Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (52 od 100)


Gostilna ocenjena 16 krat

Hrana:
16 krat
Vina:
11 krat
Postrežba:
15 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
15 krat
Cena/kakovost:
15 krat

Ocenite gostilno
 
 
Ancora, Maribor
Vse pod tisočaka

Picerija, dalmatinska konoba, brezmesna restavracija in še pub - Ancora dokazuje, da je tudi brez študentskih bonov gostilna lahko polna - Njena formula se glasi: pice, testenine in lignji za največ tisočaka - Hitra postrežba v trinadstropnem ambientu sredi mesta

Kaj je pomembno večinoma in za večino? Da, ko si lačen, v gostilni vedno najdeš prostor, da lahko hitro naročiš, še hitreje dobiš, da se naješ in da ni predrago. Prav na te argumente stavi Ancora. Kaj na to pravi Rad Dobrojem, ki bi pač rad imel tudi sredi mesta gostilno, v kateri bi bil v glavni vlogi okus jedi, ne pa njena velikost in cena, pri tem pač ni pomembno. Gre za posel. Ne za umetniški vtis...

Poglejte po sebi in okrog sebe. Koliko ponaredkov vidite? Saj veste, majica s krokodiljo glavo, ki pa gleda v drugo smer kot pri originalu. Ali pa ura iz Hongkonga, ki je stala pettisočkrat manj kot original iz Švice. Luč na nočni omarici, ki oponaša stare čase. Ženin plašč v omari, ki je od daleč videti krznen... Ali pa svetilke na zidu in ograji Ancore, ki s svojo elektroniko (z rdečo barvo!) oponašajo gorenje sveč.

Kaj je Ancora? Nadaljevanje nekdanjega znanega in cenjenega ribjega Novega sveta? Italijanska picerija? Dalmatinska konoba? Angleški pub? Turška slaščičarna? Brezmesna restavracija? Nič od tega, kajti Ancora je pravzaprav iskrena. Že zaradi tistih utripajočih lučk. Takoj vam prizna, da želi le oponašati. Brez ambicije, da bi presegla original. Brez ambicije, da bi se potegovala za štirke in petke. Zadovoljna je s tem, da - nasiti. Hitro in za znosno ceno.

Nenazadnje, kaj pa je sploh original? Saj so vse picerije pri nas le bolj ali manj posrečena imitacija pizzerij! Pa saj je tudi v Italiji več ponaredkov kot pa pravih pizz! Saj skozi Maribor teče Drava ne pa pljuska morje. Saj najbolj priljubljena jed mariborskih gostiln prihaja iz Japonske, ne pa iz barbinega čolna, ki pluta januarja sredi Jadrana in neumorno cuka s svojimi trnki. Saj japonski lignji stanejo "od 920 do 970 sit", barbini pa krepko več!

Vsi imajo radi lignje

Vse stane manj kot jurja. In vsi imajo radi lignje. Za 920 tolarjev pa si z njihovim pečenjem nočejo uničiti stanovanja. Je to vedel že Josip Povodnik iz Splita, ko je pred 70. leti zaprosil za obrtno dovoljenje za svoj hotel in restavracija Novi svet? On je takrat v celinski Maribor pripeljal morje, kar je bila prvovrstna atrakcija. Toda danes je na celini več morja kot na obali in v Mariboru več ribjih gostiln kot v Dalmaciji. Zato so danes drugačni časi. Tako kot je zgodba o današnji Ancori drugačna od zgodbe o nekdanjem Novem svetu. Kajti zgodba o Ancori sploh ni zgodba (le) o tej restavraciji, ki jo je "povodni mož" po dolgih letih zaprtih vrat stare ugledne mariborske ribje restavracije pač ustvaril kot mestno podružnico svojega Sidra v Bresternici, temveč je zgodba o kulinarični ponudbi mariborskega mestnega središča. Če je bil že povodni mož tako hraber, da je ugriznil v dolgo zaprti lokal, pa seveda ni bil dovolj hraber, da bi menjal nekaj, kar se v Mariboru zdi kot zakon. In zakon, po lokalih v centru mesta, Štoriji, Pučiniju, Novem svetu pri stolnici in Ancori, sodeč so: testenine na tisoč načinov in lignji na štiri načine (žar, tržaški, pariški, polnjeni)! In da se ja ne bi našel kak Rad Dobrojem, ki bi to poimenoval s fast foodom, za zdravje skrbijo solate. V Ancori sicer nimajo solatnega bifeja, toda zato velike steklene sklede, v katere naložijo zvrhano mero različnih svežih zelenih solat, obogatenih s koruzo. Tisti, ki se še spomnite, da so bile prav solate Novemu svetu najbolj šibki del ponudbe, zdaj vsaj veste, v čem je Maribor doživel kulinarični - napredek.

Čisti zrak kljub cvrenju

Kar je, je, Ancora (tako kot njeni italijansko-dalmatinski konkurenti) je polna, gostje so zadovoljni,. lastnika tudi, lučk pa veselo utripajo. Saj hrana sploh ni najbolj pomembna. Bolj pomemben je čisti zrak! Saj veste, kako nerodno je, ko za malico z užitkom zmažeš porcijo giric, nato pa ti ob povratku v pisarno na vrata potrka pomembna stranka. Od tebe pa se širijo vonjave, kot da bi treniral kravl v razbeljenem olju. Toda ne v Ancori, saj je ventilacija odlična! Iz restavracij z zvezdicami, štirkami in celo petkami, sem bolj prismrdel po hrani. Za lokal, ki je sredi mesta, je to še kako pomembno!

Ker pa je to nenazadnje le ocena gostilne, je hrano potrebno vsaj omeniti. Hobotnico v solati so začinili z dobrim olivnim oljem, toda žal so jo premalo tepli. Isti učinek bi dosegli lahko tudi s toplim krompirjem.

Krožnike imajo velike in ne zaman, saj jih izdatno napolnijo. Ob obilni porciji tržaških lignjev, ki jih režejo na dober centimeter široko, je bila tako še zvrhana mera krompirja z blitvo. Do vrha je bila tudi napolnjena pokrovača, zvrhana porcija za česnoljubce, ki jim po zaužitju tudi najboljša čistilna naprava nič ne pomaga.

Zobatec, ki se ni prav nič pretvarjal, kje in kdaj so ga ujeli, saj Ancorini gostje niso ribiči, ki bi jedli le ribe ulovljene minuto pred tem, je vsekakor izpolnil svoje poslanstvo. Hrustljavo zapečen je obdržal še dovolj sočnega mesa, da je zadovoljil lačnega.

Kako je zašla baklava na jedilni list picerije z dalmatinskimi predniki, sicer ne vem, toda vključno s pico nekaj dni prej je vseeno odnesla najboljšo oceno. Nasploh so pice, ki jih imajo toliko vrst, da je za vsakega Mariborčana ena, pa še dodatki za vse okoličane, prav spodobne. S to izjavo sem sicer dregnil v nevarno smer, saj je znano, da ima vsaka picerija svoje zveste navijače, toda saj na tem mestu o picah še nikoli niste prebrali kaj slabega. Se jim pač raje - ognem. A zato se ne odrečem dobre baklave, še posebej, če je v njej toliko orehov.

Bila pa je še ena sladica. O njej bi bilo sicer najboljše, da bi bil tiho, kot je bil tiho natakar, ko je odnesel nazaj v kuhinjo poln krožnik. Toda, ko sem globlje razmislil, sem mu dal prav. Tudi sam bi bil tiho, če bi vedel, da so palačinke spekli že davno prej, nato pa jih le površno pogreli.

Toda, vseeno bom še prišel. Saj se centru mesta ni mogoče ogniti!Komentar bralcev:

6. 1. 2007: V Ancori smo vedno zadovoljni vendar kot je opisal bralec pod menoj tam res zmanjkuje prostora za vse tiste, ki si pogosto zaželimo okusno pripravljeno ter preprosto in hitro postreženo hrano. Z razliko od "gostincev", če že imenujemo sedanja lastnika "podjetnika" bosta pravgotovo z lahkoto odprla še kakšen lokal v Mariboru ali kje drugje z enako in preverjeno uspešno "prodajno" strategijo. Saj vedno izbiramo mi gostje in če bi bilo tam kaj narobe potem 29.12.2006 ne bi bilo potrebno čakati, saj je v centru in okolici tudi veliko lokalov kjer se celo za praznike ne čaka na postrežbo. Biti gostinec ali gostinski podjetnik pa je vprašanje na katerega si boste sami odgovorili. Obsojati drugačnost pa je spet dobro poznana slovenska nestrpnost.
4. 1. 2007: Zelo dobra hrana!!
29. 12. 2006: Prosim, če obnovite vaš portal o gostilni Ancora, ki ga prikazujete na internetu iz leta 2003. Stvar že dolgo ni več aktualna, niti s cenami, še manj s postrežbo, načinom postrežbe in čakanje na naročeno jed ( danes smo čakali ob 14h , 4o minut).Trem natakarjem smo rekli za račun-nič, potem smo zagrozili, če ne prinesejo računa, gremo brez plačila.Višek! Skupna poraba časa za naše kalamare je bilo 90 minut.Ancora kar nekaj časa ne pride več v poštev pri izbiri destinacije za kakšno priložnost!
27. 9. 2006: Naročil pizzo... in je nisem dobil. Po 2x nagovarjanju kelnerja jo le prinese po 45 minutah, brez opravičila.
10. 6. 2006: Ena elitnih gostiln/pubov v Mariboru, kjer vsa čutila pridejo na svoj račun!
13. 5. 2006: Resnično odlična gostilna, locirana v središču mesta, najprimernejša za sprehajalce/zaposlene v mestu/turiste. Edini hendikep je, da ni dostopna z avtomobilom, kar pa očitno stalnih gostov niti najmnanj ne moti.


Dodatni podatki

Kako do tja:  Največja restavracija v mariborski peš coni, med Merkurjem in Gosposko.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
testenine

Naslov:  Jurčičeva 7, Maribor

Telefon:  02 250 2033

Zaprto:  Ni

Lastnik:  Sidro d.o.o.

Cene:  opisano kosilo za dva je stalo 5.900 tolarjev

Jedi:
pice (klasične, pikantne, vegetarijanske, morske, gurmanske), solata z morskimi sadeži, hobotnica v solati, tunina solata, puranja solata, lignji tržaški, pariški, na žaru ali polnjeni, girice, sardelice, sipina črna rižota, orada, brancin, zobatec, špageti, lazanje, njoki, palačinke, vroče maline, baklava

Plus:
hitro dobiš, naješ se in ne plačaš preveč

Minus:
takšnemu tipu gostilne se ni potrebno truditi za najvišje ocene (6), toda med dobro (2) in zelo dobro (4) je velika razlika. Takšna kot je med ponaredki in originali!

Dodatno:
pub v pritličju

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  vsekakor, saj konkurenca ne omogoča izbire   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND