Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Pariško maslo
[ -on zanjo- ]
Cafe de Paris maslo na steaku
22.11.2011
Cafe de Paris maslo na steaku
Kategorija hrane:  meso in divjačina
Za (št. ljudi, kosov):  4 osebe
Zahtevnost:  enostavno
Čas priprave:  15 minut


Sestavine

150 g masla, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 1 žlička sesekljanega majarona in timijana (lahko tudi posušeni), kumina, 1 majhen strok česna, 1 žlička paprike v prahu, 1 žlička naribanega ingverja, curry v prahu, 1 žlica dijonske gorčice, 1 žlička paradižnikove mezge, mleti koriander, 1 žlica worchestershire omake, sol, sveže mleti poper

Priprava

1. V posodo je dal mehko maslo in nanj peteršilj, majaron, timijan, ščepec kumine, ingver, stisnjeni česen, papriko v prahu, krepek ščepec curryja, gorčico, mezgo, ščepec koriandra, worcestershire omako, sol in poper ter vse skupaj krepko premešal, da so se vse sestavine spojile z maslom. Masleno maso je oblikoval v valj, ga zavil v prozorno folijo in postavil v hladilnik za 30 minut.

Komentar

Čeprav je to zgodba o maslu, ki nadgradi steak, ne bo odveč tudi nekaj besed o mesu in krompirju. Kajti dobrega steaka ni brez dobro odležanega kosa govejega hrbta, ki mora biti tudi primerno debel, vsaj dva centimetra. Pred pečenjem naj bo pol ure na sobni temperaturi, začinite (morska sol, sveže mleti poper) ga tik preden ga daste v ponev, s tem da ga še premažete z olivnim oljem. Ponev naj bo zelo vroča. Če je kakovostna, maščoba sploh ni potrebna, saj je že na mesu. Odprite okno, prižgite napo, ker se bo kadilo. Toda, meso bo zato lepo zapečeno.
Krompir je vsaj tako pomemben kot meso, zato običajni pomfrit pri tej jedi ni dovolj. Poskusite ga, torej, speči v pečici, s tem da ga narežete kot pomfrit (ne olupite, le temeljito umijte!). Pred pečenjem ga okopajte v nekaj žlicah olivnega olja, ki ste mu dodali sol, poper in posušeni timijan. Pecite ga na nizke pekaču na peki papirju, še najboljše pa na teflonskem pekaču z luknjami. Dobre pol ure na 220 stopinjah; če pečete z vročim zrakom je dovolj na 200.
Cafedepariško maslo je nastalo v znani pariški restavraciji Cafe de Paris in je boljša inačica tradicionalnega zeliščnega masla, ki ponavadi spremlja na hitro pečene kose mesa.


   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND