Z obiska v hrvaški Istri je ostalo še nekaj zanimivih podatkov v beležki... Čeprav je bila fritaja z divjimi šparglji povsem solidna in sveža, smo prestrašeni visokih cen iz poliglotskega plastičnega jedilnega lista pobegnili raje v osrčje Istre. V Oprtalju nas je že čakal Massimo. Vse, kar nas je rogovilastega in čekanastega gledalo s sten, bi Gardino Stelio lahko postreljal tudi z domačega okna, a je vseeno šel na sprehod kak kilometer od hiše. Tako je lahko vmes nabral še tartufe, divja zelišča, gobe, šparuge Od suhega je bila bela slanina, pa debeli pršut, tanke salame, kisle paprike, sočne oljke. Še dobro, da frizante še ni v drugo vrel in da smo razvajeni s Kozloviči, De Grassiji, Matoševiči… le namakali kljune v domači oprtaljski teran. Tako smo bili pijani le od hrane. Pa kdo bi se držal nazaj ob mineštri, na katero nam je Massimo zaukazal politi še zvrhano mero domačega oljčnega olja?! In četudi je bila skleda s fuži in že letošnjimi črnimi tartufi tako velika, vseeno nismo smeli pustiti pomiti. Na koncu pa nas je dotolkel še s pecivom. Mar o njem ne pove vse, da je bilo boljše tudi od divjih špargljev, 17-kilogramskega pršuta, prav nič skopuške mere nahoblanih tartufov? Kdo ve, kako bi se vrnili v Buje, če nam ne bi Massimo želodcev umiril s tako grenko in tako močno grapo divjega koromača, da smo tudi medvede preglasili, ko smo delali: "Brrr…" Gardina, cene: mineštra za tri 75 kun, fuži s tartufi za tri 80 kun! Mondo, cene: omleta s šparglji 40 kun Kmečki turizem Gardina, Čabrnica 43, Oprtalj +385 52 644 147; +385 91 731 6996 lastnik: Santina Gardina www.gardina.hr Mondo, Barbacan 1, Motovun zaprto v torek, 12-15.30, 18-22 +385 52 681 791 |