Niti lanski sneg ni več to, kar je včasih bil... Nič, namreč. Saj sicer Tomaž Bolka iz gostilne Krištof ne bi prišel na misel za svoj novi krožnik za Arvajevo kranjsko klobaso na lanskem snegu, ko je Nedelova preizkuševalca popeljal po smučiščih Krvavca. To sem zapisal takrat: "Zaplete pa se na krožniku. Če ljudje radi jedo pasulj na smučanju, zakaj jim ga vzeti? Toda iz tega pasulja - še bolj pa iz kranjske, kolin, ričeta, tudi hamburgerja in seveda sladic - je potrebno ustvariti jed! Ki ima svoj poseben krožnik, poseben recept, poseben obraz, poseben okus, posebno ime. Prepoznavnost, skratka." "To mi je dalo misliti," je priznal Tomaž in dal nalogo oblikovalcu Toniju Kanciliji. Nastala sta papirna in zaobljena krožnika, bel in črn, na prvem kranjska klobasa, na drugem krvavica. Zmagala sta na tekmovanju eat&drink design v okviru ljubljanskega Meseca oblikovanja, v konkurenci 12 gostinsko-oblikovalskih parov. Sodelovali so: Angel (oblikovalec Iztok Dimc), Bangkok street (Mika Cimolini), Calypso (Nataša Gregorič), Cubo (Žare Kerin), Krištof (Toni Kancilja), Imperio Mexicano (Vidmar - Boehm), Hiša slaščic Zvezda (MEM couture), Majerija (Nina Hercog & Mateja Martini), slaščičarna Grad (Gojko Zrimšek), Špajza (Leonora Jakovljević & Mateja Medvedič), Yildiz Han (Robert Drev & Metod Črešnar), VIVO (Andreja Aljančič Povirk). Posebnost krožnika s kranjsko klobaso je pravzaprav špila, saj je hkrati tudi - pribor. V domačem hrustljavem kruhu sta gorčica in grozdni mošt. Krvavica je v družbi potočnih rakov in pikantnega korenja. Zelišči sta koper in drobnjak, v kruhu pa še timijan. "Ekološki krožnik s špilo predstavlja združitev dveh krožnic (krožnik in pribor), združitev tradicionalnih okusov in sodobnih-modernih oblik. Združitev je rojstvo, začetek vsega. Krožnik Krištofovih okusov za ljubitelje tradicionalnega, poznavalce vrhunskega in prijatelje sodobnega - modernega." P.s. Kako se kuha kranjska? Če je prava, ne tako kot ste mislili doslej; da mora deset minut vreti. Dajte jo v mrzlo vodo in nato na krožnik takoj ko zavre. Počakajte nekaj minut, da se sokovi umirijo in da se ne popečete. Foto: gostilna Krištof |