Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (71 od 100)


Gostilna ocenjena 5 krat

Hrana:
5 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
5 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
5 krat
Cena/kakovost:
5 krat

Ocenite gostilno
 
 
Almin dom, Štore
Mavrični lok med tradicijo in sodobnostjo

Planinski dom z božjo potjo do Marije Snežne in dobrih jedi, zato nahrbtnike pustite kar doma

Malo sem bil nejeveren. Oglas v časopisu se je namreč bral imenitno. "Dimljeno zajčje stegno z jabolčno čežano in hrenom..." Toda, na Svetini? Kje je sploh to? Malce poizvedovanja je mariborskemu nevednežu, ki pozna le Pohorje, povedalo, da imajo tudi Celjani svoj hrib, na katerem se včasih celo smučajo (783 metrov). A vseeno... "Hrbet divjega prašiča s šipkovo omako in zdrobovimi štruklji..."

Ko je bil v Štorah (za črpalko) le majhen znak za Svetino, pa nobenega velikega za Almin dom, je bila nejevera še vedno močna. A ko sva zagledala nad idilično vasico planinski dom, mogočen in nov, je bilo že jasno, da se tukaj resnično nekaj dogaja.

Spodaj v gojzerjih, zgoraj ob svečah

Zemlja je rodila dobrote, ki so za vas pripravljene, je bil prijazen pozdrav v prostorni, svetli jedilnici z velikim kaminom in pogledom na Svetje, s cerkvijo Marije Snežne iz 15. stoletja, z osmerokotnim zvonikom in obrambnim stolpom. Malo preveč furnirja, sicer, vsaj za planinski dom, ki je bolj moderna restavracija, v kateri bi bil raje v kravati kot v gojzerjih. Toda za slednje je spodaj še pivnica z jedmi na žlico.

Natakar naju je sicer malo raztogotil, ker je najino rezervacijo posadil na sredino in ne k oknu. "Tam je za štirke, tukaj pa za dvojke," se je matematično izrazil, pozneje pa med štirke posadil dvojko, s katero se je tikal... Toda takrat sva midva že vzneseno brala. "Mavrični lok med tradicijo in sodobnostjo": na tanko narezan jelenov hrbet z oljčnim oljem, malinovim kisom in mladim sirom, pa juhe so kakor topel objem dobrodošlice (gobja, porova, česnova) in "razvajanje okusov v nosu in ustih": žlikrofi s pehtranovo omako, ajdina kaša z jurčki in ocvrtim porom.

S tanko narezanim jelenovim hrbtom sem si sicer predstavljal kak karpačo, toda bil nato zadovoljen tudi s sušeno mesnino, saj je bila v družbi prijetnega mladega sira in skopo odmerjenega oljčnega olja, kar je zahtevalo še. In to je bila ajdina kaša, v potičko na krožnik poveznjena, z jurčki, ki so dišali po gozdu in ne po sušilni peči, z dopadljivo nametanim ocvrtim porovim senom. Jed, skratka, ki je zaradi svoje slovenskosti pa tudi preprostosti v zadnjih letih kar priden gost na jedilnikih slovenskih gostiln, toda le redkokje dosega takšen okus kot na Svetini!

Pri uvodnem vinskem požirku nama je natakar priporočil Borisa Cuka iz Lendavskih goric, lepo pitno zvrst, že zato, ker sva se z njo srečala prvič. Ko sva ga vrtala za buteljkami, je sprva rekel, da jih ne točijo na kozarec, potem pa šel po pomoč. Njegov bolj izkušeni kolega je pojasnil, da so jih točili, a prepočasi in je zato vino izgubljalo kakovost. Je pa zato ob glavni jedi dobro priporočil cviček Alojza Pirca z Ravni, pri sladici pa odprl Vinagovo vrtnico (traminec), zato mu hvaležno vračam: tako kot imate menuje vsak dan druge, ponujajte tudi buteljke vselej druge na kozarec!

Živimo zato, ker jemo

Potem sva se spet zatopila v branje (jedilni list in nasploh izbor jedi ter vin je delo publicista in vinskega strokovnjaka iz Celja Draga Medveda). "Ribje jedi so lahke in slastne, si jih bolj duša kot želodec želi": fileji lososove postrvi s špinačno rižoto in masleno zeliščno omako. In "živimo zato, ker jemo": fazanja prsa s kruhovim kipnikom in rožnato poprovo omako.

Riba je šla v moderni stolp, toda čeznjo se je kuharju polila omaka, da je iz vsega nastal - ramočen kup. Poc, po domače... Hkrati je bila pod omako, ki je bila bolj sirasta kot maslena, bolj z žafranikinim kot zeliščnim vplivom, riba izsušena, riž ob njej pa pogret in ne prav rižotast. Ravno obratno kot pri kaši, je model za puding deloval tukaj preveč naučeno, odveč, industrijsko, kar je še podkrepila dekoracija, list solate, limona, rožmarin. In, je bila blitva v rižoti namesto obljubljene špinače zaradi tržnice? Če pa sem dan zatem na ljubljanski tržnici videl skladovnice majhne in mlade špinače!

Fazanja prsa so zapustila boljši vtis, vendar bi bila tudi ona bolj vesela, če bi jim omaka pustila kaj zraka. In če bi bila lažja, s svežimi in ne posušenimi zelišči (na robu krožnika). Okus popra je bil sicer dopadljiv, prav takšen je bil tudi kruhov kipnik, boljša inačica sicer povsod prisotnega cmoka. Sliko so dopolnile brusnice na dekoraciji opečene bučke in jajčevca, kar je bilo vsekakor boljše od solate in limone.

Medtem ko so sosedom nosili piščančje kračke s šunkino omako in piro in ocvrte puranje rezine z zabeljeno zelenjavo in majonezno omako (tudi iz klasike se da narediti, z lepimi besedami in veščimi dodatki, poetične jedi), sva pomislila, "zakaj ne bi bil svet slajši". In kuhar nama je pri tem resnično pomagal. Čokoladni narastek z muškatno peno, ki ga je potrebno naročiti že pri juhi, saj vam ga pripravljajo sproti, in almina krema s karamelom sta naju razveselila, da bi kar zaplesala. A je ravno takrat potrkalo in v jedilnico je priplesala folklorna skupina, ki tam zagotovo ni bila slučajno. Alminemu domu se obeta lepa prihodnost!Dodatni podatki

Kako do tja:  Iz celjske smeri v smeri Rogaške Slatine do Štor, za črpalko takoj desno, 5 kilometrov navzgor.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
sodobno

Naslov:  Svetina 1, Štore

Telefon:  03 780 3000

Zaprto:  Ponedeljek

Kuhar:  Marko Pavčnik

Cene:  opisano kosilo za dva je stalo 8.080 tolarjev. Ugodno razmerje cene in kakovosti

Jedi:
slovenska kuhinja na sodoben način
kmečka pašteta v masleni srajčki z odišavljenim maslom, prekajen postrvji file na steljici s krompirjevo omako, paleta domačih štrukljev, koščki ocvrtega sira z makom in gobjo omako, pečena potočna postrv s porovim krompirjem in nežno rožmarinovo omako, svinjska ribica s slivovo omako in ribano kašo, goveji biftek s pikantno sirovo omako in krompirjevim pražencem, štruklji z medom, sadna zloženka z malinovo omako; enolončnice (ričet s prekajenimi rebri).

Plus:
celoten koncept, ki je nastal na porušenem starem planinskem domu; vzorčno, kaj se da na lepem prostoru narediti z denarjem in dobrimi sodelavci; predjedi in sladice

Minus:
obljubljeno spremljanje utripa tržnice se še preslabo okuša; kakovost posameznih jedi, predvsem glavnih še niha

Dodatno:
27 dvoposteljnih sob in 3 triposteljne plus skupna ležišča. Spominska soba Alme Karlin, svetovne popotnice, novinarke, pisateljice, prevajalke (1890 - 1956).

Leto obiska:  2002

Ponoven obisk:  peš na Svetino!   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND