Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Beluši in por
[ -nova štajerska kuhinja- ]
Beluši s porovo omako in pražencem
22.08.2005

Navzven je videti kot navadna holandska omaka, navznoter pa je predvsem neprimerno lažja in - boljša! Omaka iz pora in krompirja je vsekakor veliko odkritje te jedi, čeprav ima ob sebi hudo konkurenco. Ste že jedli šmorn s slanino? Kaj potem še čakate?!


Kategorija hrane:  zelenjavne jedi
Za (št. ljudi, kosov):  4 osebe
Hran. vrednost:  822 kcal/osebo
Zahtevnost:  srednje zahtevno
Čas priprave:  1 ura 15 minut


Sestavine

1 kg belih belušev, sol, sladkor, 300 g krompirja, 1 čebula, 40 g pora, 50 g masla, 250 ml zelenjavne juhe, 150 ml sladke smetane, muškatni orešek, 2 rumenjaka, 80 g creme fraiche, 4 žlice narezanega drobnjaka; praženec - 150 g pancete, 1 žlica olja, 180 g moke, 300 ml mleka, 3 jajca, sol, poper, 20 g masla, 1 žlica narezanega drobnjaka

Priprava

1. Beluše olupite in odrežite spodnje lesene dele. Krompir in čebulo olupite in narežite na majhne kocke. Por očistite in samo bele dele narežite na tanke kolobarje. V posodi segrejte maslo in stekleno opražite krompir, čebulo in por. Zalijte s smetano in juho ter kuhajte na majhnem ognju do mehkega 15 do 20 minut.

2. Za praženec narežite panceto na majhne kocke in jo hrustljavo opražite v vročem olju. Odcedite jo v cedilu in pri tem shranite olje, v katerem ste jo pražili. Zmešajte mleko, moko, 1 jajce in 2 rumenjaka v gladko testo, ga solite in poprajte ter pustite stati 10 minut.

3. Pečico segrejte na 180 stopinj. Beljaka trdo stepite s ščepcem soli in sneg vmešajte v testo za praženec. V ponvi z ognjevarnim ročajem (premer 28 cm) segrejte 2 žlici maščobe od pečenja slanine, vanjo vlijte testo, potresite s pečeno slanino in pokrijte ter pecite 4 minute. Nato ponev postavite v pečico na drugo rešetko od spodaj in pecite praženec 10 minut.

4. Medtem v vreli slani vodi, ki ste ji dodali žličko sladkorja in malo masla, skuhajte beluše do mehkega, a pazite, da jih ne razkuhate (glede na debelino beluša je čas kuhanja od 5 do 10 minut). Krompirjevo omako s porom pretlačite s paličnim mešalnikom, vmešajte rumenjaka in na koncu creme fraiche. Omako začinite s soljo in muškatnim oreškom ter jo hranite na toplem (ne sme več zavreti). Pred serviranjem vmešajte še narezani drobnjak.


   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND