Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (70 od 100)


Gostilna ocenjena 12 krat

Hrana:
12 krat
Vina:
12 krat
Postrežba:
12 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
12 krat
Cena/kakovost:
12 krat

Ocenite gostilno
 
 
Krištof, Predoslje 2003
Posluh za nove čase

Gorenjska gostilna, ki je v celoti ohranila svojo staro vaško podobo, vsebino (ponudbo) pa ves čas prilagaja letnim časom, kulinarični modi in idejam svojih kuharjev

Nekje sem slišal, da je med Krištofovimi stalnimi gosti tudi predsednik Drnovšek. Zakaj ravno Krištof, če pa je naokrog dovolj drugih, tudi dobrih, gostiln? Prvo, kar pri Krištofu opaziš, je senčni vrt, ki je pravzaprav vhod v gostilno, ki stoji sicer tik ob cesti. Pokrit, toda ves v zelenju, da se navadne plastike niti ne vidi. Lesena tla, stare mize okrog debelega drevesnega debla. Notranjost pa takšna kot so si jo leta 1920, ob odprtju gostilne, zamislili. Kakšne vse spake so vrli renovatorji ustvarili po Sloveniji v zadnjih letih... Krištof pa se ni dal! Bolkovi, sina Krištof in Tomaž ter mama Elica, so raje željo po novem vnesli v vsebino jedilnega lista, ki se spreminja s sezono in svetovnimi kulinaričnimi trendi, s čimer svojim stalnim gostom ob domačih gorenjskih jedeh vedno znova predstavijo tudi kaj novega. Pa še Brdo (in brunarica) je čisto blizu...

Zmaga sipinih rezancev s kalamari

Bila je nedelja, vroča kot vse zadnje čase. Trikrat smo pogledali desno, štirikrat levo in se zapodili čez cesto v Krištofovo senco, kjer so nas (zaradi rezervacije) nagradili z najlepšo mizo, tisto na podestu, da si ravno prav skrit, hkrati pa imaš pregled nad sosednjimi krožniki.

Cvetačno gnezdo z gamberi in limono, tunin karpačo s koriandrom in kaprami na alfa kalčkih, marinirana trlja na peperonati se je že za začetek, po požirku rose penine, prav lepo bralo. Natakar, zgovoren, samozavesten in svetovalen, nam je priporočil malvazijo, koprsko (bil je teden poroke Krištofovih jedi s koprskimi vini), za katero "so včasih rekli, da najprej priteče žveplo, šele potem malvazija, danes pa delajo iz nje tako čudovito vino". Tunin karpačo so domiselno izboljšali rezanci limonine lupine in omaka iz sesekljanih kaper, mrzli kalčki pa so dajali poletno svežino. Trlja je bila na peperonati, ki je poleti vedno zadetek v polno, dopolnilo pa jo je še oljčno olje. Cvetača ni hotela prav nič zaostajati, z nežno limonino omako, lepimi gamberi, naribanim jajcem. Le rozbif je nekje izgubil okus, prav nič mu nista pomagala ne rukola ne oranža, havanskega ruma pa se tudi nismo napili.

Pri toplih predjedeh so v internem glasovanju zmagali sipini rezanci s kalamari, pa čeprav se še tako plebejsko sliši. A v njih je bilo največ duše in okusa, četudi so jim bili domači pesini njoki z dimljenim sirom in rožmarinom tesno za petami. Če bi bili sami, bi delovali medlo, v družbi dimljenega sira pa so se razbohotili in stopili v prijeten okus. Makaroni s špehom in paradižnikom so delovali preveč barilsko in premalo italijansko, kljub paradižnikovi omaki iz svežega paradižnika. Ajdova kaša s šparglji, hruško in pistacijo bi lahko bila bolj sočna, četudi je kaša vedno pusta. Ker je bilo še tri dni do konca beluševe sezone, bi lahko bila tudi bolj špargljasta.

Toda, kar je manjkalo, so dopolnila vina! Pri sipinih rezancih čudovita Sirkova rebula iz Višnjevika, zelena, zrela jabolka, tudi malo agrumov v ozadju. Pri testeninah, četudi si jih je naročil korenjak, damski rose, Erzetičev, iz merlota, lahek, svež, po natakarjevem zagotovilu "za ta letni čas najboljše vino". S kašo se je objelo koprsko plemenito belo, zvrst malvazije, chardonnaya, sivega pinota, rumenega muškata, ki malo posladi, "ravno toliko kot je bilo hruške v ajdovi kaši, kar se hitro porazgubi in ostane veliko telo".

Angleško pečen gamsov file

Zanimivo je, da smo bili tudi pri glavnih jedeh najbolj navdušeni nad morskim predstavnikom. Toda kalamari, gamberi in brancin s koriandrom v rdeči buzari so bili res posrečena izpeljanka brodeta, ki je imela, četudi na Gorenjskem, čudovit morski okus, kakršnega boste te dni ob obali zaman iskali. Zraven so bili domiselno mlinci s smetano, pa še kalifornijska vinska spremljava, modri pinot, Clos du Bois, rahlo barikiran, 8 mesecev v novih sodih, nič pretresljivega, a korektno.

Zato pa je bil pravo nasprotje tunin steak rose pečen s pistacijami in bazilikinim krompirjem (3.100 tolarjev), pri katerem je kuhar očitno gledal televizijo. Drugače si namreč ne znam predstavljati, kako je lahko iz sicer lepega in kvalitetnega kosa debele tunine ustvaril kuhano žagovino. Tuna mora biti na sredini rdeča! Tako kot ste jo slikali za Pet zvezdic!

Angleško pečen gamsov file z rdečim poprom ter koromač s slanino (2.900 tolarjev) je postregel s čudovitim mesom v uležani obliki, junaško rožnato opečenim, saj je obdržalo sočnost in mehkobo, hkrati pa delovalo nežno, z zelo solidno omako, še boljšim koromačem. Skratka, vse je bilo zelo v redu, le vse skupaj ne dovolj... Španska riserva, 97, Rioja, dve leti v bariku, 3 leta v steklenici, da je barva potegnila skoraj že na rjavkasto, je sicer prispevala svoje, toda vseeno je nekaj manjkalo. Nekaj nevtralizirajočega, četudi le pire, še boljše pa kak narastek (iz mlade kolerabe ali krompirjev z bučkami), da bi bila na krožniku dosežena harmonija.

Na vseh krožnikih so nam dišala v okras zelišča, tako da smo spoznali celoten Krištofov zeliščni vrt. Nasploh so dokazali, da imajo posluh za moderno (sredozemsko) kuhinjo, pa čeprav po gorenjsko v nekaterih jedeh škrtarijo z južnjaškim temperamentom.

Slednje velja tudi za sladkanje, ki bi mu bolj delo, če bi imelo v sebi več francoskega in manj italijanskega. Pečena jabolka v gnezdu s sladoledom, sadni mille-feuilles (žal ne tisočeri listi testo, temveč zgolj sadje med dvema oblatoma) in jagodni tiramisu smo doživeli bolj kot izgovor za zaključek sicer prijetnega kosila, kot pa poskus, da bi nas vrgli na hrbet.

Smo pa zato na koncu dobro poskrbeli za mir v želodcu. Od Štekarjevih žganj (orehovec, češpouc in nonova mešanica sedmih rož plus koromača) smo se prav težko poslovili. Čez cesto smo zato pogledali petkrat v levo in šestkrat v desno.Komentar bralcev:

20. 12. 2007: Kot stalni gost opažam vzpone in padce kakovosti. Za več gostov preozek izbor jedi.
29. 1 2007: Nikoli nisem prav razumel gospoda predsednika, tudi pri izbiri najljubše gostilne ne. Svojo tržno nišo so našli v besedi "bio", ki jo mučijo do onemoglosti - od bio piva do bio slaščic. Hrana je bila vedno korektna, pa nič več kot to, vinski izbor soliden, pa spet nič več, sommelierski pristop milo rečeno nenavaden - če lastnik zgroženo očita gostu, ki se izrazito dobro spozna na vino, kako si upa odločiti drugače od priporočenega, če vendar ne more poznati sestave in okusov krožnika, ki prihaja, je to korak čez rob. Brata sta vsekakor nekaj posebnega, odnos do gosta se nevarno giblje proti vzivšenosti in pišmevuhovstvu. Postrežba ponavadi ni ravno med hitrejšimi, tudi rahla pozabljivost pri prinašanju naročenega je običajno prisotna. Lokal je šel že zelo izrazito v maloro do pred leta dni (t.j. poletja 2006) - menda so se nato vzeli v roke in izboljšali predvsem odnos do gosta. Žal so se mi proti koncu predhodnih precej številnih obiskov zamerili do te mere, da čak am vsaj še nekaj pohval zahtevnih gostov in konkurence, da bom šel preverit, ali res spet sodijo blizu vrha gorenjske ponudbe.
17. 8. 2006: To je gostilna, v katero z veseljem zavijem vsakič, ko sem v bljižini Kranja. Bio, presna, tradicionalna gorenjska in slovenska hrana s sodobnim pridihom po ugodnih cenah ter zelo prijazna, nevsiljiva postrežba kar vabi v Krištofa in tega pač ne morem zamuditi!
18.08.2005: Preprosto najizvirnejša slovenska gostilna!


Dodatni podatki

Kako do tja:  Z avtoceste pri Britofu, nato za kažipoti za Brdo v Predoslje

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Predoslje 22, Predoslje pri Kranju

Telefon:  04 234 1030

Zaprto:  Nikoli

Lastnik:  Elica Bolka

Kuhar:  Blaž Kočevar (in Grega Šenk)

Cene:  za opisane jedi smo štirje z vini plačali 36.270 tolarjev

Jedi:
poletne jedi: žrebiček angleško pečen s pomarančo in havana rumom 1.300, zelenjavni koktel s svežo zeliščno polivko 800, ješprenjeva solata z govejim jezikom 1.100, bučkina juha s hrustljavim bučnim grisinom 500, hladna jogurtova juha z lososom in kumarami 600, sveža zelenjava na žaru s pečeno polento 1.100, ajdova kaša z jurčki in gamberi 1.400, solata iz svetlih bučk z meto, česnom, svežim čilijem in limono 800, kumarična solata z ingverjem in koriandrom 800, solata z mlado špinačo, svežim grahom in feta sirom 800, koromač s papriko, olivami in kozjim sirom 800, piščančje nabodalo tandori s poletno zelenjavo 1.400, svinjska ribica mille-feuille z ingverjem in čičerikinim pirejem 1.700, taljata govejega fileja z zelenjavo na žaru 2.500, čokoladna sladica po naše 600.

Plus:
ambient stare vaške in gorenjske gostilne, ki mu z ambicioznostjo in aktivnostjo dodajajo stalno nove kulinarične zamisli; sezonski jedilnik; vinska ponudba; izbrane, sveže, domače in kakovostne sestavine.

Minus:
izvedba (še) ne dohaja ambicije in ideje; to, kar smo dobili na krožnike, se je občutno razlikovalo od tistega, kar sem dva tedna pozneje videl na slikah v Petih zvezdicah.

Dodatno:
občasne kulinarične prireditve z gostujočimi kuharji

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  vedno priporočljiva izbira, če se v okolici Kranja oglasi lakota   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND