Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Johannes King
[ -kreativno- ]
Rižota Bouillabaisse
08.11.2011
Rižota bouillabaise
Kategorija hrane:  morske ribe in sadeži
Za (št. ljudi, kosov):  2 osebi
Zahtevnost:  srednje zahtevno
Čas priprave:  1 ura 30 minut
Priporočeno vino:  Sivi pinot, Keltis, 2009


Sestavine

ZELENJAVA: 50 g koromača, 50 g korenja, 50 g stebelne zelene, 1 šalotka, 30 ml oljčnega olja, 30 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
TAPENADA: 80 g črnih oliv brez koščic, 1 žlička kaper, 1 žlica slanih inčunov, 40 ml oljčnega olja, ½ žličke medu, ½ majhnega stroka česna, 1 žlica šerija, 1 žlica balzamičnega kisa, sol, poper, timijan
RIBJA OMAKA: 2 šalotki, 40 g koromača, 40 g stebelne zelene, 1 strok česna, 3 žlice oljčnega olja, 30 ml suhega vermuta, 250 ml ribjega fonda, 10 poprovih zrn, 1 žlička koriandrovih zrn, 1 vejica rožmarina, timijana in pehtrana, ½ žličke žafranike
RIŽOTA: 2 šalotki, 3 žlice oljčnega olja, 135 g arborio riža, 40 ml suhega vermuta, 30 ml suhega belega vina, 300 do 400 ml zelenjavne juhe, 20 g naribanega parmezana, 2 žlici masla
MORSKI SADEŽI: 150 g kuhane hobotnice, 130 g lignjev, 8 kozic, 3 žlice oljčnega olja, kajenski poper, sol


Priprava

ZELENJAVA: Zelenjavo narežemo na majhne kocke (5 mm). Sesekljano šalotko opražimo na olju, dodamo narezano zelenjavo ter pražimo 5 minut. Dolijemo vermut, posodo takoj pokrijemo in dušimo na majhni vročini 35 minut. Pred serviranjem jo začinimo s soljo in poprom.

TAPENADA: Olive, kapre in inčune drobno sesekljamo, jih stresemo v visoko posodo, dodamo olje, med, sesekljani česen, ščepec timijana, šeri in balzamični kis ter pretlačimo s paličnim mešalnikom. Na koncu solimo in popramo.

RIBJA OMAKA: Zelenjavo drobno narežemo in jo opražimo na olju. dolijemo vermut, malce pokuhamo in dolijemo še ribji fond ter dodamo vsa zelišča. Omako kuhamo na majhnem ognju 20 minut in jo precedimo. Pred serviranjem omako zmiksamo s paličnim mešalnikom, da se rahlo speni.

RIŽOTA: Šalotki drobno sesekljamo, stekleno opražimo na olju, dodamo riž, malce popražimo in zalijemo z vermutom in vinom. Pokuhamo in dolijem tretjino vroče juhe. Na majhnem ognju skuhamo rižoto med mešanjem in dolivanjem tekočine na zob (al dente). Pred serviranjem vanjo zamešamo parmezan in maslo.

MORSKI SADEŽI: Kuhano hobotnica narežemo na manjše kose (2 cm), lignje na kolobarje, kozice pa olupimo in jim odstranimo temno črevo. V veliki ponvi segrejemo olje in na močnem ognju pražimo hobotnico in lignje do svetlo rjave barve (vmes odlijemo odvečno tekočino iz ponve) ter na koncu dodamo še kozice in jih na hitro opečemo. Morske sadeže začinimo s soljo in kajenskim poprom.

PRIPRAVA KROŽNIKA: v ogreta globoka krožnika damo najprej rižoto, jo potresemo z dušeno zelenjavo, nanjo naložimo sotirane morske sadeže in oblijemo s spenjeno ribjo omako. Okrasimo z malce tapenade in svežim koprom.


   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND