Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Pečena jesenska zelenjava
[ -vegetarijansko- ]
Jesenska zelenjava iz pečice z gorgonzolo
22.11.2011
Jesenska zelenjava iz pečice z gorgonzolo
Kategorija hrane:  zelenjavne jedi
Za (št. ljudi, kosov):  4 osebe
Hran. vrednost:  470 kcal/osebo
Zahtevnost:  enostavno
Čas priprave:  1 ura 10 minut


Sestavine

200 g brstičnega ohrovta, 250 g pastinaka ali gomoljne zelene, 250 g korenja, 2 koromača, 400 g topinamburja, 2 vejici rožmarina, 4 vejice timijana, 5 strokov česna, 1 suhi strok čilija, sol, sveže mleti poper, 100 ml belega vina, 100 ml instant zelenjavne juhe, 6 žlic oljčnega olja, 1 žlička medu, 250 g gorgonzole

Priprava

1. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Zelenjavo umijemo in očistimo ali olupimo. Brstični ohrovt prerežemo na polovico. Korenje in pastinak po dolgem prerežemo na polovico in povprek narežemo na 7 cm dolge kose. Koromač narežemo na štiri oz. šest kosov. Topinambur pustimo celi oz. ga prerežemo na polovico, če so gomolji večji.

2. Česen, zelišča in čili sesekljamo in jih skupaj s soljo in poprom zamešamo med zelenjavo. Zelenjavo naložimo v pekač ali stekleno posodo, prelijemo z vinom in juho, pokrijemo s pokrovom ali alu folijo ter pečemo 25 minut v sredini pečice.

3. Zmešamo olje in med ter s tem prelijemo pečeno zelenjavo. Odkrito pečemo še 25 minut. Gorgonzolo narežemo na drobne kocke in potresemo po zelenjavi ter postavimo v pečico za toliko časa, da se sir prične topiti. Ponudimo s skledo jesenske solate.


Komentar

Nisem vegetarijanec! Čeprav bi včasih rad bil ... Sem pa večji zelenjavar kot mesar. In takšnih je vedno več! Zato je ta recept – za nas.
Zato, ker je res zelenjaven. A ni dietni. Oprostite, toda vegetarijanstvo razumem kot eno od oblik diet. A ne bomo zdaj o tem, kajne.
Zato, ker ni v njem čisto nič mesnega, pa vseeno tudi mesojedci ne bodo pogrešali mesa.
Zato, ker je to recept za domače kosilo. Tega v gostilni ne boste jedli nikjer. V gostilnah poznajo le dve skrajnosti, mesojedsko in če že mora biti. Ubogi tisti, ki ne jejo mesa in se prehranjujejo v gostilnah. Se da še bolj nezdravo?
Res pa je, da to ni recept za abstinenco. S sokom ne gre, z vinom pač. Preizkusila sva tri in z veliko prednostjo je zmagal laški rizling, Marof, 2010.


   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND