Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (62 od 100)


Gostilna ocenjena 12 krat

Hrana:
12 krat
Vina:
12 krat
Postrežba:
12 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
12 krat
Cena/kakovost:
12 krat

Ocenite gostilno
 
 
Francl, Zagrad pri Celju 2003
Zelenjava je na vasi doma

Na kar so babice kuhale, mi pa potem vse pozabili, vabi v svojo stoletno gostilno že četrta generacija v narodne noše opravljenih Zaverškov iz Zagrada pri Celju - Pod kostanjevo in lipino senco obilje starih slovenskih zelenjavnih jedi - Fazan, koštrunček in kunec za mesoljubce

Peter Zaveršek je že četrta generacija Francljevih gostilničarjev. To pomeni, da je Francl v Zagradu že od leta 1895! Kolikokrat, torej, smo se v tem času peljali tam mimo, med Celjem in Laškim, pa sploh nismo vedeli, da je pri Franclu v Zagradu tako prijetna senca pod debelim kostanjem in visoko lipo, ter da Francljevi strežejo v narodnih nošah?!

Zagrad je čisto blizu Celja, pa vseeno čisto na kmetih, tako da so okrog polja in gozdovi, kmetije, hlevi, zelenjavni vrtovi in kmečki vonj. Gostilna ob cesti je lepo obnovljena, v avstroogrskem stilu, s starim napisom, igrali za otroke, senčnim vrtom z žuborečo vodo in dovolj prostora, da Zagrad in vsa okolica vanjo hodijo vse življenje, ob rojstvu, krstu, birmi, fantovščini, ohceti pa tudi sedmini. Skratka, prava domača, družinska, podeželska slovenska gostilna!

Poletni jedilnik kmečke gostilne

V takšni gostilni, seveda, ne vprašajo za aperitiv. Tudi ne postrežejo s kakšnim amusejem, saj je dovolj, da vprašajo le, koliko domačega boste. V kozarec vam iz buteljke natočijo sicer le koprski rumeni muškat, za k sladici, v štefana pa konjičana, refošk in cviček. Dovolj, da se lahko poglobite v jedilni list, ki je res nekaj posebnega. Že dolgo nisem doživel, da bi kje ponujali toliko zelenjavnih jedi! In že dolgo jih pri sosednjih mizah tudi niso tako veselo naročali!

Ob klasičnem jedilniku (dobra juha, če jo naš kuhar skuha...) imajo pri Franclu tudi sezonskega. Poletni trenutno ponuja: pašteto prekajene postrvi z medeno koromačevo omako, zagrajsko prekajeno postrv s hrenom, govejo juho z jetrnimi štrukeljci, zapečene štruklje s polževo sekanico (1.280), zlato pečeno ščuko, poletni brezmesni krožnik (1.100), svinjski file na rukoli s pikantno skuto, pečenega fazana v omaki s karželjni in slanino (2.050), jelenov hrbet v čokoladni omaki, pečenega koštrunčka z zelišči (2.050), kunca z zeliščno skorjico, melisino strjenko (300). In ko vam vse te domače dobrote, ki so jih naše babice nekoč že kuhale, potem pa smo jih mi nekam izgubili, prinese še v krajinsko nošo opravljen natakar, morate Franclu še pred prvim grižljajem iskreno čestitati.

Pašteta prekajene postrvi je bila kot ribja pašteta okusna, toda namesto medene koromačeve omake so bili na njej le kolobarji, sicer tanko zrezani, bele čebule, ki so jim zaman skušale pomagati grške olive. Škoda, kajti zamisel z omako dobra, izvedba brez nje pa ne!

Veliko čebule je bilo tudi na domači žolci, a na njej, v prijetni osvežilni poletni marinadi bučnega olja in le malo kisa, razumljivo. Kljub temu pa bi si želel žolico malo bolj današnjim vitkim časom primerno, torej ob svinjskih kožah več lepega mesa v hladetini. Spremljava, paprika, paradižnik, trdo kuhano jajce in peteršilj, se je sicer osvežilno trudila, a mastnega je bilo vseeno preveč, da bi zmogel krožnik pomazati.

Kuhati se začne zgodaj zjutraj

Kot se za pravo staro slovensko gostilno spodobi, imajo pri Franclu ob pečenkah vselej tudi žabje krake in polže. Slednje sem si omislil sesekljane, v štrukljih, ki so prav tako Franclov ponos. Štruklje so napolnili s sesekljanimi polži, česnom in peteršiljem ter gratinirali s parmezanom na lončenem krožniku. S korenčkovo rožico in drobnjakovim pecljem na vrhu je bila okusna jed, ki bi se jo zlahka dalo prodati tudi kakšnemu nepolžarju, prav dopadljiva.

Sloves domače gostilne so Francljevi nato upravičili s poletnim brezmesnim krožnikom, ki nikakor ni bil pogreta odmrznjena vsebina hladilnika, temveč je vseboval kar kvartet Franclovih toplih in izvirnih predjedi: blitvin zvitek, zelenjavni štrudel, gobove štruklje in polnovredne cmočke s porom. Čeprav pri Franclu tudi po mesu prijetno diši, pa vam moram vseeno prej priporočiti njegove brezmesne jedi, ki bodo celo marsikateremu vegetarijancu razkrile, da zelenjavni svet sploh ni pust in dolgočasen.

Mesni Francljev del sva preizkusila s pomočjo fazanjih prsi, ki so se bohotile s karžljevo omako. Vendar le v imenu, saj karžlji še vedno ostajajo kraljevska goba, ki jo je v naših krajih izredno težko najti, na Francljevem vrtu pa tako imenujejo gojene gobe. A to tudi priznajo!

Žal so bile pod gobjo omako, v družbi zlatorumene polente iz grobega zdroba, fazanje prsi presušene in prepuste, kar pa je nasploh težava domačih gostiln, v katerih začnejo z lonci ropotati že zgodaj zjutraj, čez dan pa potem pogrevajo in dogrevajo, zaradi česar pa lačnim nikoli na jedi ni potrebno predolgo čakati. Sem pa se razveselil solate, saj se ji je videlo, da je iz domačega vrta, ko ni nič hudega, če jo je vročina že začela gnati v vrhe. Domače je pač domače.Komentar bralcev:

14. 4. 2008: Vedno kadar grem, je naravnost fantastično!
19.02.2006: Odlično, najboljša hrana! Hrana je odlična! Vredno obiska!
14.02.2006: Ena izmed boljsih, ce ne celo najboljsa gostilna na Celjskem.

8.01.2006: Odlično!


Dodatni podatki

Kako do tja:  Takoj za Celjem na cesti proti Laškemu pri črpalki levo, nato pod železniško progo in ste že tam.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Zagrad 77, Zagrad pri Celju

Telefon:  03 492 6460

Zaprto:  Torek

Lastnik:  družina Zaveršek

Kuhar:  Marija Zaveršek in Bogdan Horvat

Cene:  opisano kosilo za dva je z vinom in sladicami stalo 9.000 tolarjev. Ugodno razmerje cene in kakovosti

Jedi:
slovenska podeželska kuhinja
domača žolca (580), mariniran jezik, koroški sirček, govedina v solati (850), žlikrofi z jurčki (1.250), ocvrti žabji kraki, gratinirani polži (1.180), zeliščni štruklji (750), ajdovi štruklji s prekajenim mesom (850), kuhana govedina, mrežna pečenka (1.400), zagrajske postrvi, svinjski medaljon z jurčki, ocvrt zagrajski zrezek (1.700), zapečen puran z mandeljni, medaljon divjega prašiča po knežje (2.250), žrebičkov zrezek z bogatim zapečenim krompirjem (2.100), sirovi štruklji (480), jabolčni zavitek, borovničevi žepki z orehi (580), ajdovi štruklji z orehi.

Plus:
ohranjanje izročila, hkrati pa dodani mladost, ambicija, ideja; zelenjavne jedi; res po domače, od vrta do narodnih noš, od krožnikov do tistega, kar je na njih.

Minus:
sodobni del je potrebno še dodelati, kuharsko izpiliti, jedem, ki so po staro pripravljene vnaprej, vdihniti več svežine; ne podlegajte konfekciji, jedi rešite navlake in jim pustite le dušo.

Dodatno:
krajinske narodne noše

Leto obiska:  2003

Ponoven obisk:  ko se ti zahoče domače in da ni krožnik le mesno poln   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND