”najbolj avtentično” v Istanbulu? Toda v Mikli je bučina sladica vseeno povsem drugačna. Miklina!

Oblika, pravzaprav slika, kuharska tehnika, pravzaprav modernistično kuhanje a la Ferran Adria, in tradicija, pravzaprav njena nadgradnja a la Mehmet Gürs. V kalcijevi kopeli marinira rezine buče 24 ur, nato jih dve uri kuha v sladkorni vodi in nazadnje s posebnim postopkom aerizacije posuši do zunanje hrustljavosti in notranje kremavosti. Čustva dobesedno divjajo, ko veš, da je buča kandirana, a hkrati ne veš, kako mu je uspelo tradicionalnost okusa in teksture tako spremeniti. Vse skupaj še bolj razburkajo prepoznavni okusi halve, pistacije, granatnega jabolka, sezama, melase, kombinirani v sladoledu, kremi, peni, omaki.

”Čeprav,” se Mehmet Gürs nasmehne, ko vrtam vanj z vprašanji o uporabi sodobnih tehnik pri tako sofisticirani tradicionalni jedi, ”vrhunske restavracije prihodnosti ne bodo visoko-tehnološke, pač pa bodo izstopale predvsem z dostopom do vrhunskih sestavin iz svoje regije. Zato že vem, kaj bom delal, ko bo sin odrasel. Z ženo se bova preselila na deželo in postala kmeta!”

INFO

Mikla, hotel Marmara Pera, Mesrutiyet Caddesi 15, Beyoglu, Istanbul, Turčija, telefon +90 212 293 5656, info@miklarestaurant.com; www.miklarestaurant.com
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND