Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Klasični špageti
[ -on zanjo- ]
Špageti z zelenjavno bolonjsko omako
17.04.2005

Jutri pa so na vrsti testenine, je oznanila. Kakšne boš? Saj veš, špagete! Zavila je z očmi, povesila ramena in stisnila zobe. Torej, ust ji sploh ni bilo treba odpreti, pa je razumel. Dobro, pa ne bom špagetov... A bilo je, kar je bilo. Ti in tvoji špageti... Naj ti bo! S kakšno omako? Odgovoril je tako tiho, da se je sploh čudil, kako je slišala. Z bolonjsko... Iz nje se je vsul pravi plaz. Kaj te sploh sprašujem? Saj odgovoriš vselej enako. Sploh nimaš nobene domišljije! Veš, koliko vrst testenin obstaja? In koliko vrst omak? Ti pa vedno izbereš te bolonjske špagete. Samo, da potem smrdi vso stanovanje, ko moram tri ure kuhati omako. Ampak korenje, zeleno, peteršilj, čebulo boš pa ti zrezal! Čisto na drobno! Seveda, seveda, jo je hitel tolažiti, predlagam celo, da tokrat kar sam pripravim špagete. To so bile magične besede. Če že hočeš...


Kategorija hrane:  testenine in pizze
Za (št. ljudi, kosov):  4 osebe
Hran. vrednost:  499 kcal/osebo
Zahtevnost:  enostavno
Čas priprave:  1 ura


Sestavine

200 g čebule, 2 lovorova lista, 6 žlic olivnega olja, 200 g korenja, 100 g stebelne zelene, 300 g kolerabe, 150 g zelene v gomolju, 200 g pora, 2 žlici paradižnikove mezge, sol, sladkor, kajenski poper, 1 velika konzerva olupljenega paradižnika, 400 g špagetov, 2 stroka česna, 1/2 žličke posušenega origana

Priprava

1. Čebulo je olupil in drobno sesekljal. Vso zelenjavo je očistil ali olupil in narezal na zelo majhne kocke. V veliki ponvi je segrel 5 žlic olivnega olja in čebulo ter lovorova lista na majhnem ognju podušil. Dodal je vso narezano zelenjavo, razen pora, in jo pražil nekaj minut. Na koncu je dodal še por in ga pražil 1 minuto.
2. Zelenjavo je potisnil ob rob ponve, zvišal temperaturo in segrel preostalo olje. Dodal je paradižnikovo mezgo, jo rahlo opražil in nato temeljito premešal z zelenjavo. Začinil je s soljo, poprom in 1/2 žličke sladkorja ter dodal stisnjeni česen in origano..
3. Paradižnik je odcedil, narezal na večje kose in ga zamešal v zelenjavo. Omako je kuhal na majhnem ognju 15 minut. Če se je preveč zgostila, je dodal paradižnikov sok..
4. Medtem je špagete skuhal v slanem kropu al dente. Omako je še enkrat po potrebi začinil s soljo in kajenskim poprom. V ogrete globoke krožnike je naložil odcejene špagete, jih prelil z omako in potresel s sveže naribanim parmezanom.


Komentar

Bolonjski špageti brez mesa?! Čestitam! In stanovanje prav nič ne smrdi... Bravo! Zakaj se pa že prej, ko sem ti morala tolikokrat kuhati mesni bolognese, nisi tega spomnil?


   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND