Pismo bralca: "Gospod Mencinger, halo??? Vina pet od šestih točk, kar je nedvomno korektna ocena glede na Pucherja, Taubenkobel, pokojni Coburg ali Taverno pri Udinah. Toda - glede na tekmece v SLO merilu... Ker domnevam, da sva v poznavanju absolutnih evropskih referenc dokaj blizu, vas tule javno izzovem, kakšni logiki sledi umestitev Danilove vinske karte na dodeljeno mesto? Precej odločno si upam trditi, da je edina vinska karta v SLO, ki po širini res prekaša njihovo, tista v Cubu (z vašo enako oceno). Po SLO vertikalah ji je enakovreden Rakar. In konec. Franko pa šest??? Scabar, Marcellino imata boljši vinski karti - po kakšnem kriteriju? Slaba strežba (le štiri od šest). Vsekakor, v primerjavi s kakim Tailleventom v Parizu. A na Slovenskem, roko na srce, so boljši le Lojze, Franko in JB, ki s številčnejšim osebjem poskrbijo za hitrejše reakcije na namig zahtevnega gosta. Po vaši oceni zaostaja za strežbo na smučišču Rogla. Realno? S končno oceno se torej zlahka strinjam, z obema podocenama pa prav gotovo ne. Po kar nekaj obiskih (pa seveda ne le tu). Ker ne prebavljam navijaštva, ne pozitivnega, ne negativnega." Pa imam… A vseeno: hvala! Ker sem se naučil vsaj dveh stvari. Ne podcenjuj bralcev! In ne precenjuj interneta! Čeprav se nima smisla izmotavati, pa vseeno nekaj v bran. Gre, namreč, za dve inačici, ki nista (povsem) kompatibilni. Ocenjevanje za spletno gostilno je nastalo na osnovi ocenjevanja za drugi časopis. Zato so ocene od 1 do 6, zato je ocen več (hrana, vina, postrežba, ambient…, cena/kakovost) in zato vse skupaj daje še dodatno oceno do 100. Slednja tako ponuja primerljivost med vsemi objavljenimi gostilnami. Potem pa je prišel drug časopis (Nedelo) in Rad Dobrojem je moral prevzeti njegovo ocenjevanje s petimi sončki, kjer je ocena le ena, zato pa jo razen hrane sestavljajo še drugi elementi (vina, postrežba, ambient…, cena/kakovost). Enačaja med oceno v časopisu in v spletni gostilni s tem ni več. Vem, da se s tem nisem ubranil… Zato se bo problema potrebno resno polotiti. Prednost, da je v spletni gostilni kar dvesto ocenjenih gostiln, bo pri tem sicer pomanjkljivost, toda spoznanje, da me bralci pozorno spremljate, mi bo dalo moč. |