Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (57 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

 
Vodnjanka, Vodnjan
Istra na trneku

Sredi Vodnjana, pod brajdo na strešni terasi - Iz morja le od ribiča iz čolna - Pljukanci, siromašna jed bogatega okusa, tudi s pomočjo tartufov - Pol zmrzline in kroštule za slovo

Vodnjanka je na tej strani nastopala že pred štirimi leti. Takrat z mesnimi jedmi oziroma klasično ponudbo istrske kuhinje in njihovih konob. Saj veste, odprt kamin, pršut in sir, fuži s šugom iz divljači, istrske klobase, ombolo in malvazija. In kar štiri leta je potem tlela želja po vnovičnem preizkusu. Zato, ker se je Vodnjanka takrat odlično odrezala in dobro ponoviti je vedno prijetno; in zato, ker si je radovednost želela še morskih dobrot. Toda zanje je gospodarica Svjetlana že takrat rekla, da jih pripravlja zgolj po naročilu.

Torej smo poklicali tri dni prej. "Pripravljam le na trnek ujete ribe!" Torej so bili krivi ribiči... Kajti čez tri dni so bili na "trneku" le škampi in lignji. Ker pa obljuba dela dolg, je gospodarica začela klicati naokrog, mi smo se pa medtem zamotili z njenimi paštami.

Rezanci v škampovi buzari

Čeprav Istra ne škrtari z dobrimi gostilnami, v sezoni vseeno ni lahko izbrati prave. V vročini je lenoba močnejša celo od lakote, do notranjosti, kjer je največ izvrstnih konob, pa je daleč. Še posebej iz Pulja, kjer je sicer gostota nadpovprečne kulinarike najgostejša (Valsabbion, Vela nera, Milan), zato pa so klasične istrske konobe podpovprečne ali turistične. Le Vodnjanka je vedno bila nekaj več.

Od zadnjega obiska se je še polepšala, z novimi stebri pred vrati in še več zelenja, na terasi, ki je kar na strehi hiše z majhnim atrijskim vrtom pod strmimi stopnicami, na katerih natakar vsak večer trenira hribolazništvo. Navadne plastične mize so pod senco brajd lepo pogrnjene, vtis restavracijske odličnosti pa naredi tudi velika servirna miza z do tal segajočim prtom, še podkrepijo pa ga štirioglati servirni krožniki z dvignjenim robom, vsi beli, toda vsak različne velikosti. Skratka, Vodnjanka želi biti precej več od navadne primorske (iz Vodnjana do Brijonov je le kratek skok) konobe.

Vseeno pa nas je natakarjevo priporočanje sprva povsem razočaralo. Škampi in lignji, v klasični postavi, da sem bil že prepričan, da tega sploh ne boste brali. Toda domači pršut pri sosednji mizi je preveč dišal, rezanci s škampovo buzaro na naši mizi pa so bili preveč slastni. Res, le zakaj v buzaro vedno namakamo le kruh, če pa se lahko enako uspešno v njej napijejo tudi testenine?! Škampi so bili res še isti vikend v morju, trdi in sladki, torej jih iz morja ni pobirala nobena bagrasta zajemalka. Buzara pa takšna, da so bili še prsti na jedilniku.

Tisti, ki ponujajo po njih limonin "kompot", le priznavajo, da jed ni dovolj dobra, da bi za umivanje prstov uporabili jezik. Sicer pa je Tilen to z besedami tako izrazil: "Bi lahko tudi za glavno jed škampe v tej omaki?" Kdo bi lahko odrekel takšnemu poznavalcu, pa četudi veš, da so škampi na puljski tržnici od 200 do 250 kun?!

Pljukanci so nekaj posebnega

Toda, če so testenine s škampi nenazadnje le morska klasika, so pljukanci le Vodnjankina posebnost. Pri nas doma jim sicer pravimo luleki, v Italiji piciji, toda pljukanci (moka, voda, sol, oblikovani z roko), preliti z omako, v kateri so tartufi preglasili smetano, so bili res nekaj posebnega!

Medtem se je terasa polnila, kar je imelo za posledico vedno bolj pogosto natakarjevo hribolaštvo, zato se sploh nismo jezili, ko nam je ob vsakem zadihanem prihodu kaj od naročenega pozabil. No, solate niti nismo dočakali, za drugi vrč Salvamanine malvazije pa smo se do kroštul le uspeli izboriti. Zato pa je riba, ribon pravzaprav, morala plavati kar v mineralni vodi, zaradi česar so se ji luske, ki so jih pozabili očistiti, postavile kar pokonci. A smo jih poplaknili s čudovito blitvo, ki je bila brez krompirja, zgolj na hitro opražena, da je obdržala ves svoj okus, pomagalo pa ji je tudi nekaj kosov bučk.

Posladkali smo se s semmifreddom, čokoladno, nougatovo in cimetovo na pol zmrzlino, sicer pa so se tudi domačini okrog nas pogovarjali med seboj le italijansko.

Morda smo po štirih letih pričakovanj od morske Vodnjankine ponudbe pričakovali več, toda odhajali vseeno nismo nezadovoljni. Nenazadnje smo bili v istrski konobi, zanje pa so značilne kontinentalne in ne morske jedi. In Vodnjanka je dovolj trmasta, da se tudi sredi sezone ne prepusti čudnim naročilom turistov.Dodatni podatki

Kako do tja:  Vodnjan je 8 kilometrov pred Puljem, Vodnjanka pa na začetku vasi iz puljske smeri.

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
istrsko

Naslov:  Istarska b.b., Vodnjan, Istra, Hrvatska

Telefon:  00385 52 511 435

Zaprto:  Nikoli

Lastnik:  Svjetlana Orlić Celija

Cene:  opisano je stalo za 4 25.000 tolarjev

Jedi:
istrski pršut 50, istrski sir 30, mineštra 20, fritata 40, rižota 40, fuži z divjačino 55, rezanci s teletino 45, pljukanci s tartufi 75, lignji, školjke, škampi, ombolo 50, istrske klobase 40, telečji zrezek z gobami 60, meso pod čripnjo (po naročilu, za 2) 140, palačinke 15, ocvrta jabolka 15.

Plus:
tradicionalna istrska gostilna, ki pa ne podlega turistični klasiki; lep in urejen ambient, domačno vzdušje, doma pripravljene istrske specialitete, s poudarkom na izvoru sestavin.

Minus:
smer na trnek je dobra, le ribiči bi morali biti bolj pridni; več ustvarjalnosti pri predjedeh in sladicah.

Dodatno:
lutke na stenah

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  vsako leto na pljukance   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND