Pozdravljeni, Bil sem vesel, ko sem v vaši zadnji NeDelovi recenziji (restavracija Separe) prebral, da ste bili navdušeni nad sladicami. Moje izkušnje namreč kažejo, da je kakovost sladic v večini restavracij (v Sloveniji in tujini) nižja, kot je kakovost njihove hrane. Zato je lepo, da ekipa v mladi restavraciji posveča pozornost tudi temu delu svoje ponudbe, gostje (in recenzenti) pa to opazijo in cenijo. Zbodel pa me je komentar, povezan s tem. Pišete namreč, da se "za sladicami v Separeju žvižga. Nič čudnega, da je Cubo ustvaril našo najlepšo knjigo sladic...". Iz napisanega sledi sklep, da so tisti, ki so ustvarili sladice v restavraciji Separe, to naredili tudi v restavraciji Cubo, kar je tudi vzrok, da je Cubo naredil tako lepo knjigo. To pa ne drži. Avtor knjige (ki ni dobila le najvišjega priznanja za dizajn na Creativity Awards v New Yorku, ampak tudi nagrado Gourmand Cookbooks za najboljšo knjigo sladic na svetu leta 2008) sem jaz. Ekipa, ki je odšla iz restavracije CUBO in zdaj vodi restavracijo Separe, ni sodelovala niti pri pisanju knjige niti pri prenosu receptov iz nje v jedilnik restavracije CUBO. S spoštovanjem, Matevž Kmet Spoštovani gospod Matevž Kmet! Najprej iskrene čestitke za vašo knjigo Cubovih sladic! Svetovna je! To je še toliko bolj pomembno, ker naše gostilne še niso svetovne. Toda, če v (ob) eni od njih nastane takšna knjiga, smo na dobri poti. Seveda pa nisem v oceni Separeja napisal tega, kar ste prebrali... Oziroma, mislil sem ravno obratno. Ne, da so separejevci naredili Cubovo knjigo, temveč da so prej delali v Cubu, torej so se tam veliko dobrega in sladkega naučili! Skratka, Cubo (in vašo knjigo) sem pohvalil. Ter s tem pravzaprav najavil, da vas morava kmalu obiskati. Pozdravljeni, Hvala za čestitke. Tudi pri knjigi je lepo, da stvar, ki jo delaš s srcem in iz veselja, opazijo tudi drugi. Trudimo se, da bomo vsaj približno tako dobri v novi knjigi, ki je ravnokar začela nastajati in naj bi izšla pozno jeseni. Glede separejevcev pa se strinjam, da so v CUBO videli, da so tudi sladice pomembne in veseli me, da so to prenesli tudi v svojo restavracijo. Če sodim po polenti z mariniranimi pomarančami, ki jo je za CUBO pripravil Edo (zdaj šef kuhinje v Separe), jaz pa sem jo dopolnil z marcipanovim sladoledom in mandljevimi piškoti s cimetom, se lahko nadejamo še česa slastnega in zanimivega. Razlog, da sem se oglasil je bila le morda malce nerodna formulacija v recenziji, ki lahko bralca ob tem, da se Separe tudi sicer profilira kot "CUBO 2", zavede. Veliko uspeha in užitkov še naprej ob ocenjevanju. Rubriko vsak teden z užitkom preberem in je poglavitni razlog, da sem naročen na NeDelo. Lep pozdrav, Matevž Pozdravljeni, hvala tudi vam! Tudi taksni pogovori pomagajo, da vedno raje+dobro jemo! uroš |