Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov
12.05.2011

Zlati kapital, maj 2011: gostilna Na gradu, Ljubljana in kuhar Damjan Fink


Goveji jezik z gostilne Na gradu (foto: Marko Feist)


Damjan Fink (foto: Marko Feist)


RESTAVRACIJA Gostilna Na gradu na ljubljanskem Grajskem griču ima oranžno oblazinjene stole, stekleno prekrite mize in kuhinjo, ki je manjša od vaše doma. Pa vseeno trenutno ni bolj slovenske gostilne od te na Ljubljanskem gradu! Zanjo je ljubljanski župan Zoran Jankovič “prisilil” v grajski stan najbolj znanega ljubljanskega gostinca (restavracija As) Svetozarja Raspopovića – Popeta, ki je za idejo navdušil najboljšo slovensko kuharico Ano Roš in njenega moža Valterja Kramarja (Hiša Franko), ta dva pa sta s seboj na grad pripeljala še chefa Damjana Finka.

CHEF Damjan Fink, 28, Novomeščan, je imel lani na Božci nad Kobaridom, 1.700 metrov visoko, pet krav. Zdaj ima 400 kilogramov sira, ki je doma v Novem mestu ravno prav dozorel, ko so iz zemlje pogledali prvi spomladanski zeleni šparglji. Damjan je izvršni chef gostilne Na gradu, kamor je prišel po večmesečnem izpopolnjevanju v hiši Franko, pred tem pa je kuhal v Šmarjeških in Dolenjskih Toplicah ter na gradu Otočec. Je tudi direktor novomeškega zavoda Okus, ki oživlja regijsko kuhinjo Dolenjske in Bele krajine, in soavtor knjige mladih kuharjev Igra okusov, ki je izšla tudi v nemščini.

RECEPT Goveji jezik z zelenimi šparglji, staranim planinskim sirom in svežimi zelišči je tipična jed gostilne Na gradu, rezultat sodelovanja Ane Roš in Damjana Finka. To ni nova slovenska kuhinja. To je stara slovenska kuhinja v novih časih. Tradicionalni in regionalni slovenski recepti s sestavinami, ki se ne ponašajo z visoko ceno, temveč z znanim poreklom in veliko kakovostjo. Pripravljeni so z znanjem vrhunskih kuharjev in potrpežljivostjo domačih kuharic. Recept je tukaj.

SLOVENSKE JEDI je pojem, ki je v slovenskih gostilnah največkrat uporabljen in najmanjkrat uresničen. Zato, ker vsi brskajo po receptih preteklosti, namesto da bi uporabljali sestavine sedanjosti. Ne gre za vprašanje, katere so slovenske jedi, temveč kaj so slovenske sestavine! Teh pa ni v trgovskih centrih in v tovornjakih, ki vozijo po italijanskih avtocestah. Pravljico, da mora kuhar zjutraj najprej na tržnico, so Na gradu spremenili v resničnost. Zato so telečja jetrca le od četrtka do nedelje, saj slovenski mesarji teleta koljejo ob torkih. “Lahko bi imeli italijanska, a nočemo,” pojasni Fink. In zaradi tega jih imajo Ljubljančani še raje. Zato, ker se jih ne da vedno dobiti!

Juha, kokošja, pa je vsak dan. Toda le iz šentjernejskih kokoši, ki so sicer po šest evrov, čeprav dobiš tudi takšne, ki niso imele sreče, da bi tekale po domačem dvorišču, a zato stanejo le 2,5 evra. Koliko gostov bi opazilo razliko? Vprašanje je hipotetično, ker se ne more preveriti. Razliko opazi že kuhar, ko da kokoš v vodo.

Čeprav kdaj naredijo tudi izjemo. Pri bakalarju, na primer. Najbrž tudi zato, ker je bilo vmes nekaj sreče, da je prišel mladi kuhar iz primorja, ki ga je začel pripravljati. Damjan Fink: “Nobene smetane in krompirja, zgolj bakalar!” Torej res iz polenovke, ki pa pozna le zimsko in pomladno sezono. Zdaj graščaki, ki sicer hočejo, da z gradu vsak teden diši drugače, razmišljajo, da bi vsaj bakalar gostom pustili vse leto. “Če pa ga hočejo…”

POLNA GOSTILNA je logičen rezultat grajske ”politike”, ki se drži zapovedi ideologa Svetozarja Raspopovića – Popeta, da se mora gost ”dobro najesti za največ 20 evrov”. Za ta denar dobi na Gradu po novem kar degustacijski meni, v katerem so: rezine rženega kruha s kandiranim paradižnikom in planinsko skuto, močna kokošja juha z vlivanci in jušno zelenjavo, idr'ski žlikrofi z "jančkovo bakalco", jelenov golaž s koruzno polento in kobariški štruklji.

Če komu še ni dovolj, šef malo zamiži in dovoli dvigniti na 30: domač šalam na nož in domača ocvirkovca, goveji jezik s šparglji, staranim planinskim sirom in šopom svežih zelišč, lečina juha s topinamburjem, bučni njokci v žajblju z dimljeno skuto, pečeno stegno belokranjskega jagenjčka s pirejem gomoljčne zelene in kuhano zelenjavo, hišna jabolčna marmelada s pehtranom, praženimi lešniki, jagodnim sorbetom in bezgovo meringo.

NAJVEČJA KULINARIČNA ZMAGA LETA 2010 ni v pol leta premagala le tradicije novih slovenskih gostiln, temveč tudi skepso starih slovenskih gostov. Češ, na začetku je dobro, potem pa se pokvari… Na gradu ima v notranjosti sicer prostora le za največ 50 gostov, toda že sije pomlad in pod arkadami Ljubljanskega gradu je omejitev do največje slovenske gostilne zgolj v velikosti grajske kuhinje Damjana Finka. Ana Roš in Valter Kramar bosta s toplejšimi dnevi spet več v svojem Starem selu in manj na poti v Ljubljano, Pope, ki mu je Grad dal novi zagon, želi povrniti staro slavo Asu, tako da za gostilno Na gradu prihaja najbolj pomembno obdobje. Ponavljati dokazano!

Damjan Fink se tega zaveda: ”Zdaj vemo, kaj imajo naši gostje radi. Vemo, kaj jejo domači, kaj tuji, kaj Ljubljančani, kaj okoličani, kaj turisti, kaj poslovneži... Zdaj ko to vemo, pa moramo to tudi tako delati. V tem je naš novi izziv!”

To, torej, ni več izziv (le) za (tri) velike, temveč tudi za (veliko) “majhnih”. Čeprav Ana Roš vsaki jedi doda svoje znanje in stil – “Saj drugače me pa ne bi potrebovali…” – je Damjan Fink tisti, ki je zadolžen za ponavljanje. Toda, čeprav Damjan Fink s svojo strastjo skrbi, da imajo preproste jedi dovršen okus, so njegovi pomočniki tisti, ki v (pre)majhni kuhinji skrbijo za nasmehe gostov. Čeprav je eden obetal, se v preprostih jedeh ni našel. Je pa drugi, čeprav je dopoldan poštar, postal zvečer uspešen kuhar. Tretji v elitni restavraciji kuha en šiht, v preprosti gostilni pa drugega. In kuharica, ki je bila dolga leta pri Asu, potem pa si je zaželela še drugam, je, ko je to skusila, zdaj na Gradu dopoldanska. To je takrat, ko zadiši po čebuli. Saj se je našel že kdo, ki je zaradi tega vihal nos, potem pa si je naročil golaž... Ni se z razgleda na Ljubljano enostavno oglaševati kot domača slovenska gostilna, saj potem mora tako tudi biti. Torej, matevž ne sme na mizo brez česna, ker pa so gostje mestni in gredo potem na sestanek, tega česna ne smejo zaznati. Damjan Fink: ”Mi tukaj res kuhamo! To ni gotova hrana. Pri nas je korenje iz zemlje, ne iz vrečke.”

GRAJSKA GOSTILNA, ki ima pod seboj prestolnico, je v velikem slogu že začela. Otvoritev (lani septembra) je bila največja, saj je napolnila celotno ploščad Ljubljanskega gradu. Kljub dežju so imeli kuharji pred stojnicami z giricami, volom, bogračem, pehtranovo potico in kranjsko klobaso s praženim krompirjem in limonovo majonezo dolge vrste lačnih in radovednih, ki so prišli nazdravit dolgo napovedovanemu kulinaričnemu projektu slovenske prestolnice z zvenečimi botri. Od ljubljanskega župana do predsednika države… Ana Roš in Valter Kramar sta šla pred otvoritvijo na avdienco in predsednik ju je vprašal: “Bosta zmogla?” Decembra lani je po kosilu z županom Jankovičem odšel z gradu sit in s pritrdilnim odgovorom. Sicer pa piše(m) v slovenskem gastronomskem vodiču Izbor Nedelovih gostiln 2011: “Prestolnica z gradom, toda praznim dvoriščem? Grad z graščakom, toda brez podanikov? Grajski hrib z žičnico, toda na vrhu brez kranjske klobase? Nič čudnega, da je župan poklical najbolj znanega ljubljanskega gostilničarja, ta pa najboljšo slovensko kuharico. In Ljubljana je dobila, kar mora ob razgledu nad mestom imeti vsaka evropska metropola – gostoljubno nacionalno gostilno za domače in tuje goste. Gostilna Na gradu je hit od prvega dne!”

Hit je zato, ker se je zgodil pravi trenutek na pravem mestu. Ljubljanski graščaki so ponudili preproste jedi, toda vrhunsko skuhane in za primerno ceno.

In kaj bo na Bašci letos? Damjan Fink: ”Ob kravah še petnajst prašičev!”
Torej jih bo skupaj 19, s tistimi štirimi, ki jih ima na Nebesih Anin oče... Zato je Na gradu pristna slovenska domača gostilna!

Recept: goveji jezik s šparglji, staranim planinskim sirom in svežimi zeliščiZ jedilnega lista, ki ga (še) ni:Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Gremo v spletno gostilno 9. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND