Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Nedeljsko kosilo
[ -ona zanj- ]
Govedina z jogurtovo majonezo in restijem
14.11.2011
Govedina z jogurtovo majonezo in restijem
Kategorija hrane:  meso in divjačina
Za (št. ljudi, kosov):  4 osebe
Zahtevnost:  enostavno
Čas priprave:  45 minut


Sestavine

800 g čvrstega krompirja, muškatni orešček, 40 g maščobe za pečenje, 4 rumenjaki, 2 žlički gorčice, 200 ml olja, sol, 3 žlice jogurta, kajenski poper, 4 žlice narezanega drobnjaka, kuhana govedina iz juhe, 4 stebla pastinaka (olupljena in kuhana v juhi 15 minut)

Priprava

1. Krompir skuhamo dan prej v lupini in ga postavimo preko noči na hladno. Naslednji dan ga olupimo, grobo naribamo in začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.

2. Rumenjake in gorčico zmešamo in nato med stalnim stepanjem z metlico previdno dodajamo olje, tako da dobimo gosto majonezo. Začinimo jo s soljo in kajenskim poprom ter vmešamo jogurt in drobnjak.

3. V veliki ponvi segrejemo maščobo, vanjo stresemo naribani krompir, ga potlačimo z lopatko in pečemo na ne previsoki temperaturi 5 minut. Krompirjevo palačinko obrnemo s pomočjo krožnika in pečemo na drugi strani še 6 minut. Kuhano govedino in pastinak narežemo na rezine, naložimo na krožnik in prelijemo z majonezno omako. Zraven ponudimo pečeni resti.


Komentar

Pri nas je le govedina, pri avstrijskih sosedih pa ima vsak kos svoje ime. Zato, najbrž, da se takoj ve, kateri je najboljši. Tafelspitz, seveda, iz stegenskega dela, ki ga je izkušen mesar zna pravilno izrezati, z mastnim robom, ki poskrbi tako za juho kot meso.
V tej varianti je običajni krompir zamenjal praženi resti, ki ni nič drugega kot švicarski odgovor na naš pražen, restan in dinstan krompir. Omaka, ki je ponavadi hrenova, pa je z jogurtom stanjšana drobnjakova majoneza. Dovolj sprememb? Kje pa! Namesto korenja je pastinak, ker je slajši in ker se mu pri nas reče rebrinec, a tega nihče ne ve.


   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND