Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Polnočna obljuba
[ -on zanjo- ]
Pražen krompir s šalotkami
16.06.2005

Torki bodo moji, ji je ob polnoči šepnil v uho in s tem še za leto dni zapečatil svojo kuharsko usodo. A se je splačalo, saj je bil polnočni poljub še bolj vesel in srečen.
Toda potem je že prvi ponedeljek prehitro minil, da ga je v torek navsezgodaj groza, ko mu je rekla: "Danes sem pri frizerju. Ko se vrnem, pa bo kosilo že na mizi, kajne!"
Le kaj naj ustvari, medtem ko ona sedi pod tistim smešnim skafandrom, on pa hiti iz službe? Najboljše, da vpraša hladilnik, je sklenil. Po koncu praznikov je to vselej najboljša rešitev.


Kategorija hrane:  zelenjavne jedi
Za (št. ljudi, kosov):  2 osebi
Zahtevnost:  enostavno
Čas priprave:  60 minut


Sestavine

50 dag velikega krompirja, 1 čebula, 40 g masla, 30 g pancete, 20 dag majhne šalotke, 150 ml rdečega vina, 1 žlica olivnega olja, 1 žlica rjavega sladkorja, 1 vejica rožmarina, 2 vejici timijana, 1 žlica mrzlega masla, 1/2 žličke medu, 1 žlička balzamičnega kisa, sol, poper, 100 g kozjega sira

Priprava

1. Krompir je v lupini skuhal do mehkega in ga dobro ohladil. Čebulo in panceto je narezal na trakove. V ponvi je segrel 10 g masla in dušil čebulo 2 minuti. V drugi ponvi je brez maščobe hrustljavo opekel narezano panceto. Čebulo in panceto je odcedil na kuhinjskem papirju.
2. Šalotke je v posodi prelil z vročo vodo in jih pustil stati 10 minut. Odcejene šalotke je olupil in popekel v olivnem olju. Dodal je sladkor, ga rahlo karameliziral in zalil z rdečim vinom. Dodal je timijan in rožmarin ter kuhal na majhnem ognju 12 do 15 minut, da je vino povrelo do tričetrt. Odstranil je zelišča in šalotke začinil z medom, kisom, soljo in poprom.
3. Krompir je olupil in grobo naribal. V ponvi je segrel preostalo maslo in krompir med mešanjem zlatorjavo opekel. Vanj je zamešal opraženo čebulo in panceto, maso solil in popral in jo v ponvi gladko poravnal. Pekel je toliko časa, da se je krompir na dnu ponve rahlo zapekel, nato je vse skupaj previdno obrnil in zapekel še na drugi strani.
4. Medtem je segrel šalotke in vanje vmešal mrzlo maslo. Na ogreta krožnika je naložil zapečen pražen krompir, šalotke v rdečem vinu in košček opečenega kozjega sira.


Komentar

Kaj nisem teh šalotk že nekje videla, je nedolžno vprašala. In kozji sir, mar ni ostal od silvestrske večerje? No ja, se je izmotaval, saj sva rekla, da bova v novem letu bolj varčevala, zato sem pač pospravil ostanke. Priden, ga je pohvalila, a na prihodnji torek se le prej pripravi!


   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND