Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Gremo v spletno gostilno 9. del
26.08.2005

O gostilni, ki je ni, morda pa nekoč bokaviarjevo maslo


gazpacho sorbet
Radi bi odprli gostilno, hkrati pa ne vemo, ali gostilne jutri sploh še bodo... Vsaj takšne, kot so danes... Kajti, bomo jutri sploh še jedli to, kar jemo danes? Bo jutri sploh še kaj, kot je danes?

Ko ugriznem v temno rdeč paradižnik, vem, kje je gor zrasel. V laboratoriju! Kdo drugi pa bi ga tako lepo obarval v tem mrzlem, deževnem, nesončnem poletju? Ko zarežem v jagenjčkov kotlet, vidim Dolly in njen žalostni pogled: "Mojega bratca ješ!" Ko zjutraj namesto breskev, borovnic in jagod, prelitih z jogurtom in potresenih z lanenimi semeni ter orehi, pogoltnem vitaminsko tabletko naravnih esencialnih maščobnih kislin epa in dha ter še eno z dvanajstimi mineralnimi snovmi in mikroelementi ter trinajstimi vitamini,  in odhitim na prvo kavo, se vprašam: "Kdaj bodo pa zrezki v tabletah?"

Nič čudnega, torej, da smo še pred pravo gostilno odprli - spletno gostilno. Klik: www.rad-dobrojem.si. Ki pa, seveda, ni nadomestek ali klon prave gostilne. Je le spletno mesto, na katerem se začenja obisk prave gostilne! Toda, pozor! Vstop je samo za dobrojedce!

Kuharska šola. Na otvoritvi spletne gostilne Rad Dobrojem je Dani ves čas spraševal. "Kako sta pa to naredila?" Dokler ga ni imel Aleš dovolj: "Ne sprašuj, temveč jej! Doma si pa potem poglej recepte v spletni gostilni."

A Dani je bil vztrajen. "V kaviarjevem maslu je še neko zelišče, kajne. In zakaj je kaviar tako rdeč?"

Že dolgo nisem doživel tako radovednega jedca. Pri creme brulee s paradižnikom je bil že kar poznavalec. "To pa se je delalo v vodni kopeli, kajne. V pečici?"

Pri raguju iz potočnih rakov je že nakupoval: "Pri nas sta dobila potočne rake? Kje? Sveže ali zamrznjene?"

Pri panna cotti, ki se je kuhala s citronko, in tiramisuju, ki je bil v obliki majhne terine, pa je mladenič, lastnik uspešnega računalniškega podjetja, pojasnil svojo radovednost: "Tudi jaz bi rad znal vse to skuhati! Kje se lahko tega naučim?"

In tako je Rožmarin dobil še eno funkcijo. Ne bo le gostilna, temveč tudi šola! Čeprav so zrezki že v tabletah, čeprav je vse na internetu, čeprav creme brulee ni več sladek, temveč slan..., bomo vedno radi (in) dobro jedli! Doma in v gostilni!

Strjenka
Nini je med prevajanjem novega jedilnika stare restavracije zmanjkala beseda. Kako se reče po nemško jogurtovi strjenki? Odprl sem usta, da odgovorim, a jih nisem več zaprl. Namesto odgovora sem se spomnil Frankove limonine strjenke v Ilijevi družbi, Veronikine jogurtove strnjenke na Pohorju, Martine božične strnjenke... Kako pa temu rečejo Nemci? Pa Angleži? Francozi ali Italijani? Mi pa imamo kar dva izraza, strjenka in strnjenka... V kulinariki smo velikokrat siromašni in capljamo, toda tisti, ki se je spomnil te besede, bi moral dobiti odlikovanje... Drugi se mučijo s kremami, narastki, bombami, celo curdi, šarlotami, sufleji, mi pa z eno besedo, ki vse pove, opišemo prisotnost želatine v kremastem desertu. Ah, se oproščam, v kremastem poobedku!

Molekularna gastronomija
Koliko poskusov je bilo potrebnih, da je Careme, ki je iz kuhanja naredil umetnost in znanost hkrati ter ustvaril grande cuisine, zvrnil svojo charlotte a la russe? Kolikokrat je bila jed nitasta, pa žilava in gumasta, kolikokrat se je razlila, upadla, sesedla? Kako je ugotovil, da želatina želira pri 20 stopinjah? In, kako je vedel, koliko lističev ali prahu mora uporabiti, če pa tega v 18. stoletju še ni bilo, da si je moral pomagati z zdrizom iz živalskega kolagena? Koliko, skratka, telečjih tac je porabil, da je ustvaril šarloto?

Kuharji so bili že od nekdaj kemiki! Logično, da so danes še toliko bolj. Dva najbolj znana med njimi počneta to tako, da se Ferran Adria za pol leta zapre v svoj laboratorij, Heston Blumenthal pa si pomaga z angleškim kemikom Petrom Burhamom. Učeno se temu reče molekularna gastronomija, pomeni pa to, da znanstvenika Francoz Herve This in Američan Harold McGee raziskujeta biokemijske in fizikalne procese, ki nastajajo pri pripravi hrane, tako da enostavno - kuhata. S pomočjo epruvet, mikroskopov, preciznih tehtnic, filtrirnih aparatov.

Nastajajo na ta način zrezki v tabletah? Ne! Molekularni gastronomi znanstveno preverjajo to, kar so kuharji v zgodovini ugotovili po občutku in s pomočjo kuharskih poskusov. Na osnovi tega pa potem nastajajo tudi novi recepti, kot pri Blumenthalu in Adrii.

Primer majoneze
Dve jajci, malo limoninega soka in gorčica. Iz tega nastane tekočina, ki vsebuje velik del vode, saj je v rumenjaku pol vode. Kako bo zdaj z vlivanjem olja v jajčno tekočino nastala majoneza, če pa se voda in olje sovražita? Pomaga jajčni rumenjak, v katerem so molekule lecitina, ki so sestavljene iz dveh delov, eden ljubi vodo, drugi pa maščobo. In tako sovražnika postaneta - majoneza.

Doslej so kuharji za četrt litra majoneze potrebovali 2 jajci. Molekularni fizik This pa je ugotovil, da je to dosti preveč potratno. V časih povišanega holesterola še toliko bolj. V enem rumenjaku je namreč toliko lecitina, da bi lahko povezal 20 litrov majoneze! Če bi imel v sebi dovolj vode... Torej je vodo potrebno dodati! In tako je This sestavil novi recept za majonezo:

1 - 3 kapljice rumenjaka, 1 čajna žlička gorčice, ščepec soli, pol ščepca popra. To dobro premešajte. Nato med mešanjem dodajte 250 ml rastlinskega olja, najprej po kapljicah, nato s tankim curkom. Čim bolj močno mešate, tem manjše bodo oljne kapljice in tem bolj trda bo majoneza.

Okus tudi brez maščob
Kako pa vse to znanje koristi v praksi? V pomoč ni le industriji, ki lahko dela cenejšo majonezo, temveč tudi vrhunskim kuharjem, ki, na primer, morajo v svojih receptih vse bolj upoštevati željo po vitki liniji svojih gostov. Kako nadomestiti maslo v omakah? Kako, nasploh, narediti okusno omako brez maščob? Kako živalske maščobe nadomestiti z rastlinskimi? Kako okusno kuhati brez olj, maščob, bele moke, sladkorja, ogljikovih hidratov? Na ta način namesto mesnih osnov nastajajo rastlinske osnove, v omakah so zelenjavni sokovi in juhe s posneto maščobo, povezane so, na primer, z rožičevo moko, ki ima 0 kalorij, namesto smetane uporabljajo mleko z le 0,3 odstotki maščob... Za kemijske procese skrbijo spoznanja molekularnih gastronomov, za okus pa kreativna uporaba zelišč in začimb.

Ni dovolj, torej, da so dandanašnji kuharji le umetniki. Še bolj morajo biti znanstveniki. Zato brez sodobno opremljene kuhinje ne gre. To dobro ve tudi Rožmarin. Ker se ne moremo odločiti, kakšen bo štedilnik in kako bo stal, imamo že več mesecev zamude. Upam, da nas zrezek v tableti ne bo prehitel.
Z jedilnega lista, ki ga (še) ni:

Svinjski file z omako v grappi namočenih rozin in pinjol s kremasto polento
Zaljubili se boste v omako iz rozin, toda le, če boste uporabili res svetle in temne.
Creme brulee s paradižniki in praženim česnom
Slana izpeljanka najbolj znane francoske sladice.


Preberite tudi:

Kuhamo z najboljšimi

3 chefi na pikniku

Kreativni chefi med Barcelono in Divjo obalo

Ideje in dizajn na žlici

Tomaž Kavčič v Lidlovi kuhinji

Batelina, pet let pozneje

SladoLent eBook

Peneče-divji večer v Pavusu

Večerja štirih rok v Rodiku

Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Potica, dve v eni

JB Restavracija

Maxim

Mojca Polak in študenti VSGT Maribor

Žibrat iz Habakuka v City

Zmagovalec k Ani in Kseniji

Tako je bilo - Teden restavracij 2013

Teden restavracij: kdaj spet?!

65 restavracij, 120 menijev, 13 evrov

3. SladoLent: več kot 10 tisoč dobrojedcev!

3. SladoLent: enaki jedi, različne ideje

3. SladoLent: pizza, krompir, pišče

3. SladoLent: Skaručna, Krištof, Mak

3. SladoLent: največja slovenska gostilna

Kavčič, Čarman, Tomič in 3 blejski chefi

3. SladoLent: Grega Vračko, Jure Tomič, Boštjan Rakar

3. SladoLent: Gregor Vračko, Nataša in Matej Tomažič, Borut Jovan

3. SladoLent: David Vračko, dijaki, Robi Žibrat

3. SladoLent: Kuhar, Bratovž, Žibrat

3. SladoLent: Repovž, Trapez, študenti

JB, nova kolekcija z nove njive

Trije chefi v Promenadi

Kopuni brez meja

Smučanje z okusom

Naj, naj, naj Kulinarično leto 2012

Teden restavracij: vidimo se 2013

Le še ta vikend

Množičen in uspešen start!

Jesenski Teden restavracij, 17. - 25. 11.

Oblikovalska okuševalnica gostilni Rajh

Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič

Jagodic - Štefelin - Volčič

Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890

Roland Trettl, restavracija Ikarus v Hangarju-7, Salzburg, Avstrija

Damian Partido Ruiz in Samuel Cruz Arjona, Španija

Antonino Maresca, restavracija Il Mosaico, Ischia, Italija

Mehmet Gürs, restavracija Mikla, Carigrad, Turčija

Uroš Štefelin, 1906, Bled

Elena Arzak, San Sebastian, Španija

Trendovska kulinarika

Johannes King

Wolfgang Puck

Alain Ducasse

Dieter Mueller

Na gradu preprostih jedi in dovršenih okusov

Kaj pa, če bi tokrat drugače?

Novo v novi slovenski kuhinji

Massimiliano Alajmo izziva vodo

Štajerska vrhunskost sredi dunajskega Mestnega parka

Spam je odpravljen

Ukinjanje ocenjevalcev

Slabe izkušnje

Knjiga in internet

Prvič, drugič in le še tretjič

Kaj pa moka?

Ambient in hrana

Pokvarjen vtis

Korektnost

Na recept

O izboru vin

O fotografiranju

O Čubru in ocenah

Otočec, Andrejevi, Koštomaj

Debeluh, Identita Golose, Milenium

Pri Debeluhu

Brioni, Mahorčič, Scabar

Lepo prosim za pomoč!

Higiena v kuhinji

Bralec o Livadi

Halo???

Hrana in dizajn

Leto dni

Olivno ali oljčno? 2

Olivno ali oljčno?

Odmevi 2

Odmevi

Slovar tujk

Las v juhi

Kdo je mesar? 2. del

Kdo je mesar?

Stare užance, drugič

NYT se je zmotil

Najlepša in najboljša knjiga sladic

Tudi tuja vina v Kaiserju

Fazane streljajo jeseni

Sončki

Malvazija

Bio kulinarika

Smučarska

Carnaroli in Bialetti

Mrzli krožniki

Dunajc in pommes

Sončki na Krvavcu in Rogli

Razočaranje na Mokrinah

Kupovanje megle...

Dvojna ocena

Anže ocenjuje

Odslej le: oljčno olje!

Navajen na stil

Kam za Martina?

Spet na pravi - ocenjevalski in časopisni strani!

Spet na pravi strani mize

Nič več ne bo tako - konec

Kuhar kot filmska zvezda 79. del

Glasbeni svetovalec za vino 78. del

O čakanju ter hitri in počasni hrani 77. del

O prijateljih in gostih 76. del

Kako naredijo vse to? 75. del

Rdeči bik in 40 kuharjev 74. del

Nedolgočasna oranžna štajerska intuicija 73. del

Paradoksi: francoski, štajerski, istrski 72. del

Domače nekoč in danes, tu in tam 71.del

Od 1:1 do vina na kozarec 70. del

Osem jedilnih listov ene gostilne 65. del

Dim cigare v kozarcu za vlaganje 69. del

Zgodba o grahovih raviolih 68. del

Tujci prihajajo. Pogrnimo! 67. del

Joj, je bilo dobro! 66. del

Življenje obrnjeno na glavo 64. del

Je ali ni odprto? 63. del

Ona in on na oni strani 62. del

Kreativno in prazno, tradicionalno in polno 61. del

Po zajtrku se dan (in gostilna) pozna 60. del

Nismo samo mi dobrojedci! 59. del

Gostilna je tudi tržnica 58. del

Kje radi in dobro jeste? 57. del

Preprosto se daleč pride 56. del

Ko navalijo turisti 55. del

Dizajn: urbano in ubrano 54. del

Dober kuhar ali dober natakar? 53. del

Tanek jedilni in debel vinski 52. del

Kaj napolni naše gostilne? 51. del

Najmanjše porcije v mestu? 50. del

Dvajset kuharjev in tisoč gostiln 49. del

O kosmatem pujsu in umazani redkvici 48. del

Išče se hrabri kuhar 47. del

Kakšna kapa za kozarce? 46. del

Bica je kava in gostilna 45. del

Nova kuhinja iz nove kuhinje 44. del

Le še Kitajska manjka 43. del

Biti mora nekaj posebnega! 42. del

Bistro, pardon, klub, v knjigarni 41. del

Bistro ali računalniški štedilniki? 40. del

Ni redne brez posebne ponudbe 39. del

Prireditveni center in gostilna 38. del

Za ase, po okusu in denarnici 37. del

Zakaj mesarji niso za? 36. del

Kar ne veš, lahko tudi boli 35. del

Si lahko privoščimo drugačnost? 34. del

Tudi kuharji spijo, mar ne! 33. del

Tako slabo ali tako dobro? 32. del

Pri svetem Petru čez mejo 31. del

Evropa, tu in tam, je nova, 30. del

Gostilniška resolucija 2006 II., 29. del

Gostilniška resolucija 2006 I. 28 del

Kdor dobro da, dobro dobi 27. del

Eksperiment in potešitev 26. del

V šoli pri Modri goski 25 del

Dve obličji ene gostilne 24. del

Zakaj je doma vedno drugače? 23. del

Joj, kako je preprosto dobro! 22. del

Kruh, vino in mehurčki 21. del

Pire, ne pa mišelinke! 20. del

Brez zgodbe ni okusa 19. del

Gostilna ali domači štedilnik? 18. del

Lomo, chorizo in ancho 17. del

Poceni, hitro, dobro, bistro 16. del

Pet ur za čebulno juho 15. del

Kosilo za 170 evrov 14. del

A la bourguignon 13. del

Gostilničar naj bo! 12. del

Picerija ali... 11. del

150 in 10 kvadratov kuhinje 10. del

Kuhar na posodo 8. del

Mi daš recept? 7. del

Novi kuharji, nova agregatna stanja 6. del

Marketing na krožniku 5. del

Od rosemary do Ikleel-al-Jabal 4. del

Zakaj ni več mlečnih restavracij? 3. del

Sredozemlje na celini 2. del

Gostilna zaradi članka 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND