Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (51 od 100)


Gostilna ocenjena 7 krat

Hrana:
7 krat
Vina:
6 krat
Postrežba:
7 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
7 krat
Cena/kakovost:
7 krat

Ocenite gostilno
  
Nona, Lenart
Kaj bi nona rekla?

Picerija in špageterija v osrčju Slovenskih goric - Prava peč za pice in pravi picopek z velikim loparjem - Nonine časopisne Novice namesto jedilnega lista

Kaj bi nona rekla, ko bi se mimo Šikerja pripeljala vrh hriba in bi zagledala na desni mogočni baročni Hrastovec, na levi pa svojo soimenjakinjo Nono? "Glej, glej, lepo so jo uredili!" In, ko bi vstopila? "Zanimivo, zanimivo! Nekaj me celo spominja na mojo mladost..."

Kaj pa bi rekla nona, ko bi vzela v roke svoje Novice. "Špageti in pice! Nič takega iz moje mladosti, a kaj morem, na mladih danes svet stoji."

Pa bi naročila, nona? Seveda, saj bi videla pravo peč za pice in pravega picopeka z velikim loparjem. In prebrala bi, da imajo nonin narezek pa nonino pico (s prešano šunko in artičokami). Videla bi tudi s špageti, lazanjami, njoki polne sosednje mize, zato bi naročila deci refoška od Glavine in se ojunačila. "Najprej eno solato s tunino in parmezanom, potem taščino pico zame in ramstek šefa kuhinje za nonota. Za konec pa še panna cotto in grajsko grmado, prosim!"

In kaj bi po vsem tem rekla nona? Ne vem... Je raje ne bom vprašal. Ker potem bo spet začela s svojo staro zgodbo, kako danes nič ni več tako (lepo) kot je bilo v njeni mladosti. Jaz pa imam dovolj že teh noninih starih časov!

Pice, špageti, lazanje, njoki

Zanimivo, kajne, da je na Štajerskem zrasla gostilna Nona. Prav tu, kjer imamo sicer same omike in opeje... A najbrž zato, ker je moda tovrstnih nostalgičnih imen že nekaj let prej zajela Ljubljano. Toda, v nečem je bistvena razlika med ljubljanskimi nonami (in špajzami), ter štajersko nono! Takšna kot je tudi razlika med povprečjem ljubljanskih in mariborskih gostiln. Ambient je podoben, vsebina pa ne! V Ljubljani - in vedite, da to vselej nerad priznam - dosti bolj diši.

Se je Nona iz Zamarkove ustrašila Šikerja? Češ, tako blizu sva skupaj, zato ne moreva tekmovati v regionalnosti, tradiciji, avtentiki, pristnosti. Tudi ne v kakovosti in ustvarjalnosti. Zato se je Nona odločila raje za fast food varianto. Oziroma za modnost. Takšno, kot je moderna na Štajerskem... Kjer je modno, da so na pici ocvirki, če so že doma na žgancih. Pa da je na vsaki jedi tržaška omaka, če so že lignji ravno zaradi nje najbolj priljubljena štajerska jed. Pa da je pečen krompir odmrznjen, če pa pozvoni pri vratih.

Toda ta modnost je kratkovidna. Zato, ker je namenjena le eni publiki! Tisti, ki ima tako dobro urejena študentska kosila. In kjer že ni teh kosil, jim ponujajo pač tisto, kar imajo najraje. Oziroma: kar kuharji in njihovi šefi mislijo, da imajo najraje.

In zato je razlika med ljubljanskimi in mariborskimi nonami v tem, da so v ljubljanskih gostje tistih let, ko najraje jejo in imajo za to tudi največ denarja, v mariborskih pa tistih let, ko jim kosilo subvencionira država.

Če bi v Noni res vprašali nono, kaj bi si ona poželela v svoji gostilni, bi dobili cel kup nasvetov in receptov, ki bi v gostilno privabili še vse tiste, ki imajo tudi na Štajerskem radi nepotvorjene in prvinske okuse, sezonske in lahke jedi, veliko zelenjave in sonca. Ker nona je doma s Krasa, Brd, Primorja!

Vreme je vedno sončno

Pri Noni iz osrčja Slovenskih goric imajo pic za vsak okus, kar pomeni toliko vrst (30), da ga ni, ki bi si lahko izmislil še kakšno svojo inačico. Če pa že, so tukaj tudi dodatki. Pa kaj, če je namesto romane romania, ali pa da so najbolj priljubljene kuharjeve priloge kisla smetana, zaseka in tržaška omaka. Pa kaj, če je namesto parmezana ribanec, pa kaj, če je nariban na kislo smetano. Pa kaj, če je šefov zrezek prekrit s sirom za toast. Pa kaj, če je panna cotta roza barve. Glavno, da je - moderno.

In moderno na Štajerskem vžge. Omičine hrane doma imam poln kufr, zato grem v gostilno na kitajsko (!) pico. Krompirja, buč, fižola z njive še bolj, zato grem na testeninski tris. In ker meso ni več praznik, hočem vsak dan biftek z gorgonzolo in poprom!

Toda, glede None sem optimist! Če so lahko s toliko občutka in ljubezni postavili pred vrata omiko v zimskih copatih in košaro buč, če so lahko spisali Nonine Novice, v katerih je vreme vedno sončno, če so lahko gostilno, ki je toliko let na tistem križišču samevala, spremenili v všečno avtomobilsko postojanko, potem sem optimist, da bodo tudi v ponudbi znali narediti korak naprej v smeri kakovosti. Saj ni potrebno dosti. Solato malo bolj ožeti, parmezan nahobljati, čez tunino preliti deviško nonino olje. Ali pa lep kos ramsteka iz bio pohorje beefa na hitro in močno popeči na obeh straneh, potem pa ga na precej nižji vročini obarvati do gostove želje še v sredini, pa pozabiti na debele kose slanine, ki se pod sirom le kuhajo, ki je tako nepotreben. In če že, naj bo z njim in pršutom najlepši pohorski goveji kos raje polnjen in na krožniku le malo oblit s teranovo omako. Saj mora kuhar le malo bolj pobrskati za nonimi recepti iz primorske in notranjske kuhinje.

Če bi se Nona imenovala Napoli ali Vesuvio, če ne bi bil tiste prijazne kinkajoče omike v firtohu pred vrati in če ne bi bilo tako domiselne zasnove jedilnega lista, vsega tega ne bi napisal. Ker bi se peljal mimo!Komentar bralcev:

29. 6. 2008: odlično


Dodatni podatki

Kako do tja:  Ob glavni cesti Maribor - Lenart, na levi, pred križiščem za Hrastovec

Regija:  Štajerska

Značilnost:
testenine

Naslov:  Zamarkova 20, Lenart

Telefon:  ++386 729 22 22

www:  www.nona.si

Zaprto:  ni

Lastnik:  Smiljan Fekonja

Cene:  za solato s tunino, taščino pico, šefov biftek, grajsko grmado, panna cotto in vino sva plačala 5.280 tolarjev

Jedi:
špageterija in picerija

Plus:
ambient zunaj in znotraj, ki je popestril celotno okolico; četudi sta kak steber in svetilka preveč, je to vseeno napredek; solidna kakovost pic iz krušne peči; jedilni list v obliki časopisa

Minus:
v tak ambient bi sodila bolj ambiciozna kuhinja, ki bi zmogla kaj več od pic in špagetov; Šikerju bi konkurenca samo dobro dela

Dodatno:
omika pred vrati in mesnica pri Sv. Trojici

Leto obiska:  2004

Ponoven obisk:  pica in grmada za mimojede   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND