Trendovska kulinarika | 06.12.2011 | Sodobni pripomočki in sodobne kuharske tehnike na tečaju Igorja Jagodica za profesionalne kuharje v mariborskem hotelu Draš |
”Ves čas se moramo izobraževati,” je prepričan chef Slaviša Amidžić, vodja gostinstva v hotelu Draš v Mariboru, ki zato pod okriljem spletne Kulinarike Slovenije – web.kulinarika.si organizira kuharske tečaje za profesionalce. Tokrat je za predavatelja povabil chefa iz Vile Bled Igorja Jagodica (5 Nedelovih sončkov), zmagovalca slovenskega WACS Global Chefs Challenge.
”Tudi goste v naših gostilnah zanima, kaj se dogaja po svetu. Ves čas moramo biti v koraku z najboljšimi in poznati svetovne trende. Pri tem pa ne gre le za nove recepte, temveč vedno bolj tudi za nove pripomočke v kuhinji. Brez njih ni več sodobne restavracijske kuhinje,” je prepričan Igor Jagodic, ki je v hotelu Draš skupaj s Slavišo profesionalnim kuharjem iz SV Slovenije predstavil nekaj nepogrešljivih naprav pri snovanju sodobne kulinarike, kot so roner, isi sifon, thermomix, paco jet … Z njihovo pomočjo so nato skupaj ustvarili trendovski menu:
- brancin - hrustljav kanelon s tatarjem brancina, brancin nadevan z jakobinko, emulzija zelišč ter jogurta,marinirane solatke, opečen kruh, žele iz belega paradižnikovega soka;
- smuč - poširan file jezerskega smuča, raviol nadevan s špinačo in zbrincem, pire peteršiljevega korena, ribja omaka, olje koprca;
- kulen - svinjski trebuh ter svinjski rep - počasi kuhana ter popečena, fumet iz kulna;
- srna in buča - srnin hrbet v hrustljavem kruhovem ovoju, šalotka ter črni orehi kuhani v omaki portovca, bučni pire s panceto, hitri biskvit iz bučnih semen, zelenjava;
- skuta, hruške in čokolada - mousse skute in bele čokolade, ajdovo krhko testo, espuma bele čokolade, žele iz hrušk pečenih v karamelu, karamelni sladoled, zemlja.
Znan je že tudi januarski tečaj, na katerem bo Slaviša Amidžič kuhal skupaj z Gregorjem Vračkom (gostilna Denk, 5 Nedelovih sončkov). Tema je provokativna: Ali smo v enem dnevu sposobni pripraviti hrano nivoja Michelinove zvezdice? Tečaj bo 30. januarja v hotelu Draš pod Pohorjem, začetek ob 8. uri. Prijave 064 133 789. Cena tečaja 220 €.
|
| |